Šport > Moto športi
56 ogledov

''The Doctor'' našel zdravilo za Márqueza

valentino rossi EPA
Valentino Rossi je zmagovalec dirke za VN Nizozemske v motociklističnem razredu motoGP. Aktualni svetovni prvak Marc Márquez je bil drugi, Jorge Lorenzo pa tretji.

Na preizkušnji svetovnega prvenstva v motociklizmu v Assnu sta v elitnem razredu motoGP za razburljiv finiš poskrbela svetovni prvak Marc Márquez (Honda) in vodilni v SP Italijan Valentino Rossi (Yamaha). Na koncu je zmagal Italijan, ki je tako še povečal vodstvo po osmih dirkah sezone, tretji pa je bil še en Yamahin dirkač Španec Jorge Lorenzo.

rossi marquez | Avtor: EPA EPA
Rossi ima zdaj 163 točk in se je odlepil od zasledovalcev, Lorenzo je namreč po današnji dirki pri 153, Márquez pa je po dveh zaporednih padcih in ničlah tokrat vendarle dobil novih 20 točk.

Za Rossija je zmaga tretja v sezoni, z njo je prekinil niz štirih zaporednih uspehov Lorenza, obenem pa je italijanski veteran dosegel še rekordno sedmo zmago na nizozemskem prizorišču.

"Ta zmaga je zelo pomembna. Ves konec tedna sem bil zelo dobro razpoložen, v zadnjem krogu pa je bilo zelo težko. Marc me je poskušal prehiteti, na kar sem računal, tako da sem lahko odgovoril. Teh 25 točk je seveda zelo pomembnih v boju za SP," je po slavju ob stezi, kjer so ga obkrožili razpoloženi navijači, dejal Rossi.

Za piko na i ima zdaj še en rekord: sedem zmag na tem prizorišču, pred tem si je prvo mesto delil s šestimi zmagami s prav tako slavnim rojakom Giacomom Agostinijem.

Kljub tesnemu porazu je bil z izkupičkom na koncu zadovoljen tudi Márquez, tudi zato, ker je po dveh zaporednih odstopih prišel do pomembnih točk. "Zadnji zavoj je bil zelo tesen. Bil sem hitrejši, ampak Rossi me je pač blokiral in to je to. Vseeno sem zadovoljen, ker sem na stopničkah, bi pa seveda še raje stal na najvišji," je dirko ocenil Španec

Kolo ob kolesu

Za izredno napet finiš dirke v Assnu sta poskrbela Rossi in Márquez. Italijan je tri kroge pred koncem prehitel aktualnega svetovnega prvaka, vendar se ni uspel oddaljiti, medtem ko je Španec čakal na svojo priložnost.

Dirkača sta dirkala kolo ob kolesu vse do zadnjega ovinka, ko je Márquez poskusil z napadom, vendar ga je Rossi brezkompromisno zaprl. Španec je zaradi dotika motociklov moral popustiti in priznati premoč; Italijan, ki je imel veliko srečo, da z manevrom ni zakrivil dvojnega odstopa, pa se je pred prečkanjem ciljne črte ozrl nazaj in preveril, če je z rivalom vse v najlepšem redu.

rossi marquez | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

MotoGP, VN Nizozemske, izidi:

1. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) 40:54,037
2. Marc Marquez (Špa/Honda) + 1,242
3. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) 14,576
4. Andrea Iannone (Ita/Ducati) 19,109
5. Pol Espargaro (Špa/Yamaha) 24,268
6. Cal Crutchlow (VBr/Honda) 24,373
7. Bradley Smith (VBr/Yamaha) 24,442
8. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 24,656
9. Aleix Espargaro (Špa/Suzuki) 26,725
10. Maverick Vinales (Špa/Suzuki) 27,238

SP skupno (8):

1. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) 163
2. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) 153
3. Andrea Iannone (Ita/Ducati) 107
4. Marc Marquez (Špa/Honda) 89
5. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati) 87
6. Bradley Smith (VBr/Yamaha) 77
7. Cal Crutchlow (VBr/Honda) 57
8. Pol Espargaro (Špa/Yamaha) 56
9. Maverick Vinales (Špa/Suzuki) 52
10. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 47

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.