Šport > Moto športi
32 ogledov

Vettel bo zdaj le še boljši

Žurnal24 main
Črto pod sezono 2010 bomo potegnili z naslednjim komentarjem, v katerem smo se obregnili ob novega prvaka Sebastiana Vettla in najuspešnejšega dirkača vseh časov, Michaela Schumacherja.

Za pet lastnih napak in pet tehničnih okvar sta se Sebastian Vettel in njegova ekipa Red Bull odkupila z brezhibnima zmagama na zadnjih dveh dirkah sezone in Nemec je zasluženo postal svetovni prvak. Lovoriko je osvojil dirkač, ki je bil vso sezono najhitrejši in je imel najboljši dirkalnik. A na koncu ni odločila le hitrost, ampak predvsem taktika. Zmaga na finalni VN Abu Dabija za Vettla ni bila dovolj. Ekipa Red Bulla je najbrž žrtvovala Marka Webbra, da je na limanice ujela Fernanda Alonsa (Ferrari). S prezgodnjim postankom je padel v taktični prepad in sezona, ki jo je kljub povprečnemu dirkalniku s svojo mojstrsko vožnjo skoraj dobil, je bila s skromnim sedmim mestom uničena.

Z bikovimi rogovi se je Vettel veselil naslova prvaka. Poglejte! Medtem so v Maranellu in Alonsovem Oviedu jokali. Galerijo najdete tukaj.

"Zdaj bo dirkal še bolj zrelo, bolj sproščeno," je dan po zadnji dirki sezone dejal Vettlov mentor Helmut Marko, ki je najbolj zaslužen, da je prvak Vettel in ne Webber. A vsaj pri tej tezi se z njim lahko strinjamo: Sebastian bo zdaj le še boljši, breme osvojitve prvega naslova mu je padlo z ramen in zato napak zaradi neučakanosti gotovo ne bo več toliko. "Kljub spodrsljajem je ostal zbran in miren. Nikoli ni obupal. Je zelo, zelo odločen fant," pove njegov šef Christian Horner. In poleg hitrosti je to še kako pomembno, da postaneš pravi šampion. Tak kot je bil njegov rojak in vzornik Michael Schumacher.

Pa je Vettel res Schumacherjev naslednik? Michael je en sam in Sebastian bo njegove dosežke in njegovo priljubljenost težko dosegel. Primerjave dirkačev iz različnih obdobij so vselej nehvaležne (nikoli se ne bodo strinjali, ali je bil Ayrton Senna boljši ali slabši od Schumija), saj so razmere, v katerih so dirkali, zelo drugačne. Naj izpostavim le bistveni razliki med ero Schumacherja (90. leta 20. stoletja in zadnje desetletje) in ero Vettla, ki se začenja: Michael je imel stoodstotno podporo ekipnega kolega in v večini sezon enega samega resnega tekmeca (najprej Damona Hilla, nato Jacquesa Villeneuva, Miko Häkkinena in ob koncu Fernanda Alonsa), za Sebastianom ekipa sicer stoji, a ekipni kolega mu nima naloge pomagati, predvsem pa ima več tekmecev.

To slednje je tisto, zaradi česar Vettel (pa tudi Alonso) ne bo dosegel toliko zmag in toliko naslovov kot rekorder Schumacher. Letos so mu nasproti stali Alonso s Ferrarijem, Webber z Red Bullom in Lewis Hamilton z McLarnom. Že lani je bil v igri za prvaka Robert Kubica z Renaultom. Slednji se morda spet priključi naslednje leto, ko bi bil lahko nevaren tudi Nico Rosberg z Mercedesom. Torej: Vettel je v vsega dveh sezonah zbral toliko rivalov kot Schumacher v dveh desetletjih.

In za konec še o Schumacherjevi sezoni 2010. Kot ste lahko razbrali, zmagovalca 91 dirk nisem zapisal kot enega od Vettlovih rivalov, pa čeprav ostaja v kokpitu Mercedesa. Kot je v intervjuju za Žurnal24 dejal Mladen Jergović, Schumacherjev talent pride do izraza šele, "ko razmere favorizirajo dirkača, ki je velik deloholik, ki mora za uspeh veliko delati, veliko testirati, imeti prav vse na svojem mestu, vključno z drugim dirkačem, in imeti opremljevalca s pnevmatikami, ki bo z njim tesno delal". In tega letos ni bilo in tudi naslednje leto ne bo. Schumacher je ekipi v plus kot obraz za pokrovitelje, če pa bi želeli hitrega dirkača, bi se lahko ozrli za Nicom Hülkenbergom, kateremu so se odpovedali pri Williamsu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.