Šport > Moto športi
10 ogledov

Rosberg drugič na vrhu, Vettel z ničlo

lewis hamilton
1/18
EPA
Nemec Nico Rosberg (Mercedes) je zmagovalec osme dirke letošnje sezone formule 1 za VN Velike Britanije. Drugi je bil Avstralec Mark Webber (Red Bull), tretji pa Fernando Alonso (Ferrari).

Nico Rosberg je po odstopu Lewisa Hamiltona in Sebastiana Vettla - slednji je zabeležil prvo ničlo v letošnji sezoni - zmagal na dirki za VN Velike Britanije. Srebrni so potrdili premoč, ki so jo kazali na sobotnih kvalifikacijah, čeprav je do 42. kroga kazalo, da se bo zmage ponovno veselil Vettel. Trikratnega svetovnega prvaka je izdal Red Bullov dirkalnik, ki sicer velja za najbolj vzdržljivega v formuli 1.

"Ta zmaga mi res veliko pomeni, sedež naše tovarne je le nekaj kilometrov stran in zato je uspeh še toliko več vreden. Je pa tudi nagrada za vse, kar smo naredili v tej sezoni," je po dirki dejal Rosberg in priznal, da je bilo dogajanje na stezi in ob njej z vsemi težavami in prekinitvami precej divje.

Hamilton zadržal vodstvo

Dirko na ''domačem dvorišču'' je s prvega startnega položaja začel dirkač Mercedesa Lewis Hamilton, ki je po startu zadržal prvo mesto. Veliko slabše je startal njegov moštveni kolega Nico Rosberg, ki je izgubil drugo mesto, kamor se je s tretjega prebil Sebastian Vettel. Start ni uspel Marku Webbru, odlično pa se je odrezal Felipe Massa, ki je z 11. skočil na peto mesto.

Katastrofalna predstava Pirellija

Webbru so že po nekaj krogih sporočili, naj bo previden, saj ima poškodovano krilce. V osmem krogu pa se je začela drama s pnevmatikami. Najprej je kar na lepem eksplodirala guma vodilnemu na dirki in domačemu favoritu Lewisu Hamiltonu, dva kroga kasneje pa še Felipeju Massi. Kmalu zatem sta se na postanek odpeljala Fernando Alonso in Nico Rosberg, medtem ko je Vettel v bokse odpeljal v 14. krogu in po vrnitvi na stezo ponovno prevzel vodstvo.

Red Bull opozoril Vettla

Krog kasneje je eksplodirala še tretja Pirellijeva pnevmatika, tokrat na dirkalniku Jeana Erica-Vergneja. V 16. krogu je na stezo pripeljal varnostni avto, kar je najbolj koristilo Alonsu, ki je zaostajal že 16 sekund. Mehaniki Red Bulla so Vettlu sporočili, naj se izogiba robnikov, saj je imel natrgano zadnjo gumo. V paddocku je zavladala panika, saj so gume ob prevelikem segrevanju pokale kot po tekočem traku. ''Kje so časi zanesljivega Bridgestona?'' se je spraševal dolgoletni komentator dirk Miran Ališič.

Rosberg stopnjeval tempo

nico rosberg | Avtor: Reuters Reuters
Po umiku varnostnega avta je vodil Vettel pred Rosbergom, v ozadju pa se je odvijal četveroboj za tretje mesto med Adrianom Sutilom, Alonsom, Kimijem Räikkönenom in Romainom Grosjeanom. Vettel je upošteval nasvet svojih mehanikov in Rosberg je počasi zmanjševal zaostanek za trikratnim svetovnim prvakom. Nekje okrog tridesetega kroga sta z drugim postankom opravila Raikkönen in Alonso. ''Odlično dirkaš, pol sekunde si hitrejši od Vettla,'' so Rosbergu v 32. krogu sporočili mehaniki.

Odstop Vettla navdušil Britance

V 42. krogu je završalo na tribunah, kjer se je trlo britanskih navijačev, saj je moral zaradi okvare na dirkalniku odstopiti Vettel. Nemec je deset krogov pred koncem parkiral na startno-ciljni ravnini in na progo je ponovno prišel varnostni avto. Prvo mesto je prevzel Rosberg, ki je izkoristil priložnost in opravil s postankom v boksih. Raikkönen se je odločil, da bo ostal na stezi, nato pa svojega inženirja vprašal, ali so sprejeli pravilno odločitev, saj niso ničesar pridobili. Mehanik mu je razočarano odvrnil: ''Tudi mi ne vemo. Zdaj je prepozno. Drži se načrta''.

V 46. krogu je eksplodirala guma Sergia Péreza (McLaren), v ozadju pa se je odvijal ogorčen boj med Masso in Buttnom. Webber je nato obšel Räikkönena, Alonso pa nikakor ni mogel mimo Daniela Ricciarda, ki naj bi bil eden izmed favoritov za zamenjavo Marka Webbra. Španec je nato vendarle uspel prehitel dirkača Torra Rossa, mimo pa je švignil še Hamilton. V zaključku je Kimija prehitel Alonso, nato pa brez kakršnihkoli težav še Hamilton, kar je bil jasen pokazatelj, da je Lotus napravil napako, ko Finca ni poklical v bokse med drugim obiskom varnostnega avta.

VN Velike Britanije, Silverstone:

1. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) 1:32;59,456
2. Mark Webber (Aus/Red Bull-Renault) + 0,765
3. Fernando Alonso (Špa/Ferrari) + 7,124
4. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) + 7,756
5. Kimi Räikkönen (Fin/Lotus) + 11,257
6. Felipe Massa (Bra/Ferrari) + 14,573
7. Adrian Sutil (Nem/Force India) + 16,335
8. Daniel Ricciardo (Avs/Toro Rosso) + 16,500
9. Paul Di Resta (VBr/Force India) + 17,993
10. Nico Hulkenberg (Nem/Sauber-Ferrari) + 19,700
11. Pastor Maldonado (Ven/Williams-Renault) + 21,100
12. Valterri Bottas (Fin/Williams-Renault) + 25,000
13. Jenson Button (VBr/McLaren-Mercedes) + 25,900
14. Esteban Gutierrez (Meh/Sauber-Ferrari) + 26,200
15. Charles Pic (Fra/Caterham-Renault) + 31,600
16. Jules Bianchi (Fra/Marussia-Cosworth) + 36,000
17. Max Chilton (VBr/Marussia-Cosworth) + 1:07,600
18. Giedo van der Garde (Niz/Caterham-Renault) + 1:07,700
19. Romain Grosjean (Fra/Lotus-Renault) + 1 krog

Skupni seštevek (dirkači):

1. Sebastian Vettel 132 točk
2. Fernando Alonso 111
3. Kimi Räikkönen 98
4. Lewis Hamilton 89
5. Mark Webber 87
6. Nico Rosberg 82
7. Felipe Massa 57
8. Paul Di Resta 36
9. Romain Grosjean 26
10. Jenson Button 25
...

Skupni seštevek (konstruktorji):

1. Red Bull 219 točk
2. Mercedes 171
3. Ferrari 168
4. Lotus 124
5. Force India 59
6. McLaren Mercedes 37
7. Toro Rosso 24
8. Sauber 6
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.