Šport > Moto športi
31 ogledov

Stoner 1., kazen Marcu, Dani polomljen

Dani Pedrosa (Honda)
1/11
Žurnal24 main
Casey Stoner (Honda) je brez pravega tekmeca zmagal na VN Francije. Marco Simoncelli (Honda) je po trčenju z Danijem Pedroso (Honda) dobil kazen, Španec pa si je vnovič zlomil ključnico.

Casey Stoner (Repsol Honda) je brez pravega odpora tekmecev zmagal na četrti dirki sezone – VN Francije v Le Mansu. Potem ko sta sredi dirke trčila Dani Pedrosa (Repsol Honda) in Marco Simoncelli (Gresini Honda), ni imel več konkurenta za prvo mesto. Z novimi 25 točkami se je močno približal vodilnemu v skupnem seštevku Jorgeju Lorenzu (Fiat Yamaha), ki je tokrat končal na četrtem mestu. Prvič letos se je na stopničke uvrstil Valentino Rossi (Ducati), in sicer je bil tretji. Pred njim je bil še Andrea Dovizioso (Repsol Honda). Vale se očitno vrača, saj je za zmagovalcem zaostal "le" 14 sekund.

Seštevek po četrti
dirki sezone 2011:

1. J. Lorenzo 78
2. C. Stoner 66
3. D. Pedrosa 61
4. A. Dovizioso 50
5. V. Rossi 47
6. N. Hayden 39

Glavna zgodba dirke je trčenje Simoncellija in Pedrose, ki je imelo dve posledici. Italijan je dobil kazen vožnje skozi bokse in tako namesto na drugem mesto končal na petem. Španec pa si je vnovič zlomil ključnico! Prav neverjetno, kakšno smolo ima ta španski motociklist.

Kako se je razpletalo
Oblaki so grozili z dežjem, a dirka za VN Francije se je na suhi stezi začela z odličnim startom koga drugega kot Pedrose, ki je povedel pred ekipnima kolegoma Stonerjem in Doviziosom. Lorenzo in Simoncelli sta z dvema tveganima menevroma v začetku drugega kroga prehitela Doviziosa in se nekaj naslednjih krogov borila za tretje mesto. V nadaljevanju je Jorge izgubil stik z Marcom in ujela sta ga Andrea in Rossi. Medtem je Casey prehitel Danija in skupaj sta Simoncelliju ušla za tri sekunde, Doviju, Lorenzu in Rossiju pa za dobrih šest sekund. V drugo polovico dirke je Casey krenil z dvema sekundama prednosti pred Danijem, Vale pa je še naprej držal stik z Andreo in Jorgejem, kar je bila njegova najboljša predstava letos.

Pedrosa je izgubljal na hitrosti, Simoncelli ga je ujel in 11 krogov pred ciljem napadel. Italijan ga je prehitel, a Španec je zavoj kasneje vrnil udarec. A končalo se je z rahlim trčenjem (Marco mu je po zunanji strani zavoja presekal pot), Dani je padel, dirka je bila zanj končana in takoj se je prijel za še ne povsem zaceljeno ramo. Simoncelli je dal tekmecem še en razlog, da ga bodo še naprej obtoževali, da dirka preveč nevarno. Očitno se z njimi komisarji te dirke strinjajo: Marca so kaznovali z vožnjo skozi bokse. Troboj Lorenza in Rossija, ki je prehitel Doviziosa, je tako postala bitka za drugo mesto. Razplamtela se je pet krogov pred karirasto zastavo, ko je Jorgeja najprej prehitel Vale in nato še Dovi. Krog kasneje je aktualni prvak naredil napako in izgubil stik z Italijanoma, ki sta se v zadnjih krogih borila kot leva. Na drugem mestu je ciljno črto prepeljal Dovizioso.

Prvenec Viñalesa in Marqueza

Dirkaška nedelja se na VN Francije začenja z dirko v razredu do 125 kubičnih centrimetrov, ki jo je dobil komaj 16-letni Španec Maverick Viñales (Aprilia), ki dirka za ekipo Paris Hilton. To je njegova prva zmaga v sezoni (na njegovi šele četrti dirki). Do te dirke letos še neporaženega in tako tudi vodilnega v skupnem seštevku Španca Nicolasa Terola (Aprilia) je na ciljni ravnini premagal za vsega 48 tisočink. Debitantsko zmago v srednjem razredu Moto2 pa je dosegel še en Španec Marc Marquez (Suter), sicer aktualni prvak najšibkejšega razreda, ki je začel s šestega startnega mesta. Japonec Juki Takahaši (Moriwaki) je bil drugi, zmagovalec dveh letošnjim dirk in vodilni v točkovanju Nemec Stefan Bradl (Kalex) pa je dirko v Le Mansu končal na tretjem mestu.

1. Casey Stoner (Repsol Honda)
2. Andrea Dovizioso (Repsol Honda) +14,214
3. Valentino Rossi (Ducati) +14,564
4. Jorge Lorenzo (Fiat Yamaha) +21,075
5. Marco Simoncelli (Gresini Honda) +31,245
6. Ben Spies (Fiat Yamaha) +31,609
7. Nicky Hayden (Ducati) +35,566
8. Hiroši Aojama (Gresini Honda) +51,502
Odstopili: D. Pedrosa (Repsol Honda), R. de. Puniet, L. Capirossi (Pramac Ducati), C. Edwards, C. Crutchlow (Tech 3 Yamaha)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.