Šport > Moto športi
19 ogledov

Stanovnik pred odmorom 34., vodi Coma

marc coma reli dakar 2014 EPA
Na reliju Dakar je šesto etapo od San Miguela de Tucumana do Salte med motociklisti dobil Francoz Alain Ducloz. Miran Stanovnik, ki edini od četverice Slovencev še nastopa na tekmovanju, pa je bil 34., skupno je na 28. mestu.

Današnjo etapo relija pa so zaznamovale tudi tri smrtne žrtve med tekmovalci in spremljevalci.

Stanovnik je danes začel zelo dobro in se do polovice 400-kilometrske hitrostne preizkušnje zadrževal v dvajseterici, nato pa zaradi nevarnih razmer spustil ritem in v cilj pripeljal kot 34., skupno je zdaj na 28. mestu.

"Etapa pred dnevom počitka se je začela kot zelo lepa reli etapa. Lepa je bila tudi v zadnjem delu, a s prepadi ob progi tudi zelo nevarna in tako rekoč brez navigacije. V takih razmerah ne tvegam, ampak hočem predvsem dan končati v enem kosu. To mi je tudi uspelo in moram reči, da sem z razpletom dogodkov ta teden zelo zadovoljen," je dejal Stanovnik. Dan počitka bo zanj bolj dan brez dirkanja, saj ga bo izkoristil za pripravo opreme, pregled motocikla in tudi za počitek.

Po šestih etapah je skupno pri vrhu Španec Marc Coma pred rojakom Juanom Barredo Bortom in Duclosom. Današnja etapa je izločila še enega izmed favoritov - Čilenec Chaleco Lopez je po padcu končal tekmovanje.

Peterhansel najhitrejši, odstop Slovencev

Pri avtomobilistih je bil etapno najhitrejši Francoz Stephane Peterhansel pred Katarcem Nasserjem Al-Attiyahom in Argenitncem Orlandom Terranovo. Skupno pa je v vodstvu danes šesti Španec Nani Roma, drugi je Terranova, tretji pa Peterhansel.

Prvo polovico dirke je kot edini od štirih Slovencev uspešno prevozil le Stanovnik. Tako njegov moštveni kolega Simon Marčič (po tretji etapi) kot avtomobilska posadka Darij Novak-Boštjan Leskovec so namreč odstopili, slednja na četrtkovi peti etapi.

"Razočaranje je sicer veliko, toda oba z Boštjanom dobro veva, da sva se borila kot leva in sva dala vse od sebe. Enako velja za spremljevalno ekipo. Dirke v resnici ne morem primerjati z ničemer drugim na tem svetu. Mislil sem, da malo poznam Dakar, trikrat sem prevozil vzporedno traso, odpeljal kar nekaj amaterskih relijev v Sahari, a tega nisem pričakoval niti v najhujših morah. Nadaljevala, vztrajala sva in se borila, vozila po akaciji podobnem grmovju, ki nama je cefralo gume, saj se drugje sploh ni dalo več peljati, ker je bilo vse zvoženo od tovornjakov," je odstop pospremil voznik Novak in dodal, da je avtomobil še vozen, vendar je slovenska posadka preprosto obtičala v znamenitem "fešu", izredno drobnem in sipkem pesku, za nameček pa v temi nista našla poti iz rečne struge. Zato sta se odločila za bivak in konec letošnjega nastopa, odločena pa sta, da se bosta na to dirko še vrnila.

Črn dan na Dakarju

Petek pa je bil na reliju Dakar tudi črn dan. Najprej sta se v spremljevalnem vozilu smrtno ponesrečila dva novinarja, dva poškodovana fotografa so morali prepeljati v bolnišnico, pozneje pa je življenje izgubil še 50-letni belgijski motociklist Eric Palante, ki je vozil za moštvo Honde. Prireditelji so sporočili, da za zdaj ni znano, kako se je ponesrečil, avtomobil s tehnično podporo pa je našel njegovo truplo na 143. kilometru današnje etape. Palante je že 23. tekmovalec, ki je v 36 izvedbah tega relija izgubil življenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.