Šport > Moto športi
58 ogledov

Vettel: Dirkači in navijači so zgroženi

sebastian vettel EPA
Štirikratni svetovni prvak Sebastian Vettel (Red Bull) je novo pravilo Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA), da bodo dirkači na zadnji dirki sezone dobili dvojne točke, označil za ''absurd''.

Sebastian Vettel je prvi dirkač, ki je javno spregovoril o novem pravilniku Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA), ki namerava na zadnji dirki sezone za VN Abu Dabija - ciniki so ji že nadeli ime VN Abu Double - tako dirkačem kot konstruktorjem podeliti dvojne točke.

FIA želi s tem zagotoviti, da bo prvenstvo napeto vse do zadnje dirke sezone, saj si je Vettel letos že nekaj dirk pred koncem zagotovil četrti zaporedni naslov svetovnega prvaka. Nemški dirkač je namreč zmagal na zadnjih devetih dirkah, skupno pa je v letu 2013 nanizal 13 zmag.

romain grosjean | Avtor: Reuters Reuters
Dominanca v slogu Michaela Schumacherja bi lahko zmanjšala zanimanje za najelitnejši dirkaški šport, zato FIA išče rešitve, kako bi pripomogla k bolj izenačeni sezoni. Vettel, kakopak, ni navdušen.

''To je absurdno, saj kaznuje vse tiste, ki so trdo delali celo sezono. Težko si je predstavljati, da bi bil zadnji krog v Bundesligi kar naenkrat vreden dvojno število točk. Cenim tradicijo formule 1 in ne razumem tega pravila. Dirkači, navijači in analitiki so zgroženi,'' je povedal Vettel.

Kritiki novega pravila opozarjajo, da bo sprememba vplivala na pomen preostalih 18 dirk na koledarju, Red Bullov svetovalec Helmut Marko pa je razkril, da je prvotni načrt predvideval dvojne točke na zadnjih štirih dirkah sezone.

Nov pravilnik dirkačem omogoča, da bodo lahko dirkali s katerokoli številko od 2 do 99, medtem ko bo številka 1 rezervirana za svetovnega prvaka. Romain Grosjean (Lotus) je za predloge povprašal kar svoje navijače na socialnem omrežju Twitter. ''Poskušam ugotoviti, s katero številko bom dirkal v prihodnosti. Vsak predlog je dobrodošel. Nekaj idej imam, vendar še vedno razmišljam,'' je zapisal francoski dirkač.

Novo pravilo bi vplivalo na tri sezone

Novo pravilo o dvojnih točkah na zadnji dirki sezone bi v zgodovini formule 1 spremenilo razplet treh dirkaških sezon.

1. Leta 2012 bi v primeru dvojnih točk na zadnji dirki svetovni prvak postal Fernando Alonso (Ferrari), ne Sebastian Vettel (Red Bull).

2. Leta 2008 bi svetovni prvak postal Felipe Massa (Ferrari), ne Lewis Hamilton (McLaren).

3. Leta 2003 bi svetovni prvak postal Kimi Räikkönen (McLaren), ne Michael Schumacher (Ferrari).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.