Šport > Moto športi
7 ogledov

Vettel 4. zapored! Akcije kot že dolgo ne.

Prvi trije v Sepangu: drugi Button (McLaren), prvi Vettel (Red Bull) in tretji H
1/42
Žurnal24 main
Nemec Sebastian Vettel (Red Bull) ima po dveh dirkah vseh možnih 50 točk. VN Malezije je zmagal z vodstvom od starta do cilja. Za njim pa akcije ni manjkalo: po neuradnih podatkih več kot 60 prehitevanj!

Branilec naslova prvaka Sebastian Vettel (Red Bull) je sezono začel na najboljši možen način: dva pole positiona, dve zmagi in 50 točk. Na VN Malezije je vodil od starta do cilja in za svojo četrto zmago zapored za dobre tri sekunde prehitel Jensona Buttona (McLaren). Ta je zdaj tudi Nemčev prvi zasledovalec v skupnem seštevku, a ima že 24 točk zaostanka. "Fantastičen posel! Fantastičen! Hvala vam fantje, v čast mi je, da vsak konec tedna dirkam za vas," je Sebastian ob prečkanju cilje črte zasluge za nov uspeh dal svoji ekipi. To je njegova 12. zmaga v karieri. Tudi na drugi dirki sezone je na tretjem mestu končal dirkač Renaulta, a tokrat Nick Heidfeld, kar so za dirkača brez zmage že 13. stopničke v karieri. Njegov ekipni kolega Vitalij Petrov je z devetega mesta vsega štiri kroge pred ciljem zletel s proge in odstopil.

Pnevmatike so v drugi polovici dirke povsem uničile drugo VN sezone Lewisu Hamiltonu (McLaren), ki je bil sprva v igri za zmago, na koncu pa po nenačrtovanem četrtem postanku končal na sedmem mestu. Tudi za Markom Webbrom (Red Bull), Felipejem Masso in Fernandom Alonsom (oba Ferrari). Z osmim mestom se je dokazal Kamui Kobajaši (Sauber), ki je bil tisti, ki je poskrbel za največ prehitevanj na dirki, ki jih je skupaj imela več kot 60 (neuradni podatek) oziroma 20 več od VN Avstralije. Kar nekajkrat je Japonec bil bitko z Michaelom Schumacherjem (Mercedes). Slednjemu to gotovo ne more biti v ponos. No, dirka je bila za Mercedes tako ali tako nov velik poraz: Schumi je zaostal kar 85 sekund, Nico Rosberg pa na 12. mestu cel krog. Še slabše je sezono začel Williams: nova ničla ob prepočasnem dirkalniku.

Kako se je razpletalo
Start je uspel tako Vettlu kot Hamiltonu, ki sta vijugala do prvega zavoja, a Nemec je obdržal prvo mesto. Za njima je izjemen start uspel obema Renaultoma: Heidfeld se je iz šestega izstrelil na tretje mesto in nato v drugem zavoju prehitel še Hamiltona, Petrov pa je z osmega mesta prišel na peto (za Buttona in pred oba Ferrarija). Zaspal je Webber, zdrsnil na 10. mesto in se nato več krogov neuspešno dvobojeval s Kobajašijem. Petrov je po lastnih napakah še pred prvimi postanki izgubil mesto proti Ferrarijema: Massa je bil pred Alonsom. V ospredju pa se je smejalo Vettlu, saj je Heidfeld za sabo zadrževal Hamiltona, ki je imel po 10 krogih že devet sekund zaostanka.

Vrstni red po drugi
dirki sezone 2011:

Dirkači:
1. S. Vettel 50 točk
2. J. Button 26
3. L. Hamilton 24
4. M. Webber 22
5. F. Alonso 20
6. F. Massa 16
7. N. Heidfeld 15
8. V. Petrov 15
9. S. Buemi 4
10. K. Kobajaši 4
Moštva:
1. Red Bull Renault 72 točk
2. McLaren Mercedes 50
3. Ferrari 36
4. Renault 30
5. Toro Rosso Ferrari 4
6. Sauber Ferrari 4

Prvi postanki so marsikaj premešali: Heidfeld je nazadoval na peto mesto, Alonso je prišel pred Masso in nato prehitel še Buttona. Tako je bila pred drugouvrščenim Hamiltonom prosta pot in z najhitrejšimi krogi na dirki je začel dohitevati vodilnega Vettla. Še pred polovico dirke so vsi zapeljali na drugi postanek: Seb je ostal štiri sekunde pred Lewisom, Jenson pa se je vrnil pred Fernanda. Za točkovne drobtinice sta se ves čas prehitevala Kobajaši in Schumacher. Znova je imel največ težav z obrabo pnevmatik Pirelli Webber, ki je moral po 32. krogih že tretjič v bokse in je s petega mesta nazadoval na sedmo. Tretji postanki so pomenili še spremembo na drugem mestu, saj je Button prišel pred ekipnega kolega Hamiltona, ki je imel vse več težav.

Ko smo mislili, da se bo dirka razpletla mirno, je Alonso dohitel Hamiltona. Tesna bitka se je končala z rahlim trčenjem: Ferando je zadel s krilcem v Lewisovo pnevmatiko in moral na dodaten postanek (menjava krilca). Vse počasnejšega Hamiltona je nato ujel in zlahka prehitel še Heidfeld. Vsega tri kroge pred karirasto zastavico je dirkač McLarna moral na četrti postanek. Nazadoval je za Webbra, ki je prav tako imel štiri postanke (vsi ostali tri), in za oba Ferrarija. Štiri kroge pred koncem je s steze zletel Petrov, Webber pa je z najhitrejšimi krogi na dirki ujel Heidfelda, a je ta le ubranil tretje mesto.

VN Malezije, končni vrstni red:

1. Sebastian Vettel (Red Bull Renault)
2. Jenson Button (McLaren Mercedes) +3,2
3. Nick Heidfeld (Renault) +25,0
4. Mark Webber (Red Bull Renault) +26,3
5. Felipe Massa (Ferrari) +36,9
6. Fernando Alonso (Ferrari) +37,2
7. Lewis Hamilton (McLaren Mercedes) +49,9
8. Kamui Kobajaši (Sauber Ferrari) +66,4
9. Michael Schumacher (Mercedes) +84,8
10. Paul di Resta (Force India Mercedes) +91,5
11. Adrian Sutil (Force India Mercedes) +1 krog
12. Nico Rosberg (Mercedes) +1 krog
13. Sebastien Buemi (Toro Rosso Ferrari) +1 krog
14. Jaime Alguersuari (Toro Rosso Ferrari) +1 krog
15. Heikki Kovalainen (Lotus Renault) +1 krog
16. Timo Glock (Virgin Cosworth) +2 kroga
17. Vitalij Petrov (Renault) +4 krogi
Odstopili so: V. Liuzzi (Hispania), J. d'Abrosio (Virgin), J. Trulli (Lotus),
S. Perez (Sauber), R. Barrichello (Williams), P. Maldonado (Williams), N. Karthikejan (Hispania)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.