Šport > Moto športi
11 ogledov

Vettel s tretjo zaporedno zmago pred Alonsa

Vettel Red Bull VN Koreje Južna Koreja Jeongam formula 1 dirka tekma
1/7
EPA
Sebastian Vettel (Red Bull) je zmagovalec 16. dirke sezone v južnokorejskem Jeongamu. Nemec je slavil pred moštvenim kolegom Markom Webbrom in Fernandom Alonsom (Ferrari) ter štiri dirke pred koncem prvenstva prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Svetovni prvak Sebastian Vettel je z dvojno moštveno zmago na veliki nagradi Koreje postal novi vodilni v skupnem seštevku. Njegova tretja zaporedna zmaga in četrta v sezoni (25. v karieri) je bila dovolj, da je z 215 točkami z vrha zrinil v nedeljo tretjeuvrščenega Fernanda Alonsa (Ferrari), ki štiri dirke pred koncem zaostaja z 209 točkami.

Vettlov moštveni kolega Mark Webber je dirko začel s prvega startnega položaja, a ga je Nemec prehitel v prvem ovinku. To je celo prva dvojna zmaga katere koli ekipe v letošnji sezoni. Vettla je prek ciljne črte s karirasto zastavo pospremil svetovno znani južnokorejski raper Psy, ki je svet obnorel z Gangnam Stylom.

"Start je bil zelo pomemben, saj smo začeli na umazani strani," je po dirki povedal Vettel. "Zelo dobro sem se pognal in videl sem, da se je Mark (Webber) malce mučil. Uspelo mi je priti poleg njega in potem sem dobil notranjo stran za prvi ovinek. To je bil perfekten start zame."

Vettlova "obutev" zdržala do konca

Vettel je v zadnjih krogih preživljal pravo dramo, saj je po radijski zvezi dobival opozorila glede ene izmed svojih gum, ki naj bi bila blizu eksplozije. Webber medtem ni čutil potrebe po napadu svojega moštvenega kolega in dirko končal z 8,2 sekunde zaostanka.

Alonso se je s četrtega mesta na startu prebil pred Lewisa Hamiltona (McLaren), toda kaj več od tretjega mesta ni zmogel, saj sta Red Bulla vozila svojo dirko, ki je bila praktično odločena že v prvih nekaj sekundah.

"Mislim, da moramo biti zadovoljni z današnjo predstavo," je po dirki dejal Alonso, čigar moštvo je z 290 točkami zdaj prehitelo McLaren (284) v konstruktorskem seštevku, kjer še vedno premočno vodi Red Bull (367). "Premikamo se v pravi smeri. Manjka nam še majhen korak, da bi postali tako tekmovalni kot Red Bull."

"Kamikaza" Kobajaši

Alonsov moštveni kolega Felipe Massa je z novo dobro dirko zasedel četrto mesto, saj podobno kot Webber ni smel napadati svojega sotekmovalca. Kimi Räikkönen (Lotus) je še trinajstič zapored prišel do točk in s petim mestom utrdil svoje mesto na stopničkah skupnega seštevka, kjer ostaja tretji za Vettlom in Alonsom.

Jenson Button (McLaren) je dirko končal že v prvem krogu, potem ko je vanj trčil Sauberjev Kamui Kobajaši. Japonec je v isti nesreči končal tudi dirko Nica Rosberga (Mercedes), sam pa se privlekel do boksov na treh kolesih, nato pa po kazni vožnje skozi bokse zaradi povzročitve nesreče končal dirko v 18. krogu.

Zdaj z Laudo in Clarkom

Vettel se je z današnjo zmago na večni lestvici najboljših voznikov formule 1 pomaknil na sedmo mesto. S 25 zmagami se je izenačil s Škotom Jimom Clarkom in Avstrijcem Nikijem Laudo. Na tej lestvici vodi sedemkratni svetovni prvak Michael Schumacher (91).

Nemški dirkač je bil že doslej v ugledni družbi, saj je imel 24 zmag tudi petkratni svetovni prvak, Argentinec Juan Manuel Fangio. Vettel lahko do konca te sezone na štirih dirkah ujame še šestega na lestvici Jackieja Stewarta (27), medtem ko je njegov tekmec v boju za naslov Alonso na petem mestu še neulovljiv (30). Med Schumacherjem in Alonsom so Francoz Alain Prost (51), Brazilec Ayrton Senna (41) in Britanec Nigel Mansell (31).

VN Koreje, rezultati:

1. Sebastian Vettel (Nem/RedBull - Renault) 1:36:28,651 sekunde  
2. Mark Webber (Avs/RedBull - Renault) +00:08.231   
3. Fernando Alonso (Špa/Ferrari) +00:13.944    
4. Felipe Massa (Bra/Ferrari) +00:20.168    
5. Kimi Räikkönen (Fin/ Lotus - Renault) +00:36.739    
6. Nico Hülkenberg (Nem/Force India - Mercedes) +00:45.301    
7. Romain Grosjean (Fra/ Lotus - Renault) +00:54.812    
8. Jean-Eric Vergne (Fra/ Toro Rosso - Ferrari) +01:09.589    
9. Daniel Ricciardo (Avs/Toro Rosso - Ferrari) +01:11.787    
10. Lewis Hamilton (VB/McLaren) +01:19.692    
11. Sergio Perez (Meh/Sauber - Ferrari) +01:20.062    
12. Paul Di Resta (VB/Force India - Mercedes) +01:24.448    
13. Michael Schumacher (Nem/Mercedes) +01:29.241    
14. Pastor Maldonado (Ven/Williams - Renault) +01:34.924    
15. Bruno Senna (Bra/Williams - Renault) +01:36.902    
16. Vitalij Petrov (Rus/ Caterham) +1 krog        
17. Heikki Kovalainen (Fin/ Caterham - Renault)        
18. Timo Glock (Nem/Marussia - Cosworth)     
19. Charles Pic (Fra/Marussia - Cosworth) +2 kroga       
20. Narain Karthikeyan (Ind/ HRT - Cosworth)

Odstopili: Kamui Kobajaši (Jap/ Sauber - Ferrari), Pedro de la Rosa (Špa/HRT - Cosworth), Nico Rosberg (Nem/Mercedes), Jenson Button (VB/McLaren).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.