Šport > Moto športi
14 ogledov

Vettel nima tekmeca! Poraz Webbra

Sebastian Vettel (Red Bull)
1/28
Žurnal24 main
Sebastian Vettel (Red Bull) še naprej nima tekmeca: tretji pole position v sezoni si je pridirkal s kar sedmimi desetinkami prednosti pred dirkačema McLarna, Jensonom Buttonom in Lewisom Hamiltonom.

Premoč Sebastiana Vettla (Red Bull) se je od prejšnje VN spet povečala: kvalifikacije za VN Kitajske je dobil kar sedem desetink pred Jensonom Buttonom (McLaren). Še nekaj stotink več je na tretjem mestu zaostal Lewis Hamilton (McLaren). Zmagovalec uvodnih dveh dirk bo v nedeljo ob 9.00 (s komentarjem v živo na zurnal24.si) dirkal za svojo peto zaporedno zmago, dosežek, ki je nazadnje leta 2004 uspel Michaelu Schumacherju (takrat dirkaču Ferrarija). Končno se je zgodilo prebujenje Mercedesa, no vsaj Nica Rosberga, ki si je pridirkal drugo startno mesto. V tretji bosta dirkača Ferrarija, Fernando Alonso pred Felipejem Masso, ki pa sta za najhitrejšim zaostala sekundo in štiri desetinke. Presenetljivi junaki kvalifikacij so dirkača Tora Rossa, ki sta oba prišla med 10, in novinec Paul di Resta (Force India), ki je svoj talent dokazal s prvo uvrstitvijo med deset, zasedel je osmo mesto.

Ko dela adrenalin, si zelo želiš pola, a Sebastian je bil tako zelo hiter v zadnjem delu kvalifikacij, da več kot drugo mesto ni bilo dosegljivo.
Jenson Button

Z 1:34,486 je bil v drugem delu kvalifikacij najhitrejši Hamilton. Bil je tri desetinke pred Vettlom. Za nekaj drame je poskrbel Vitalij Petrov (Renault), ki je po doseženem četrtem času z okvaro menjalnika (ali sklopke) obstal na stezi, in to kar sredi zavoja. Kvalifikacije so tako dve minuti pred koncem morali prekiniti. "Upam, da bodo kaznovali Petrova, ker se ne bi smel ustaviti sredi zavoja. Uničil nam je hiter krog," je takrat svoji ekipi sporočil Rubens Barrichello (Williams). Po nekaj minutah so šle kvalifikacije naprej, a v zmedi zadnjih dveh minut se je več dirkačev opeklo: Kamui Kobajaši (Sauber) je bil le 13., Michael Schumacher 14. in tretji s prejšnje dirke Nick Heidfeld (Renault) le 16.

Veliki poraženec sobotnih kvalifikacij je Mark Webber (Red Bull), ki je po napačni odločitvi pri izbiri pnevmatik izpadel že v prvem delu! Prehitel je le dirkače Lotusa, Virgina in Hispanie in bo tako startal kot 18. "Mislil sem, da bom dovolj hiter. Pnevmatike pa potem niso dobro delovale," je dejal razočarani Webber, ki se je v zadnjem hitrem krogu prvega dela kvalifikacij odločil za trše pnevmatike, vsi ostali pa so bili mnogo hitrejši z mehkejšimi. Obenem Webber ni dirkal s sistemom Kers. Zanimivo, da Red Bull vedno tvega pri Webbru in nikoli pri Vettlu.

Za Vettla je to 18. pole v karieri in četrti v nizu. Lahko postane prvi, ki bi dvakrat zmagal VN Kitajske. "Spet nam je uspelo, a poskušam ostati na realnih tleh, saj je vselej težko. Nisem se kar sprehodil do pola," je po kvalifikaciji dejal Nemec. A pri Red Bullu ni vse tako lepo. Vodja ekipe Christian Horner je o Webbrovih težavah povedal: "Za Marka je bil to obupen dan. Zjutraj smo imeli električne težave in smo komaj pripravili dirkalnik za kvalifikacije. Prvi hiter krog ni odpeljal najbolje. Nato smo poizkušali s tršimi onevmatikami, a te se niso dovolj hitro ogrele in se nam ni izšlo. Moral bi biti pri samem vrhu."

VN Kitajske, Šanghaj, kvalifikacije (startna mesta):

1. Sebastian Vettel (Red Bull Renault) 1:33,706
2. Jenson Button (McLaren Mercedes) +0,715

3. Lewis Hamilton (McLaren Mercedes) +0,757
4. Nico Rosberg (Mercedes) +0,964
5. Fernando Alonso (Ferrari) +1,413
6. Felipe Massa (Ferrari) +1,439
7. Jaime Alguersuari (Toro Rosso Ferrari) +2,452
8. Paul di Resta (Force India Mercedes) +2,484
9. Sebastien Buemi (Toro Rosso Ferrari) +2,497
10. Vitalij Petrov (Renault) brez časa

11. Adrian Sutil (Force India Mercedes)
12. Sergio Perez (Sauber Ferrari)
13. Kamui Kobajaši (Sauber Ferrari)
14. Michael Schumacher (Mercedes)
15. Rubens Barrichello (Williams Cosworth)
16. Nick Heidfeld (Renault)
17. Pastor Maldonado (Williams Cosworth)

18. Mark Webber (Red Bull Renault)
19. Heikki Kovalainen (Lotus Renault)
20. Jarno Trulli (Lotus Renault)
21. Jerome d’Abrosio (Virgin Cosworth)
22. Timo Glock (Virgin Cosworth)
23. Vitantonio Liuzzi (Hispania Cosworth)
24. Narain Karthikejan (Hispania Cosworth)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.