Šport > Moto športi
967 ogledov

Svetovni prvak v zadnjih metrih izgubil dve mesti

Maverick Vinales Profimedia
Prva zmaga v motoGP v sezoni 2021 Vinalesu.

Španec Maverick Vinales (Yamaha) je zmagovalec prve dirke nove sezone svetovnega prvenstva v motociklizmu v elitnem razredu motoGP. Na dirki za VN Katarja je premagal Francoza Johanna Zarcoja (Pramac Ducati), tretji pa je bil dirkač tovarniške ekipe Ducatija Italijan Francesco Bagnaia.

Branilec naslova Španec Joan Mir (Suzuki) je bil na uvodu v novo sezono četrti, potem ko je v zaključnih krogih imel v rokah tretje mesto, v zadnjem krogu pa prišel celo do drugega, a sta ga nato po njegovi napaki v zadnjem zavoju tekmeca na Ducatijih prehitela in potisnila s stopničk.

Dirka je imela sicer dva različna "polčasa". Začetek je pripadel Ducatiju, s starta so se namreč najbolje pognali oba tovarniška in oba poltovarniška dirkača in kazalo je, da bodo Bagnaia, Jack Miller, Zarco in Jorge Martin - novinec med elito se je na četrto mesto prebil s 14. startnega položaja - ušli tekmecem.

A italijansko veselje ni trajalo dolgo, tekmeci so si opomogli, nevarna sta bile predvsem tovarniška dirkača na Yamahah. Precej manj uspešna sta bila danes oba dirkača poltovarniških Yamah, veteran Valentino Rossi je bil na koncu le 12., Franco Morbidelli pa 18.

Fabio Quartararo, ki je Rossija zamenjal v "prvi postavi" Yamahe, se nazadnje le ni mogel udeležiti boja za stopničke, je pa imel precej večjo vlogo Vinales. Španec se je sredi dirke prebil do tretjega mesta in nakazal, da je hitrejši in da bo še napadel. Dva kroga zatem je prehitel Zarcoja, še dva pozneje pa je moral popustiti tudi do takrat vodilni Bagnaia.

Vinales se, ko je bil končno v vodstvu, ni več oziral nazaj, razliko je le še povečeval in v zadnjih krogih ni bilo več dvomov o zmagovalcu.

"Zelo sem zadovoljen, skoraj ne bi moglo biti bolje. Vozil sem svojo dirko, vedel sem, kje lahko pridobim in napadam. Na koncu se je razpletlo fantastično in lahko se le zahvalim vsem, ki so mi pomagali," je dober uvod v 2021 pospremil Vinales.

Precej bolj napet pa je bil boj za preostali mesti na stopničkah. Svetovni prvak je v zadnjem krogu je tvegal preveč, za dva zavoja sicer prehitel tudi Zarcoja, toda nato je moral upočasniti in na široko zapeljati v zadnji zavoj. To pa sta dirkača na Ducatijih za njim neusmiljeno izkoristila, na ravnini se je pokazala moč italijanskih motorjev, ki sta "padla" mimo Suzukija in Mira v zadnjem trenutku prikrajšala za stopničke.

"Vesel sem, sem pa vedel, da bo hud boj, ko me je Maverick ujel. A na koncu, ko me je Mir prehitel, se lahko zahvalim le motorju, rešil me je s svojo močjo," je dirko ocenil Zarco.

Podobno slabo kot za poltovarniški Yamahi se je dirka končala za Hondo. Pol Espargaro je bil na koncu le osmi, daleč od boja za stopničke, še slabše se je z 11. mestom odrezal Nemec Stefan Bradl, ki nadomešča poškodovanega nekdanjega svetovnega prvaka Marca Marqueza.

V šibkejših razredih moto2 in moto3 so si stopničke privozili Britanec Sam Lowes, Avstralec Remy Gardner in Italijan Fabio di Giannantonio ter Španca Jaume Masia in Pedro Acosta ter Južnoafričan Darryn Binder.

Sezona se bo nadaljevala že naslednji teden na istem prizorišču, kjer bo še dirka za VN Dohe.

Izidi:
- motoGP:
1. Maverick Vinales (Špa/Yamaha)     42:28,663,
2. Johann Zarco (Fra/Ducati Pramac)    + 1,092
3. Francesco Bagnaia (Ita/Ducati)        1,129
4. Joan Mir (Špa/Suzuki)                 1,222
5. Fabio Quartararo (Fra/Yamaha)         3,030
6. Alex Rins (Špa/Suzuki)                3,357
...

- moto2:
1. Sam Lowes (VBr/Kalex)             40:03,123
2. Remy Gardner (Avs/Kalex)            + 2,260
3. Fabio di Giannantonio (Ita/Kalex)     5,228
...

- moto3:
1. Jaume Masia (Špa/KTM)             38:29,620
2. Pedro Acosta (Špa/KTM)              + 0,042
3. Darryn Binder (JAR/Honda)             0,094
...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.