Šport > Moto športi
560 ogledov

Verstappen pred domačim pragom vrgel rokavico Hamiltonu

Max Verstappen VN Nizozemske Epa
Dirkači formule 1 so se po 36 letih merili na Nizozemskem. Domači navijači so prizorišče zapuščali navdušeni.

Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) je zmagovalec dirke formule 1 za veliko nagrado Nizozemske v Zandvoortu. Na domači dirki je ugnal Britanca Lewisa Hamiltona in Finca Valtterija Bottasa (oba Mercedes) ter prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Verstappen je z izjemo prehitevanja Bottasa ob različnih strategijah Mercedesovih dirkačev vodil od starta do cilja. Tudi deljena strategija v zadnjih letih najboljšega moštva pa ni pomagala, da bi ugnali domačega junaka. 23-letni Nizozemec je tako pred ogromnim številom v oranžno odetih navijačev (zbralo se jih je okoli 100.000) slavil 17. zmago v karieri in tako zaokrožil popoln konec tedna, potem ko si je v soboto priboril še deseti "pole position".

Obenem je prevzel še vodstvo v skupnem seštevku, po 13 dirkah je zbral 224,5 točke, Hamilton ima tri manj (za najhitrejši krog je dobil dodatno točko). Na tretje mesto se je prebil Bottas, ki je doslej zbral 123 točk.

Tim Gajser VN Turčije MXGP Šport Gajser po slabem uvodu pokazal, kdo je šef

"Kot lahko slišite, je vzdušje neverjetno. Pričakovanja pred koncem tedna so bila visoka in vedno jih je težko upravičiti. To je res izjemen dan, zelo sem vesel tudi prevzema vodstva v skupnem seštevku. Start je bil pomemben, Mercedes pa nam je v nadaljevanju dirke želel težiti delo, ampak kljubovali smo jim zelo dobro in zares smo lahko ponosni na opravljeno delo," je po dirki razlagal vodilni v skupnem seštevku.

Razen nekaj varčevanja z gumami ob koncu dirke, posebnih težav ni imel. Nekaj več sta jih imela oba Mercedesa. Hamilton je ostajal blizu Nizozemca, medtem ko je z drugačno strategijo ob pomanjkanju prave hitrosti hitro zaostal Bottas. Predvsem sedemkratni svetovni prvak Hamilton je v dirki zelo užival.

"Kakšna dirka, kakšno občinstvo. Max je sijajno opravil delo. Dal sem vse od sebe, pritiskal na vso moč, a danes so bili on in njegova ekipa enostavno prehitri. To je res izjemna proga, zadnji krog, ko sem naskakoval najhitrejši krog na dirki, je bil nekaj najlepšega, saj sem lahko pritiskal in užival s prazno posodo goriva. To je zdaj ena mojih najljubših prog," se je vsaj malce Nizozemcem prikupil 36-letni Britanec.

Razočarano je po zaključku dirkaškega konca tedna deloval Bottas. V zadnjih krogih je celo malce razhudil ekipo, potem ko so ga iz boksov prosili, da naj z novimi pnevmatikami, ki jih je nadel ob drugem postanku, ne cilja na najboljši krog. Pa ga je vseeno dosegel, a so nato poklicali v bokse še Hamiltona, da mu moštveni kolega ni odščipnil točke v boju za naslov prvaka.

Brez pravega razburjenja je do četrtega mesta zanesljivo pripeljal Francoz Pierre Gasly (Alpha Tauri), za njim pa je ciljno črto prečkal dirkač Ferrarija, Monačan Charles Leclerc. Točke so do desetega mesta osvojili še Španca Fernando Alonso (Alpine) in Carlos Sainz mlajši (Ferrari) ter Mehičan Sergio Pérez (Red Bull), Francoz Esteban Ocon (Alpine) in Britanec Lando Norris (McLaren).

Dirkališče v Zandvoortu je v koledarju svetovnega prvenstva prvič po 36 letih.

Naslednja dirka za veliko nagrado Italije v Monzi bo na sporedu že 12. septembra. Ta bo potekala po preizkusnem programu konca tedna s kvalifikacijami v petek (18.00) in kvalifikacijsko dirko v soboto (16.30). Prestižna dirka v Monzi bo na vrsti v nedeljo ob 15. uri.

VN Nizozemske, izidi:

1. Max Verstappen (Niz/Red Bull Racing)  1:30:05,395 (204,228 km/h)
 2. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)            + 20,932
 3. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes)             56,460
 4. Pierre Gasly (Fra/Alpha Tauri)             1 krog
 5. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)
 6. Fernando Alonso (Špa/Alpine)
 7. Carlos Sainz (Špa/Ferrari)
 8. Sergio Pérez (Meh/Red Bull)
 9. Esteban Ocon (Fra/Alpine)
10. Lando Norris (VBr/McLaren)
...
Najhitrejši krog: Lewis Hamilton (72.; 1:11,097)

Skupni vrsti red (13/22):

1. Max Verstappen (Niz/Red Bull)                 224,5
2. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)                 221,5
3. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes)                123
4. Lando Norris (VBr/McLaren)                    114
5. Sergio Pérez (Meh/Red Bull)                   108
6. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)                  92
7. Carlos Sainz (Špa/Ferrari)                     89,5
8. Pierre Gasly (Fra/Alpha Tauri)                 66
9. Daniel Ricciardo (Avs/McLaren)                 56
10. Fernando Alonso (Špa/Alpine)                  46
...

Konstruktorji (13/22):

1. Mercedes        344,5
2. Red Bull        332,5
3. Ferrari         181,5
4. McLaren         170
5. Alpine           90
6. AlphaTauri       84
7. Aston Martin     53
8. Williams         20
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.