Šport > Moto športi
15 ogledov

Vettel predal: pole Webbru!

1/26
Žurnal24 main
Sebastian Vettel ni dosegel šestega zaporednega najboljšega startnega mesta. Kvalifikacije za VN Španije je dobil Mark Webber. Lewis Hamilton je na tretjem mestu zaostal skoraj celo sekundo.

Dirkača Red Bulla sta bila na kvalifikacijah razred zase. Mark Webber je dosegel najhitrejši čas tega konca tedna (1:20,981), Sebastian Vettel pa natanko dve desetinki počasnejšega. Čeprav jima je ostalo še štiri minute odločilnega dela kvalifikacij, pa se nista odločila za še en hiter krog in tako je aktualni prvak takorekoč predal bitko za svoj šesti zaporedni pole position. Prevladala je odločitev, da je bolje privarčevati komplet pnevmatik, pa še KERS mu ni deloval in bi težko premagal ekipnega kolega. Avstralec bo tako branjenje lanske zmage začel z najboljšega startnega položja. Zadnjih 10 dirk za VN Španije je vselej zmagal najboljši v soboto! Drugo vrsto sta si pridirkala Lewis Hamilton (McLaren) in Fernando Alonso (Ferrari), a sta za bikoma zaostala celo sekundo. Nekaj tisočink za njima je bil Jenson Button (McLaren). Vitalij Petrov (Renault), Nico Rosberg (Mercedes) in Felipe Massa (Ferrari) pa so na mestih od šest do osem zaostali še pol sekunde več.

Prvi del kvalifikacij je pomenil konec za Rubensa Barrichella (Williams), ki je s težavami z menjalnikom končal na 19. mestu. Brez odpeljanega kroga pa se na dirko ni kvalificiral Nick Heidfeld (Renault), potem ko mu dirkalnika niso uspeli pravočasno popraviti (na zadnjem treningu so mu ga zajeli ognjeni zublji). Pričakovati je, da bodo Heidfeldu komisarji vendarle dovolili startati iz zadnje vrste. V drugem delu je s 15. mestom (pred obema dirkačema Force Indie) vzpon forme Lotusa dokazal Heikki Kovalainen. Brez deseterice so ostali pri Sauberju in Toru Rossu, z uvrstitvijo v finale (osmi čas drugega dela) pa je navdušil Pastor Maldonado (Williams). V finalu je dosegel deveti čas, potem ko Michael Schumacher (Mercedes) sploh ni odpeljal hitrega kroga (imel je težave s KERSOM) in bo v nedeljo ob 14.00 startal kot deseti.

"Težavne" nove pnevmatike

Da bi bilo postankov vendarle malo manj kot na uvodnih dirkah, je Pirelli v Barcelono pripeljal nove, izboljšane in zelo trde pnevmatike. A dirkačem na treningih niso bile najbolj všeč. "Zelo so trde in potrebnega je kar nekaj časa, da dosežejo tekmovalno temperaturo. Upam, da bodo zdržale dlje kot prejšnje, mehkejše, in se bodo počasneje obrabile. Ni velika skrivnost, da so nove pnevmatike počasnejše," je občutke strnil svetovni prvak Vettel. Še manj prizanesljiv do novosti je bil prvi mož Mercedesa, Norbert Haug, ki je pnevmatike označil za "težavne", medtem ko nekdanji svetovni prvak Fernando Alonso (Ferrari) pričakuje, da bo zaradi pnevmatik "veliko več postankov v boksih". Slednje je v nasprotju s pričakovanji in namero Pirellija – po treningih so dejali, da pričakujejo pri večini dirkačev dva postanka.

VN Španije, Barcelona, kvalifikacije (startna mesta):


1. Mark Webber (Red Bull Renault) 1:20,981
2. Sebastian Vettel (Red Bull Renault) +0,200

3. Lewis Hamilton (McLaren Mercedes) +0,980
4. Fernando Alonso (Ferrari) +0,983
5. Jenson Button (McLaren Mercedes) +1,015
6. Vitalij Petrov (Renault) +1,490
7. Nico Rosberg (Mercedes) +1,618
8. Felipe Massa (Ferrari) +1,907
9. Maldonado (Williams Cosworth) +1,917
10. Michael Schumacher (Mercedes) brez časa

11. Sebastien Buemi (Toro Rosso Ferrari)
12. Sergio Perez (Sauber Ferrari)
13. Jaime Alguersuari (Toro Rosso Ferrari)
14. Kamui Kobajaši (Sauber Ferrari)
15. Heikki Kovalainen (Lotus Renault)
16. Paul Di Resta (Force India Mercedes)
17. Adrian Sutil (Force India Mercedes)
18. Jarno Trulli (Lotus Renault)

19. Rubens Barrichello (Williams Cosworth)
20. Timo Glock (Virgin Cosworth)
21. Narain Liuzzi (Hispania Cosworth)
22. Narain Karthikejan (Hispania Cosworth)
23. Jerome d’Abrosio (Virgin Cosworth)
24. Nick Heidfeld (Renault)*
*brez časa zaradi na zadnjem treningu poškodovanega dirkalnika

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.