Šport > Moto športi
53 ogledov

Vettel izkoristil luknjo v pravilniku

startna vrsta vettel Reševalni pas/Twitter
Direktor dirk F1 Charlie Whiting je dirkače opozoril, naj ne poskušajo posnemati Sebastiana Vettla, ki je pred VN Kitajske preizkušal potrpljenje komisarjev.

Dirkači formule 1 so na sestanku pred kvalifikacijami v Bahrajnu zahtevali pojasnilo, zakaj komisarji Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA) niso kaznovali Sebastiana Vettla, ki je pred začetkom VN Kitajske ignoriral meje startnega boksa in zavzel svojevrsten položaj. Nemec je tako izkoristil sivo območje, saj pravilnik tega izrecno ne prepoveduje.

Direktor dirk Charlie Whiting je pojasnil, da se startna procedura v formuli 1 ni spremenila že dve desetletji, v tem času pa so zabeležili le dve kršitvi pri razvrščanju dirkačev na startna mesta - Daniel Ricciardo na lanski VN Japonske in Vettel na Kitajskem.
Whiting, ki je zadolžen za prižiganje rdečih luči, je pred startom opazil Vettlov nenavaden položaj in celo razmišljal o tem, da bi prekinil proceduro. Namesto tega je odločitev predal v roke komisarjev, ki so ugotovili, da Nemca ne morejo kaznovati.

FIA je v naslednjih dneh primer skrbno preučila in sprejela neuradni sklep, da bo v primerih tovrstnih kršitev dirkače kaznovala.

Whiting je pri tem poudaril, da je bila na Kitajskem vsaj polovica dirkalnikov izven startnega boksa in da bi bilo pravilo desetih centimetrov ali karkoli podobnega zelo težko uveljavljati.

''Charlie je pojasnil, da je morda ne bomo odnesli tako poceni, če bomo imitirali Sebastiana. Če se to ponovi, lahko pride do kazni. Upam, da se ne bo, saj bo nastal prepir, če bodo kaznovali nekega drugega dirkača,'' je za Autosport dejal Sergio Pérez.

Whiting je na dirkače apeliral, naj pri razvrščanju uporabljajo zdravo pamet. ''In kaj je zdrava pamet? Težko delo za komisarje,'' je pristavil Pérez.

 
Komentarjev 1
  • Avatar roksa
    roksa 09:10 16.april 2017.

    Vettel ima isti karakter, kot ga je imel Schumacher, ko je še dirkal....POKVARJEN!!!!!!!!