Šport > Moto športi
9 ogledov

Vettel ne popušča in lovi nove rekorde

Sebastian Vettel Reuters
Sebastian Vettel je v Južno Korejo prišel kot sveži svetovni prvak, toda njegovi cilj še vedno ostajajo najvišji, saj bo Red Bull napadal še konstruktorski naslov. Na vrh ciljajo tudi Jenson Button, Lewis Hamilton in prvi zmagovalec dirke v Jeongamu Fernando Alonso.

Lanskoletna premierna dirka v Južni Koreji na stezi, pod katero se je podpisal Hermann Tilke, je bila vprašljiva praktično do zadnjega trenutka. Delavci so še v četrtek urejali zadnje podrobnosti na in ob dirkališču v Jeongamu, na koncu pa le uspeli zadostiti strogim kriterijem Mednarodne avtomobilistične zveze (Fia), tako da smo na koncu le spremljali prvo dirko v deželi, ki je na silo ločena že od leta 1945 (Severna Koreja še danes velja za eno od najbolj izoliranih držav na svetu). In kakšna dirka je to bila! Start je zaradi hudega naliva potekal za varnostnim avtomobilom, dirka je bila vmes prekinjena, obupne razmere pa je na koncu najbolje izkoristil Fernando Alonso (Ferrari) in se v zgodovino vpisal kot prvi zmagovalec VN Južne Koreje.

Če smo lani v Južni Koreji spremljali ogorčen boj za naslov prvaka, je letos zgodba povsem obrnjena. Sebastian Vettel (Red Bull) je pred tednom dni na Japonskem kot najmlajši dirkač v zgodovini osvojil drugi zaporedni naslov svetovnega prvaka, a to ne pomeni, da bomo tokrat spremljali revialno dirko. Še vedno je odprt boj za naslov podprvaka (v igri so še štirje dirkači) in naslov med konstruktorji (Red Bull mora osvojiti več točk kot McLaren in njihov bo tudi naslov med konstruktorji), ob tem pa ima tudi Vettel pred seboj še nekaj ciljev, ki jih želi uresničiti. Nemec še vedno lovi Nigela Manslla in njegovih rekordnih 14 najhitrejših startnih položajev, Vettel jih je na letošnjih 15 dirkah zbral 12. Še vedno pa Vettel lahko izenači rekord rojaka Michaela Schumacherja v številu zmag v eni sezoni (13), a le če bo slavil na vseh preostalih štirih dirkah do konca sezone.

"Ljubimo dirkanje in v trenutku, ko prideš na dirko z mišljenjem, da ni pomembno, na katerem mestu končaš, je čas, da ostaneš doma. Prvenstvo je bilo osnovni cilj. Osvojitev naslova pred koncem sezone ni povsem običajna, toda kljub temu smo sem prišli s pritiskom na ramenih," je Vettel potrdil, da bo tudi na drugi zaporedni dirki v Aziji napadal zmago. Marsikdo pa razmišlja, da bo razbremenjeni Nemec še bolj hiter. V vse boljši formi je tudi McLaren, kar je z zmago v Suzuki potrdil Jenson Button. "Lanska dirka v Južni Koreji se za mene ni končala najbolje, toda zahvaljujoč trenutni formi tokrat prihajamo v veliko boljšem razpoloženju." Dejansko je bilo moštvo iz Wokinga na Japonskem že hitrejše od letečih bikov in podobno razmerje bi lahko pričakovali tudi v Južni Koreji. "Lansko leto sem po dobri dirki končal na drugem mestu, letos pa si želim biti še boljši," ima visoke cilje tudi Lewis Hamilton. "Poskušal bom dobiti vsaj še eno dirko, toda vemo, da bo težko. Red Bull bo tudi na preostalih dirkah v vlogi favorita in tudi McLaren je močan v tem delu prvenstva, tako da bo res težko," je misli strnil lanski zmagovalec dirke v Južni Koreji Fernando Alonso, ki želi Ferrarija pripeljati najmanj na stopničke. Ob stalnih pretendentih za zmago Red Bullu, McLarnu in Ferrariju bi lahko v Jeongamu presenetila Nico Rosberg in Michael Schumacher (oba Mercedes), ki je lani v Južni Koreji s četrtim mestom osvojil svojo najboljšo uvrstitev po povratku.

 

Skupni seštevek po 15. dirki sezone 2011:

Dirkači:
1. Sebastian Vettel 324 točk
2. Jenson Button 210
3. Fernando Alonso 202
4. Mark Webber 194
5. Lewis Hamilton 178
6. Felipe Massa 90
7. Nico Rosberg 63
8. Michael Schumacher 60

Moštva:
1. Red Bull 518 točk
2. McLaren Mercedes 388
3. Ferrari 292
4. Mercedes 123
5. Lotus Renault 72
6. Force India 48
7. Sauber 40
8. Toro Rosso 29
9. Williams 5

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.