Šport > Moto športi
13 ogledov

Vettel tretjič, Ferrari končno na odru

Sebastian Vettel (Red Bull)
1/28
Žurnal24 main
Sebastian Vettel (Red Bull) tretjič v sezoni ni imel tekmeca in je zmagal z vodstvom od starta do cilja. Mark Webber (Red Bull) je za drugo mesto sedem krogov pred koncem prehitel Fernanda Alonso (Ferrari).

Red Bull ima še naprej naskok nad tekmeci in tako je Sebastian Vettel nepremagljiv, če skozi prvi zavoj zapelje kot prvi. To mu je uspelo še tretjič letos in tako je prišel do 13. zmage v karieri, s katero je prednost v skupnem seštevku sezone, v kateri brani naslova svetovnega prvaka, povečal na 34 točk. Dvojni uspeh bikov je z drugim mestom potrdil Mark Webber, a tega si je zagotovil šele sedem krogov pred koncem, ko je prehitel na dirki povsem prerojenega Ferrarija Fernanda Alonsa. Stik z Red Bullom je izgubil McLaren, saj je najboljši v Šanghaju Lewis Hamilton po težavah pri tretjem postanku izgubil toliko, da je karirasto zastavo prevozil 40 sekund za zmagovalcem, Jenson Button pa je bil kot najboljši med tistimi, ki so šli le na tri menjave pnevmatik (najboljši na štiri), osvojil šesto mesto. Med njiju se je uvrstil še Nico Rosberg (Mercedes), ki s srebrno puščico na dirki ni bil tako hiter kot na kvalifikacijah. Njegov ekipni kolega Michael Schumacher je po trčenju z Vitalijem Petrovom (Renault) zdrsnil iz prve deseterice, Rus pa je vseeno končal na solidnem osmem mestu - za moštvenim sotekmovalcem Nickom Heidfeldom.

"Dobro je, da imam toliko točk. A vse se lahko hitro spremeni," ostaja previden Vettel, saj se zaveda, da se bližata Ferrari in Mercedes. "Lani smo videli, kako je Alonso sredi sezone napadel, zato gremo dirko po dirko in vselej se je treba boriti za maksimalno število točk." S prvimi stopničkami letos je bil lahko zadovoljen tudi Alonso: "To je bil dober vikend. Dirkalnik je bil malo boljši kot na uvodnih treh dirkah in tako sem končno spet užival v dirkanju. Imel sem nekaj dobrih dvobojev, sem na stopničkah, veliko sem prehiteval ... ja, res je bila dobra dirka." Razočarani pa so bili pri McLarnu, še posebej Hamilton, ki pa je priznal svojo krivdo: "To ni bila ena mojih najboljših dirk. Dobro sem startal, nato pa naredil napako. Obstal sem za Buttnom, poškodoval svoje pnevmatike in nisem se mogel več vrniti."

Skupni seštevek po četrti dirki sezone:
Dirkači
1. S. Vettel 93 točk
2. L. Hamilton 59
3. M. Webber 55
4. J. Button 46
5. F. Alonso 41
6. F. Massa 24
7. V. Petrov 21
8. N. Heidfeld 21
9. N. Rosberg 20
10. K. Kobajaši 8
11. S. Buemi 6
12. M. Schumacher 6
Moštva
1. Red Bull Renault 148 točk
2. McLaren Mercedes 105
3. Ferrari 65
4. Renault 42
5. Mercedes 26

Kako se je razpletalo
Vettel je na startu zadržal prvo mesto, Roberg pa je držal obljubo in se pred prvim zavojem izstrelil mimo Webbra. Tega je napadel tudi Hamilton, a skozi enega od zavojev zapeljal preširoko in padel za Alonsa in Buttna. Schumacher je v uvodnem delu zapel s Petrovom in sanj o vrhunski uvrstitvi je bilo zanj konec. V petem krogu je Mark prišel mimo Nica in Red Bulla sta začela bežati. Za njima pa so se dogajale bitke: prehitevala sta se Fernando in Nico, pa Jenson, Lewis in Massa. Prvi postanki so sledili med 9. in 12. krogom: Vettel je ostal pred Webbrom, ki se mu je sicer približal na vsega tri sekunde zaostanka, Alonsom in Rosbergom, Button pa je zaostal za Hamiltonom in Masso. V 15. krogu je Lew za četrto mesto prehitel Nica, Felipeju pa se Nemec ni dal in to je bil več krogov dolg pravi dvoboj. Brazilcu je uspelo v 21. krogu, takoj za njim pa je mimo dirkača Mercedesa skočil še Button.

Za edino spremembo ob drugih postankih so poskrbeli pri Renaultu, saj je Petrov prišel na peto mesto (pred Masso, Buttna in Rosberga). S tretjim kompletom pnevmatik je najhitreje dirkal Alonso, v 30. krogu je prehitel Webbra, Vettlu pa se ni uspel približati. McLarnovi mehaniki so imeli težave pri tretjem postanku Hamiltona, a je Britanec ostal četrti. Massa pa je po svojem tretjem postanku naredil napako, ko je široko zapeljal skozi enega od zavojev in nazadoval na deveto mesto. Po četrtem postanku pa je še zdrsnil iz deseterice. Odločitev o drugem mestu je padla sedem krogov pred koncem, ko je Mark napadel Fernanda, nekaj zavojev sta dirkala kolo ob kolesu, nakar je premoč Red Bulla odtehtala in dirka se je sklenila z dvojno zmago aktualnih prvakov.

VN Turčije, Istanbul, končni vrstni red:

1. Sebastian Vettel (Red Bull Renault)
2. Mark Webber (Red Bull Renault) +8,8
3. Fernando Alonso (Ferrari)
+10,0
4. Lewis Hamilton (McLaren Mercedes) +40,2
5. Nico Rosberg (Mercedes) +47,5
6. Jenson Button (McLaren Mercedes) +59,4
7. Nick Heidfeld (Renault) +60,8
8. Vitalij Petrov (Renault) +68,1
9. Sebastien Buemi (Toro Rosso Ferrari) +69,3
10. Kamui Kobajaši (Sauber Ferrari) +78,0
11. Felipe Massa (Ferrari) +79,8
12. Michael Schumacher (Mercedes) +85,4
13. Adrian Sutil (Force India Mercedes) +1 krog
14. Sergio Perez (Sauber Ferreri) +1 krog
15. Rubens Barrichello (Williams Cosworth) +1 krog
16. Jaime Alguersuari (Toro Rosso Ferrari) +1 krog
17. Pastor Maldonado (Williams Cosworth) +1 krog
18. Jarno Trulli (Lotus Renault) +1 krog
19. Heikki Kovalaien (Lotus Renault) +2 kroga
20. Jerome d'Abrosio (Virgin Cosworth) +2 kroga
21. Narain Karthikejan (Hispania Cosworth) +3 krog
22. Vitantonio Liuzzi (Hispania Cosworth) +5 krogov
Odstopila: P. di Resta (Force India), T. Glock (Virgin)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.