Šport > Moto športi
11 ogledov

Vettel znova prvi: le korak od naslova

Sebastian Vettel
1/11
Reuters
Dirko za veliko nagrado Singapurja je dobil svetovni prvak Sebastian Vettel. Drugi je bil Jenson Button, ki mu ostajajo le še teoretične možnosti za naslov, in tretji Mark Webber.

Nemški dirkač Sebastian Vettel (Red Bull) je zmagovalec preizkušnje za VN Singapurja, 14. postaje sezone svetovnega prvenstva formule 1. Drugi je bil Britanec Jenson Button (McLaren-Mercedes), tretji pa Vettlov moštveni sotekmovalec Avstralec Mark Webber.

Branilec naslova Vettel je z deveto zmago v sezoni naredil velik korak k obranitvi lovorike, čeprav ima nekaj teoretičnih možnosti tudi še Button. Toda Britanec bi moral na preostalih petih dirkah, na katerih bo na voljo še 125 točk, osvojiti prav vse, Vettel pa nobene več, saj Buttona do prvega mesta loči natančno 124 točk. Letošnja sezona bo tako bržčas dokončno odločena že na naslednji dirki na Japonskem čez 14 dni, kjer mora Vettel za drugi naslov svetovnega prvaka osvojiti le še točko. Konstruktorski naslov je osvojil Red Bull.

Vettel na singapurski dirki ni ničesar prepuščal naključju. V kvalifikacijah je postavil najboljši čas, na startu pa najhitreje potegnil in pustil tekmece za sabo. Dogajanje za njegovim hrbtom ga ni preveč zanimalo, saj je večino dirke nadzoroval potek, tudi v trenutkih, ko je na stezo zapeljal varnostni avto.

 

Ta je moral v akcijo sredi dirke, ko je veteran Michael Schumacher uprizoril še eno od ne najbolj posrečenih epizod svoje vrnitve v karavano formule 1. Nekdanji svetovni prvak je v boju z Mehičanom Sergiom Perezom zapeljal v zadnji del avta tekmeca. Mehičan je dirko lahko nadaljeval, Schumacherja pa je dvignilo v zrak, nato pa je priletel v zaščitni zid in pri tem je le malo manjkalo, da bi s seboj odnesel še moštvenega sotekmovalca Nica Rosberga. Varnostni avto je konkurenco zgostil, vseeno pa ni bilo večjih premikov. Vettel je na koncu sicer zmagal z manj kot dvema sekundama naskoka, predvsem zaradi zaostalih dirkačev, ki so ovirali branilca naslova, zmaga pa vseeno ni bila niti za trenutek vprašljiva.

Največji preboj je že na startu naredil Button, ki je odlično začel in se prebil na drugo mesto, na drugi strani pa je obratno pot ubral Webber, saj je zapravil drugo startno izhodišče in se moral boriti s Fernandom Alonsom za tretje mesto. Stopničke je na koncu vendarle dobil Avstralec, za Špancem pa je na petem mestu ostal Hamilton. Do točk so privozili še Paul di Resta kot zadnji v istem krogu kot zmagovalec, Nico Rosberg, Adrian Sutil, Felipe Massa in Sergio Perez.

Če so imeli pri Red Bullu pripravljen šampanjec za proslavljanje naslova svetovnega prvaka, so ga morali še pustiti na ledu. A tako pri avstrijski ekipi kot pori tekmecih se zavedajo, da bo Vettel slej ko prej potrdil letošnjo premoč. Vseeno pa umirjajo pretirano evforijo. "Delo moramo najprej opraviti do konca, ni še čas za slavje," je menil vodja ekipe Christian Horner. Vettel je bil po deveti zmagi v sezoni in 19. v karieri navdušen: "Dirkalnik je bil odličen. Lahko smo odgovorili na napade tekmecev. Obdobje varnostnega avta ni bilo po mojem okusu, a sem tudi po novem startu dobro reagiral. Odlična dirka, rad imam to stezo."

VN Singapurja (61 krogov, 309,316 km):

1. Sebastian Vettel (Nem/Red Bull)        1:59:06,757
(povp. hitrost: 155,810 km/h)
2. Jenson Button (VBr/McLaren Mercedes)       + 1,737
3. Mark Webber (Avs/Red Bull)                  29,279
4. Fernando Alonso (Špa/Ferrari)               55,449
5. Lewis Hamilton (VBr/McLaren Mercedes)     1:07,766
6. Paul di Resta (VBr/Force India)           1:51,067
7. Nico Rosberg (Nem/Mercedes)                 1 krog
8. Adrian Sutil (Nem/Force India)              1 krog
9. Felipe Massa (Bra/Ferrari)                  1 krog
10. Sergio Perez (Meh/Sauber)                   1 krog
...
SP skupno (14):

- dirkači:
1. Sebastian Vettel       309
2. Jenson Button          185
3. Fernando Alonso        184
4. Mark Webber            182
5. Lewis Hamilton         168
6. Felipe Massa            84
7. Nico Rosberg            62
8. Michael Schumacher      52
9. Vitalij Petrov          34
10. Nick Heidfeld           34
...
- konstruktorji:
1. Red Bull               491
2. McLaren Mercedes       353
3. Ferrari                268
4. Mercedes               114
5. Lotus Renault           70
6. Force India             48
7. Sauber                  36
8. Toro Rosso              29
9. Williams                 5

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.