Šport > Moto športi
18 ogledov

Stanovnik napredoval, Coma prevzel vodstvo

Stanovnik je začel bolj previdno, zdaj pa pridobiva iz etape v etapo. (Foto: Mai Žurnal24 main
Drugo etapo relija Dakar je dobil Marc Coma, ki je tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Slovenski predstavnik Miran Stanovnik je zasedel 25. mesto in v skupnem napredoval na 26.

Dirkači na vzdržljivostnem reliju Dakar so v ponedeljek prevozili drugo etapo, 782 kilometrov dolgo preizkušnjo od Santa Rose de la Pampe do San Rafaela (hitrostna preizkušnja 295 kilometrov). Najhitrejši je bil Španec Marc Coma (KTM), ki je tudi prevzel skupno vodstvo, edini slovenski udeleženec Miran Stanovnik (KTM) je v cilj pripeljal na 25. mestu.

Na cilju tokratne etape sta bila prva glavna favorita za končno zmago, saj je Coma za minuto in 18 sekund prehitel Francoza Cyrila Despresa (KTM). Stanovnik, ki je nedeljsko prvo etapo začel z 32. mestom, je bil tokrat 25., za Como pa je zaostal 20 minut in 39 sekund.

Skupno je Coma prehitel zmagovalca prve etape domačina Francisca Lopeza; ta je bil tokrat četrti, pred nadaljevanjem pa ima dve minuti in 30 sekund naskoka. Tretji je Despres z 2:52 minute zaostanka. Stanovnik je skupno na 26. mestu, za vodilnim zaostaja 24:34 minute.

"Druga etapa je bila spet zelo dolga. Šlo je povsem na polno, malo je bilo navigacije, malo peska, ampak na koncu je bilo vse v redu. Števec je kazal 130 do 140 km na uro, plin je bil odprt do konca in desna roka ni počivala niti sekunde. Ta mesta so sicer pomembna, a ne tako zelo, da bi se bilo treba žreti zaradi uvrstitve. Dobro je, da sem relativno blizu tistim, ki znajo dirko odpeljati do konca, za zdaj pa sem zadovoljen," je po drugi etapi dejal Stanovnik.

Dve novi smrtni žrtvi

Po nesrečnem nedeljskem začetku relija Dakar 2012, ko se je v prvi etapi smrtno ponesrečil motociklist Jorge Martinez Boero, danes iz Argentine poročajo o novih smrtnih žrtvah, povezanih s tem tekmovanjem. Ne gre sicer za neposredno povezavo, saj sta v strmoglavljenju manjšega letala umrla dva navijača, ki sta si želela ogledati dirko.

Nesreča se je sicer zgodila že v nedeljo v bližini trase prve etape relija Dakar in le kakšnih 40 kilometrov od mesta nesreče Boera, po poročanju argentinskih medijev pa sta v strmoglavljenem letalu življenje izgubila 37-letni pilot in njegov 12-letni sin.

Med avtomobilisti najhitrejši lanski zmagovalec

Na reliju Dakar je bil na drugi etapi med avtomobilisti najhitrejši branilec naslova Katarec Nasser Al-Attiyah (Hummer). V skupnem seštevku pa je po današnji 782 km dolgi preizkušnji od Santa Rose de la Pampe do San Rafaela v Argentini v vodstvu Francoz Stephane Peterhansel (Mini).

Al-Attiyah je v nedeljski uvodni etapi zaradi okvare motorja izgubil deset minut, a je v drugi že pokazal, da bo tudi letos resen kandidat za zmago. Enega najresnejših tekmecev Peterhansla je prehitel za 54 sekund, vseeno pa je Francoz po dveh dneh prevzel skupno vodstvo na dirki, kjer ima pred Američanom Robbyjem Gordonom dve minuti in 28 sekund naskoka. Al-Attiyah je napredoval na skupno šesto mesto, zdaj ima za francoskim tekmecem 8:47 minute zaostanka.

V torek bodo dirkači prevozili tretjo etapo od San Rafaela do San Juana, dolgo 501 km.

Reli Dakar, 2. etapa, motociklisti:

1. Marc Coma (Špa/KTM) 3:07,21
2. Cyril Despres (Fra/KTM) + 1:18
3. Joan Barreda Bort (Špa/Husqvarna) + 2:33
4. Francisco Lopez (Čil/Aprilia) + 2:44
5. Jakub Przygonski (Pol/KTM) + 4:17
...
25. Miran Stanovnik (Slo/KTM) + 20:39

Reli Dakar, 2. etapa, motociklisti, skupno:

1. Marc Coma (Špa/KTM) 3:40,12
2. Francisco Lopez (Čil/Aprilia) + 2:30
3. Cyril Despres (Fra/KTM) + 2:52
4. Jakub Przygonski (Pol/KTM) + 4:52
5. Joan Barreda Bort (Špa/Husqvarna) + 8:16
...
26. Miran Stanovnik (Slo/KTM) + 24:34

Reli Dakar, 2. etapa, avtomobilisti:

1. Nasser Al-Attiyah/Lucas Cruz (kat/Špa/Hummer) 2:47,18
2. Stephane Peterhansel/Jean-Paul Cottret (Fra/Mini) + 0:54
3. Robby Gordon/Johnny Campbell (ZDA/Hummer) + 2:42
4. Krzysztof Holowczyc/Jean-Marc Fortin (Pol/Bel/Mini) + 3:31
5. Nani Roma/Michel Perin (Špa/Fra/Mini) + 4:15

Reli Dakar, 2. etapa, avtomobilisti, skupno:

1. Stephane Peterhansel/Jean-Paul Cottret (Fra/Mini) 3:20,33
2. Robby Gordon/Johnny Campbell (ZDA/Hummer) + 2:28
3. Krzysztof Holowczyc/Jean-Marc Fortin (Pol/Bel/Mini) + 2:33
4. Giniel de Villiers/Dirk Von Zitzewitz (JAR/Nem/Toyota) + 3:49
5. Nani Roma/Michel Perin (Špa/Fra/Mini) + 5:32

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.