Šport > Moto športi
418 ogledov

Svetovni prvak trčil v Marqueza, do zmage Martin

Jorge Martin Profimedia
Martin zmagovalec Portugalske, Vinales in Bagnaia odstopila.

Španec Jorge Martin (Ducati Pramac) je zmagovalec klasične preizkušnje svetovnega prvenstva v motociklizmu v portugalskem Portimau. Drugi v najmočnejšem razredu motoGP je bil Italijan Enea Bastianini (Ducati), tretji pa Španec Pedro Acosta (Gas Gas Tech3).

Martin ni imel težav na poti do prve zmage na klasični dirki v sezoni, potem ko je v Katarju že zmagal na sprinterski preizkušnji. Vodil je od starta do cilja in ni imel pravega tekmeca v boju za zmago.

Tudi sobotni zmagovalec sprinta, Španec Maverick Vinales (Aprilia), je dolgo zanesljivo vozil na drugem mestu, tretji Bastianini pa prav tako ni bil ogrožen na tretjem.

Bolj zanimivo je bilo dogajanje na mestih tik pod stopničkami. V boju za četrto mesto so bili lanski prvak Francesco Bagnaia (Ducati), nekdanji prvak Španec Marc Marquez (Ducati Gresini) in novinec v tem razredu Acosta.

Slednji se je pet krogov pred koncem mimo Bagnaie prebil na četrto mesto, svetovni prvak pa je ob poskusu prehitevanja tri kroge pred koncem zadel Marca Marqueza in končal v pesku. Marquez se je sicer pobral in nadaljeval, toda s 16. mestom je nazadnje tudi on ostal brez točk.

Marc Marquez | Avtor: Profimedia Profimedia

Na koncu pa je Vinales prav v zadnjem krogu zdrsnil v zavoju in odstopil. Pred tem je imel na daljši ravnini že težave, nenadoma upočasnil, pozneje pa v zavoju zapeljal na obarvan del steze in se prevrnil.

Bastianini je tako napredoval na drugo mesto, na tretje in s tem prvič na stopničke v motoGP pa se je povzpel Acosta.

"Danes je bilo vse odlično, nobenih napak ni bilo. Start mi je dobro uspel, potem sem samo nadzoroval razliko in obrabo pnevmatik. Zame je ta zmaga veliko olajšanje po lanskem razočaranju," je Martin, ki se je v prejšnji sezoni do konca boril z Bagnaio za naslov prvaka, pospremil prvo letošnjo zmago.

"Vesel sem, predvsem zato, ker sem lani tukaj grdo padel. Na startu sem bil precej nervozen, potem pa je šlo vse gladko. Martin je imel premočan ritem, tudi Vinales je bil hiter, ne vem, kaj se mu je potem zgodilo. Pomembno je, da sem na odru," pa je bil zadovoljen drugi Bastianani, ki se je lani prav na Portugalskem poškodoval in potem potreboval pol sezone, da se je vrnil v karavano.

"Ekipa je opravila svoje delo, hvala vsem. Prve stopničke, lepo je, da tukaj niso samo Ducatiji," pa je bil z razpletom zadovoljen tudi Acosta.

V seštevku SP je v vodstvu Martin, ki ima zdaj 60 točk.

Jorge Martin | Avtor: Profimedia Profimedia

Drugi je danes četrouvrščeni Južnoafrilan Brad Binder (KTM) z 42. Bastiani se je prebil na tretje z 39, Bagnaia pa je ostal pri 37 točkah in nazadoval na četrto mesto. Peti je z 28 Acosta.

V šibkejših razredih moto2 in moto3 sta šli zmagi prav tako v sosednjo Španijo. V moto2 je zmagal Aron Canet pred Američanom Joejem Robertsom in rojakom Manuelom Gonzalezom, v najšibkejšem moto3 pa je slavil Daniel Holgado pred rojakoma Josejem Antoniem Ruedo in Ivanom Ortolo.

Naslednja dirka bo preizkušanja v ameriškem Austinu 14. aprila.

Komentarjev 1
  • Ender3 17:57 24.marec 2024.

    Kaj moramo te prispevke STA brati v vseh MS medijih..?