Šport > Moto športi
17 ogledov

Trčenje bikov in zmagal je Lewis!

VN Turčije Istanbul dirka zmaga Lewis Hamilton McLaren Button
1/30
Žurnal24 main
Hamilton je zmagovalec VN Turčije. Za dvojno zmago McLarna je bil drugi Button. Večji del dirke vodilna Red Bulla sta 17 krogov pred ciljem trčile - Vettel je odstopil, Webber pa končal kot tretji.
Jaz sem bil na notranji strani in malo pred njim. Dotaknila sva se, a Mark je zadel v moje pnevmatike in jaz sem zletel s steze. Zato se ne bova sprla. Take stvari se pač dogajajo.
Sebastian Vettel

Lepo bi bilo, da bi prvo zmago letos dosegel prav na tej zahtevni stezi, si je pred sedmo VN sezone, dirko v Istanbulu, dejal Lewis Hamilton (McLaren). In to mu je tudi uspelo. Odbil je napad na koncu drugega Jensona Buttna (McLaren), medtem ko sta se večji del dirke vodilna Red Bulla izločila kar sama. Mark Webber je sicer končal kot tretji, a bi lahko zmagal tretjič zapored, če ne bi Sebastian Vettel trčil vanj. Slednji je odstopil in najboljši Nemec na dirki je bil s svojo najboljšo uvrstitvijo (četrti) po vrnitvi v formulo 1 Michael Schumacher (Mercedes). Tik za njim je končal Nico Rosberg (Mercedes), a srebrni puščici niti slučajno nista bili konkurenčni Red Bulloma in McLarnoma (več kot 30 sekund zaostanka). S šestim mestom se je znova dokazal Robert Kubica (Renault), medtem ko sta za Ferrari na njihovi 800. dirki sedmo mesto Felipeja Masse in osmo Fernando Alonso razloga za zaskrbljenost.

VN Tur%C4%8Dije dirka 2010 Sebastian Vettel joka | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kako se je razpletalo
Prvi krog je bil najbolj zanimiv v sezoni. Webber je na startu obdržal prvo mesto, Vettel je takoj prehitel Hamiltona, Schumacher pa Buttna. Dva zavoja zatem je Lewis vrnil udarec in bil spet drugi, v predzadnjem zavoju pa je Jenson prišel nazaj pred Michaela. Alonso je na startu izgubil eno mesto, a že v prvem krogu za 12. mesto nazaj prehitel De la Roso. V uvodnem delu dirke sta si Webber in Hamilton izmenjavala najhitrejše kroge na dirki in tako je razlika med njima ostaja manj kot sekundo. Prvi štirje so vozili svojo dirko, saj je po osmih krogih peti Schumacher zaostajal že 11 sekund. Kaj kmalu so sledili prvi postanki. Pri McLarnu so imeli mehaniki nekaj težav pri postanku Hamiltona in Red Bulla sta prišla v dvojno vodstvo. Obema bikoma sta tako na izpuhu sledila oba McLarna, Mercedesa pa sta bila že 30 sekund zadaj.

Skupni vrstni red po sedmi dirki sezone:
Dirkači:
1. M. Webber 93 točk
2. J. Button 88
3. L. Hamilton 84
4. F. Alonso 79
5. S. Vettel 78
6. F. Massa 67
7. R. Kubica 67
8. N. Rosberg 66
9. M.Schumacher 34
10. A. Sutil 22
Moštva:
1. McLaren Mercedes 172 točk
2. Red Bull Renault 171
3. Ferrari 146
4. Mercedes 100
5. Renault 73

Sredi dirke so mehaniki začeli pogledovati v oblake. A zgodil se ni dež, temveč velika napaka Vettla. 17 krogov pred koncem je pred zadnjima zavojema napadel vodilnega Webbra. Bila sta kolo ob kolesu, ko je Nemec prehitro zapeljal desno pred Avstralca. Trčila sta, Sebastian se je zavrtel in končal v pesku. Mark je dirko sicer lahko nadaljeval, a s poškodovanih dirkalnikom in z dodatnim postankom. Tako sta povedla McLarna pred Webbrom, ki se je iz boksov uspel vrniti pred Schumacherja. A akcije še ni bilo konec. Devet krogov pred koncem ste se udarila še dirkača McLarna. Pred zadnjima dvema zavojema je Jenson napadel in prehitel Lewisa, a ta ni dolgo čakal s povračilom in je v prvem zavoju naslednjega kroga vodstvo takoj dobil nazaj. Štiri kroge pred karirarsto zastavo je za osmo mesto napadel Alonso, Petrova je prehitel, a je moral slednji zaradi rahlega trka na dodatni postanek in je ostal brez točk. Na koncu ni bilo niti kaplje dežja, a dirka zanimiva kot že dolgo ne. Prvenstvo se nadaljuje z VN Kanade v Montrealu čez 14 dni.

VN Turčije, Istanbul, končni vrstni red:

1. Lewis Hamilton (McLaren Mercedes)
2. Jenson Button (McLaren Mercedes) +2,645

3. Mark Webber (Red Bull Renault) +24,285
4. Michael Schumacher (Mercedes) +31,110
5. Nico Rosberg (Mercedes) +32,266
6. Robert Kubica (Renault) +32,824
7. Felipe Massa (Ferrari) +36,635
8. Fernando Alonso (Ferrari) +46,544
9. Adrian Sutil (Force India Mercedes) +49,029
10. Kamui Kobajaši (Sauber Ferrari) +1:05,650
11. Pedro De la Rosa (Sauber Ferrari) + 1:05,944
12. Jaime Alguersuari (Toro Rosso Ferrari) +1:07,800
13. Vitantonio Liuzzi (Force India Mercedes)  +1 krog
14. Rubens Barrichello (Williams Cosworth)  +1 krog
15. Vitalij Petrov (Renault) +1 krog
16. Sebastien Buemi (Toro Rosso Ferrari)  +1 krog
17. Nico Hülkenberg (Williams Cosworth)  +1 krog
18. Timo Glock (Virgin Cosworth)  +2 kroga
19. Lucas Di Grassi (Virgin Cosworth) +3 krogi
Odstop: K. Čandok (Hispania Cosworth), B. Senna (Hispania Cosworth), S. Vettel (Red Bull Renault), H. Kovalainen (Lotus Cosworth), J. Trulli (Lotus Cosworth)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.