Šport > Moto športi
20 ogledov

Stoner preprečil popoln španski izkupiček

casey stoner Reuters
Avstralec Casey Stoner je zmagovalec letošnje dirke za VN Nizozemske v razredu MotoGP. Dirkač Honde je tako preprečil četrto zaporedno zmago Jorgeja Lorenza, ki je že v prvem ovinku končal v pesku, in se v skupnem seštevku svetovnega pokala po številu točk izenačil s svojim španskim tekmecem.

Že v prvem krogu se je od dirke moral posloviti vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala Jorge Lorenzo, ki se je zapletel z Alvarom Bautisto. Na prvo mesto je švignil Dani Pedrosa, za njim pa so se borili Casey Stoner, Ben Spies, Andrea Dovizioso in Stefan Bradl. Po odstopu slednjega je Valentino Rossi pridobil eno mesto in se zavihtel na peto. Oba dirkača Honde sta se hitro oddaljila od zasledovalcev, čeprav je najprej Ben Spies še držal priključek, nato pa ga je v sedmem krogu prehitel Andrea Dovizioso. Trinajst krogov pred koncem pa je Američan ponovo prehitel Italijana, medtem ko je mimo Rossija švignil Crutchlow, ki je nato prehitel še Haydena.

Za Rossija se je upanje za vrhunski rezultat končalo kmalu zatem, saj je najprej nazadoval po lestvici, nato pa zapeljal v bokse na menjavo zadnjega kolesa. Le krog kasneje pa smo bili priča spremembi v vodstvu, ko je Stoner s tveganim manevrom prehitel Pedroso. Nekoliko bolj zadaj se je še naprej odvijal srdit boj za tretje mesto, in sicer med Spiesom in Doviziosom. Italijanu je Američana uspelo prehiteti v zaključku dirke, nato pa v zadnjem krogu tretjega mesta ni več izgubil.

Na koncu je z nekaj manj kot petimi sekundami prednosti slavil Casey Stoner, Dani Pedrosa, ki je dirko v Assenu na odru za zmagovalce končal že trikrat, tudi tokrat ni razočaral, saj je osvojil končno drugo mesto. Na četrtem mestu je končal Američan Ben Spies, peti pa je bil Cal Crutchlow. Sedemkratni svetovni prvak Valentino Rossi je čez ciljno črto pripeljal kot trinajsti. "Za nami je dober vikend. Danes sem dobro vozil, zahvala za to pa gre tudi moji fizioterapevtki, ki je v teh dneh skrbela za moje bolečine v rami in nogi, ter moji ekipi, ki je odlično opravila svoje delo," je po zmagi dejal dejal 26-letni Stoner.

Španski motociklist Marc Marquez (Suter) je zmagovalec preizkušnje za VN Nizozemske v Assnu v razredu moto2. Drugo mesto je na sedmi dirki v tej sezoni zasedel Italijan Andrea Iannone (Speed Up Honda), tretje pa Britanec Scott Redding (Kalex).

Španec Maverick Vinales (FTR Honda) je zmagovalec dirke svetovnega motociklističnega prvenstva za VN Nizozemske v najšibkejšem razredu moto3. Na letošnji sedmi dirki v tej sezoni v Assnu je drugo mesto zasedel Nemec Sandro Cortese, tretje pa Britanec Danny Kent (oba KTM). Komaj 17-letni motociklist s Pirenejskega polotoka je v tej sezoni dosegel že četrto zmago v tem razredu in zadržal prvo mesto v skupnem seštevku.

VN Nizozemske, rezultati, MotoGP:

1. Casey Stoner (Avs/Honda) 41:19,855
2. Dani Pedrosa (Špa/Honda) + 4,965
3. Andrea Dovizioso (Ita/Yamaha) + 11,994
4. Ben Spies (ZDA/Yamaha) + 14,775
5. Cal Crutchlow (VB/Yamaha) + 22,074
6. Nicky Hayden (ZDA/Ducati) + 31, 660
...
13. Valentino Rossi (Ita/Ducati) + 1 krog

Skupni seštevek:
1. Jorge Lorenzo (Yamaha) 140 točk
1. Casey Stoner (Honda) 140
3. Dani Pedrosa (Honda) 121
4. Cal Crutchlow (Yamaha) 77
5. Andrea Dovizioso (Yamaha) 76

Moto2:

1. Marc Marquez (Špa/Suter) 39:43,170
2. Andrea Iannone (Ita/Speed Master) + 0,405
3. Scott Redding (VB/Kalex) + 7,331

Skupni seštevek:
1. Marc Marquez (Špa/Suter) 127 točk
2. Andrea Iannone (Ita/Speed Master) 104
3. Pol Espargaro (Špa/Kalex) 96

Moto3:

1. Maverick Vinales (Špa/FTR Honda) 38:45,432
2. Sandro Cortese (Nem/KTM) + 0,831
3. Danny Kent (VB/KTM) + 0,842

Skupni seštevek:
1. Maverick Vinales (Špa/FTR Honda) 130 točk
2. Sandro Cortese (Nem/KTM) 123
3. Luis Salom (Špa/Kalex KTM) 88

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.