Šport > Moto športi
8149 ogledov

"Glede Schumacherja žal nimam nobenega upanja več"

Weber Schumacher Profimedia
Nekoč eden najtesnejših zaveznikov Michaela Schumacherja je deset let po Nemčevi smučarski nesreči sprijaznjen z dejstvi okoli svojega nekdanjega klienta.

Konec meseca bo minilo natanko deset let od nesreče Michaela Schumacherja, ki se je poškodoval 29. decembra 2013 med smučanjem po neoznačeni progi v francoskem Meribelu.

Podrobnosti o zdravstvenem stanju danes 54-letnega nekdanjega dirkača niso znane in danes ni prav nobenega dvoma več, da se v bližnji prihodnosti to ne bo spremenilo.

To je nedavno potrdil tudi odvetnik družine Schumacher Felix Damm, ki je pojasnil, da bi vsakršna informacija o Schumacherjevem stanju sprožila plaz ugibanj, družina pa bi se s tem znašla pod nenehnim medijskim pritiskom. 

Da bi se izognili stalnim poizvedbam o Schumiju, so se raje odločili, da bodo o tej temi preprosto molčali.

Schumacher se od nesreče ni pojavil v javnosti, prav tako od leta 2013 ni bila objavljena nobena njegova fotografija. Po nesreči sta ga na bolniški postelji neuspešno poskušala fotografirati dva pacienta. Schumacherja je med okrevanjem na posestvu v Ženevi fotografiral tudi "družinski prijatelj", ki je nato fotografije ponujal tabloidom v zameno za milijon funtov. Zadevo so pod drobnogled vzele nemške oblasti, ki so objavo preprečile.

Poredko je o stanju nekdanjega varovanca javno spregovoril bivši šef Ferarrija in aktualni predsednik Mednarodne avtomobilistične zveze (Fia) Jean Todt, ki pa iz spoštovanja do Corinne in Michaela nikoli ni povedal nič konkrentega.

Michael Schumacher | Avtor: Epa Epa
Izjema je bilo v tem pogledu morda le njegovo razkritje, da skupaj s Schumacherjem gledata dirke formule 1. Vprašanja o tem, koliko se Schumacher zaveda svoje okolice in ali sploh premore kakršnokoli obliko komuniciranja, so doslej vedno naletela na gluha ušesa.

Le redki izbranci imajo Schumacherja možnost obiskati na domu, med njimi pa ni nekdanjega menedžerja in tesnega zaveznika Willija Webra. Nemški poslovnež, ki je nad dirkačevo kariero bdel med letoma 1989 in 2010, se je več let trudil navezati stik z družino, ki pa je njegove pobude vztrajno zavračala.

Deset let po tragični nesreči je 81-letni Weber sprijaznjen s tem, da Michaela nikoli več ne bo videl, zato danes še toliko bolj obžaluje, da ga takrat ni obiskal v bolnišnici.

"Ko pomislim na Michaela, žal nimam več nobenega upanja, da ga bom še kdaj videl. V desetih letih nismo dobili ene same pozitivne novice. Obžalujem, da ga nisem obiskal v bolnišnici. Samo sebe lahko krivim za to. Moral bi ga obiskati. Novica me je zelo prizadela, kot tudi to, da je Corinna prepovedala vse stike. Na neki točki sem se moral osvoboditi razmišljanja o Michaelu in to pustiti za seboj," je povedal Weber.

"Tudi tri, štiri leta po nesreči so me ljudje še vedno prepoznavali in me spraševali, kako je z Michaelom. Nato sem se nehal truditi pojasnjevati. Razmišljal sem, zakaj pa nihče ne vpraša, kako je z mano? Sledilo je spoznanje, da je konec in da moram preprosto pozabiti," je dodal 81-letnik.

Na kratko je komentiral tudi dirkaško kariero Micka Schumacherja, ki bi ob prisotnosti slavnega očeta lažje premagoval nekatere ovire. "Mislim, da si je Michael želel svojega sina videti v formuli 1 in ga voditi na enak način, kot sem jaz vodil njega. Če bi bil Michael ob njem, potem šef Haasa (Günther Steiner, op. a.) ne bi tako grdo ravnal z njim in bi Mick dobil priložnost drugje."

Willi Weber | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 2
  • Kmodri 14:22 17.december 2023.

    Mogoče implantacija bio čipa in genski inženiring?

  • Kmodri 19:24 16.december 2023.

    Bogati revež!