Šport > Moto športi
100 ogledov

Todt zadovoljen s slovenskim razvojem avtomobilističnega športa in varnosti

jean todt FIA EPA
Predsednik krovne avtomobilistične zveze Jean Todt, ki je na obisku v Sloveniji kot gost slovenske zveze AŠ 2005, je pohvalil Slovenijo za dobro delo na področju razvoja avtomobilističnega športa in prometne varnosti.

Jean Todt je v Ljubljani gost na regionalnem športnem kongresu krovne zveze Fia in zaključne prireditve Fia CEZ (Centralno evropske cone) prvenstev za leto 2018, gostitelj katere je letos slovenska zveza.

"Prisotnost Jeana Todta na našem kongresu je velika čast, potrjuje tudi to, da tako po organizacijski kot športni ravni segamo vse višje. Sledimo programu Fie, tako na področju športa kot pri prometni varnosti, posebej pa bi izpostavil projekt izgradnje poligona. Upam, da bomo na ta način dobili nov zagon v Sloveniji," je o pomenu Todtovega obiska dejal predsednik slovenske avtomobilistične športne zveze Anton Anderlič.

Ob Todtu je na današnji novinarski konferenci, ki so jo vodilni v slovenski zvezi pripravili ob robu kongresa, sodelovala tudi evropska komisarka za transport Violeta Bulc. Bulčeva je izpostavila dobro sodelovanje s Todtom in organizacijo, ki jo vodi, poudarki njenega vidika sodelovanja pa so predvsem pri varnosti v cestnem prometu.

"Nesprejemljivo je, da izgubimo 25.000 življenj na cesti v Evropi, v deželah v razvoju pa še precej več, ob tem pa je še 136.000 huje ranjenih. Veseli smo, da je Fia tako razumevajoče pristopila kot partner v projektih, veseli nas tudi, da smo to problematiko spravili na politično raven, da je dobila političen pomen. Velik izziv v prihodnosti bo izboljšanje infrastrukture, največ črnih točk je na regionalnih cestah, posebno pozornost namenjamo najbolj ogroženim skupinam," je sodelovanje s Fio na področju prometne varnosti izpostavila Bulčeva in poudarila: "Tega ne more nihče narediti sam. Zato je tako pomembno sodelovanje s Fio, ki je zaznala problematiko. Čas je, da se ta tihi ubijalec preseli med pomembne teme, Jean Todt je veliko naredi kot koordinator za varnost in poskrbel za osveščanje. Naš cilj pa je vizija 0 do leta 2050, torej brez smrtnih žrtev na cestah," je srečanje s predsednikom Fie sklenila evropska komisarka.

Čeprav sodeluje na konferenci, povezani z avtomobilističnim športom, je Todt tudi sam namenil precej pozornosti varnosti v prometu. "Želimo si narediti šport bolj varen. Res je, da je Fia tudi organizacija avtomobilističnega športa, a je marsikaj, kar uvedemo kot tehnični pripomoček v športu, pozneje zelo uporabno tudi za običajne voznike. Za nas je varnost izjemno pomembna, ne le v Evropi, kjer smo dosegli stagnacijo pri številu žrtev, temveč po vsem svetu. Zato smo sprožili veliko akcijo: to je področje, ki zadeva vse nas, tudi mediji pa imate pri tem lahko veliko vlogo," je dejal Todt.

S Slovenijo ima letos precej stikov, je poudaril; spomladi je že bil na uradnem obisku v okviru akcije AMZS in kot posebni odposlanec Združenih narodov za varnost v cestnem prometu, spomnil pa se je tudi, da je bil februarja med olimpijskimi igrami v Pyeongchangu gost slovenske hiše, kar mu je ostalo v lepem spominu.

"Slovenija je majhna, a tudi izjemno pomembna članica. Spremljam njen razvoj, spremljam tudi razvoj panoge v tej regiji. V Sloveniji imamo dve članici, AŠ 2005 in AMZS in z obema dobro sodelujemo. Pri vas je veliko zanimanje za avtošport, dobro se razvijate, pomembno pa je tudi, da poteka izobraževanje tako na športnem kot na področju varnosti na cestah. Vidim možnosti za nadaljnji razvoj, Slovenija bi lahko kmalu gostila kakšno večjo dirko ali tekmovanje," je o avtomobilskem športu v Sloveniji še dejal Todt, ki se je med obiskom srečal tudi z ministrom za izobraževanje, znanost in šport Jernejem Pikalom in predsednikom Borutom Pahorjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.