Šport > Moto športi
33 ogledov

V četrtek pozirali, v petek že dirkajo

Preglednica moštev in dirkačev 2011. Kliknite nanjo za večjo grafiko. (Foto: Reu
1/25
Žurnal24 main
Dan pred prvim treningom za VN Avstralije (v petek ob 2.30 zjutraj) se je 24 dirkačev postavilo pred objektiv (poglejte v galeriji). Prvak Sebastian Vettel v Melbournu še ni bil boljši kot 13.
Vse, kar morate vedeti pred začetkom nove sezone, na enem mestu: zurnal24.si/formula1!

Tam spodaj se začenja uvodna VN v 62. prvenstvo formule 1. Prvič po 41 letih bo v eni sezoni dirkalo pet svetovnih prvakov: Sebastian Vettel (Red Bull) brani naslov, Fernando Alonso (Ferrari) išče maščevanje za lanski poraz, Lewis Hamilton in Jenson Button (oba McLaren) upata, da se kriza s testiranj čim prej konča, sedemkratni prvak Michael Schumacher (Mercedes) pa se mora oddolžiti svojih zvestim navijačem. Nazadnje jih je bilo v karavni pet daljnega leta 1970: Jack Brabham, Denny Hulme, John Surtees, Graham Hill in Jackie Stewart.

Neulovljivih 91 zmag
Fernando Alonso (26 zmag) za rekorderjem po številu zmag Michaelom Schumacherjem zaostaja za 65 zmag. Od aktualnih dirkačev jima s 14 zmagami sledi Lewis Hamilton, Sebastian Vettel jih ima 10, Jenson Button pa devet. Slednji je zmagal na zadnjih dveh VN Avstralije. Če mu uspe tudi letos, bo ponovil dosežek Schumacherja iz obdobja 2000-2002. Mark Webber pa bo skušal pripeljati prvo domačo avstralsko zmago v zgodovini. Dirkač Red Bulla ima sicer šest zmag. Preden je osvojil prvo, je odpeljal kar 131 dirk. Še vedno pa na prvo zmago čaka Nick Heidfeld - že 173 dirk. Dirkač, ki se vrača kot zamenjava za Roberta Kubico, ima osem drugih mest (največ med tistimi brez zmage).

"Moja osnovna prioriteta so zmage. Želim ostati na samem vrhu. Prepričan sem, da sem v pravi ekipi," je ob prihodu v Melbourne dejal svetovni prvak, ki je z Red Bullom pred kratkim podaljšal pogodbo do konca leta 2014. "Sezono si želi vsak začeti čim bolje. Zaradi vseh novih pravil, ne vem točno, kako konkurenčen bom. A imeli smo dobra zimska testiranja in zato sem lahko optimist." V petek sta na sporedu dva uro in pol trajajoča treninga (ob 2.30 in 6.30 po srednjeevropskem času). "Rad pridem v Avstralijo, sam me imajo tukaj vsi za prijatelja. Pri nas doma traja zelo dolgo, da ti nekdo reče prijatelj ali pa kolega. Tukaj pa mi vsi rečejo kolega in to mi je zelo všeč," je po obveznem terminu za fotografiranje pripovedoval Vettel, ki se je pred prihodom v Melbournu preizkusil v britju ovac. Zanj bo to četrta dirka v Albert Parku, kjer za zdaj ni imel veliko sreče: dvakrat je odstopil, predlani pa je bil 13. "Proga mi je zelo všeč, pa tudi lep pokal imajo. Ne dobiš povsod pokala s kengurujem. Upam, da ga letos vendarle dobim."

V petek bomo spoznali, če imamo prav, ko rečemo, da bo letos razmerje moči: Red Bull, Ferrari, Mercedes, McLaren, Renault … V izjavah pred začetkom dirkaškega vikenda so sicer vsi zelo previdni. "Upam, da na prvi dirki ne bodo daleč za Ferrarijem," celo pove Mark Webber (Red Bull). "Imeli smo fantastično sezono 2010 in zdaj smo mi tisti, ki ga bodo vsi lovili. Jasno je, da so Ferrari, McLaren, Mercedes in Renault tisti junaki, ki nas bodo skušali potisniti po razpredelnici navzdol."

Spored VN Avstralije 2011:

Petek: 1. trening (2.30), 2. trening (6.30)
Sobota: 3. trening (4.00), kvalifikacije (7.00)
Nedelja: dirka (8.00) - s komentarjem v živo na zurnal24.si

Zadnjih pet zmagovalcev Melbourna:

2010: Jenson Button (VB, McLaren Mercedes)
2009: Jenson Button (VB, Brawn Mercedes)
2008: Lewis Hamilton (VB, McLaren Mercedes)
2007: Kimi Räikkönen (Fin, Ferrari)
2006: Fernando Alonso (Špa, Renault)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.