Šport > Moto športi
369 ogledov

Umrl član ameriške dirkaške dinastije

John Andretti twitter
Žalostna vest iz vrst največje dirkaške družine v ZDA.

V 57. letu starosti je za posledicami raka na debelem črevesju umrl priznani ameriški dirkač severnoameriških serij Nascar in Indycar John Andretti, poročajo tiskovne agencije, ki navajajo informacije iz družinskega podjetja Andretti Autosport.

John je bil sicer nečak svetovnega prvaka v formuli ena Maria Andrettija, v svoji karieri pa je odpeljal 393 dirk v seriji Nascar, na katerih je dvakrat slavil. Na slovitem Indianapolis 500 pa je nastopil 12-krat. Leta 1994 je postal prvi dirkač, ki je v istem dnevu dirkal na Indianapolis 500 in nato še na dirki Nascarja v Charlottu.

Leta 2017 so mu odkrili raka na debelem črevesju, po vmesnem izboljšanju stanja marca leta 2018 pa se je rak vrnil in razširil lanskega marca.

Družina Andretti, ki se je po drugi svetovni vojni leta 1948 pobegnila iz hrvaške Istre in se po sedmih letih življenja v begunskem kampu preselila v ZDA, je dala še nekaj znanih dirkačev. Poleg Johna se je poklicno z dirkanjem ukvarjal tudi njegov brat Adam ter bratranca in Mariova sinova Jeff in Michael, slednji je v formuli 1 branil barve McLarna in enkrat stopil na stopničke, ter Michaelov sin Marco, ki trenutno dirka v seriji IndyCar.

Tudi Johnov oče Aldo je bil dirkač, a je svojo kariero leta 1969 zaključil po drugi hudi nesreči. Po prvi leta 1959 je bil nekaj časa celo v komi, a se je nato uspešno vrnil, v drugi pa si je zlomil 14 obraznih kosti. Po operacijah ni bil več podoben svojemu dvojčku Mariu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.