Šport > Moto športi
22 ogledov

V dramatičnem zaključku pole Alonsu

alonso silverstone EPA
Na kvalifikacijah za nedeljsko VN Nemčije je bil najhitrejši dirkač Ferrarija Fernando Alonso. Ponovno smo spremljali slabe vremenske razmere, v katerih sta se za Špancem zvrstila Sebastian Vettel in Mark Webber. Drugo vrsto je dopolnil domači favorit Michael Schumacher.

michael schumacher | Avtor: EPA EPA
Že na začetku kvalifikacij so se na progo podali prav vsi dirkači in jasno je bilo, da si večina želi čim hitreje zagotoviti svoje mesto v nadaljevanju. Na prvem mestu se je menjavalo več dirkačev, pestro pa je bilo predvsem v ozadju. Pet minut pred koncem je Michael Schumacher na stezo zapeljal s srednje trdimi gumami, medtem ko je Fernando Alonso uporabil mehke, kar se je izkazalo za boljšo odločitev. Nemec se je pred popolno katastrofo rešil v zadnjih izdihljajih prvega dela, ko se je z vsega pol desetinke prednosti zavihtel na 17. mesto, zadnje, ki še pelje v drugi del. Mlačno vreme je ves čas v zraku ohranjalo možnost padavin in pred začetkom drugega dela je začelo močneje deževati. V prvem delu so izpadli Vergne, Kovalainen, Petrov, Pic, Glock, de la Rosa in Karthikeyan.

V drugem delu se je prvi na progo podal Button, ki je nekaj časa ostal v vodstvu. Nekje na polovici je ob vedno močnejšem dežju svoje sposobnosti pokazal Schumacher, ki je prevzel vodstvo z lepo prednostjo. Do konca je boljši čas od Nemca postavil samo Lewis Hamilton. Za razočaranje drugega dela sta poskrbela Felipe Massa, ki je končal na štirinajstem, in Nico Rosberg, ki se je dokopal le do sedemnajstega mesta. Svojo vstopnico v finale kvalifikacij je z desetim mesto za las ujel Kimi Raikkonen.

Sebastian Vettel | Avtor: EPA EPA
Finalni del se je začel na povsem razmočeni stezi, dirkači pa so poskušali manevrirati med obilico stoječe vode, ki se je zadrževala na dirkališču. Nekateri so se pritoževali, da je v takšnih razmerh izredno težko ostati na stezi. V vodstvu so se menjavali Hamilton, Schumacher in Vettel. Dve minuti pred koncem so bili na stezi prav vsi dirkači. Vodstvo je prevzel Webber, nato pa mu ga je iz rok iztrgal Alonso. Španec je na prvem mestu zdržal do konca in se veselil novega najboljšega štartnega položaja. Na drugo mesto se je v zadnjem poskusu zavihtel Vettel.

VN Nemčije, kvalifikacije:

1. Fernando Alonso (Špa/Ferrari) 1:40,621
2. Sebastian Vettel (Nem/Red Bull) +0,405
3. Mark Webber (Avs/Red Bull) + 0,875*
4. Michael Schumacher (Nem/Mercedes) + 1.838
5. Nico Hülkenberg (Force India Mercedes) + 2,880
6. Pastor Maldonado (Ven/Williams) + 3,229
7. Jenson Button (McLaren Mercedes) + 3,492
8. Lewis Hamilton (VBr/McLaren Mercedes) + 3,565
9. Paul di Resta (VBr/Force India) + 4,268
10. Kimi Räikkönen (Fin/Lotus) + 5,190

* - kazen petih mest

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.