Šport > Moto športi
11 ogledov

Vettla izdal motor, zmagal Alonso!

Fernando Alonso
1/38
Žurnal24 main
Osmoljenca triurne dirke v Koreji sta dirkača Red Bulla. Najprej je odstopil Webber, nato še Vettel. Ničla tudi za Buttna. Pred Hamiltonom je zmagal Alonso in povedel v skupnem seštevku.
Dež, nesreče, smola, veselje Alonsa in Hamiltona - poglejte v dodani galeriji. Ne spremljete še galerije deklet iz paddocka.

V soju žarometov je Fernando Alonso (Ferrari) dvignil pokal za eno svojih najslajših in najpomembnejših zmag v karieri. Najdaljšo dirko formule 1 (začela se je na poplavljeni stezi; po 17 krogih za varnostnim avtomobilom in po prekinitvi dolgi uro in pol pa začela zares; končala pa se je v mraku) je dobil pred Lewisom Hamitonom (McLaren) in Felipejem Masso (Ferrari). "Čudovito! Ti in celotna ekipa si to zaslužita. Ti in celotna ekipa si to zaslužita. Čudovito!" so ob prečkanju cilje črte s komandnega mesta sporočali Alonsu, on pa je odvrnil le s huronskim smehom. Z zmago na premierni VN Koreje (svoji peti v sezoni) se je španski dirkač prebil na vodilno mesto v skupnem seštevku. To je dve dirki pred koncem sezone izgubil Mark Webber (Red Bull), ki se je raztreščil na mokri stezi. Še hujši udarec je doživel Sebastian Vettel (Red Bull) - vodil je, bil na poti k prevzemu skupnega vodstva, nakar ga je izdal motor. Brez točk je ostal tudi peti kandidat za prvaka Jenson Button (McLaren). Po prezgodnji odločitvi za menjavo pnevmatik je končal na 12. mestu. Pozitivna ocena pa gre Michaelu Schumacherju (Mercedes), ki je s četrtim mestom in nekaj prehitevanji dokazal, da na mokrem še vedno zna.

Schumacher je s četrtim mestom izenačil najboljšo uvrstitev te sezone. Pred dirko je o njegovi vrnitvi spregovoril Jean Todt. "Ni tak robot," pravi. Preberite tukaj.

Kako se je razpletalo
Pol ure pred startom se je okrepil dež. Ker je bilo na progi vse več stoječe vode, so start prestavili za 10 minut in nato dirko začeli za varnostnim avtomobilom. V tretjem krogu so jo prekinili. "Na ravninah so jezera. Je zelo, zelo mokro," je sporočal Button. Alonso je šel še dlje: "V tako groznih razmerah še nisem vozil. Sploh ne vidim, kje je Webber." Odtok vode z nove in nepreizkušene steze se je tako izkazal za slabega. "Vidljivost je bila nična," je pojasnil Adrian Sutil (Force India). Sledila je ena ura čakanja na nov start. Nato pa spet vožnja za varnostnim avtomobilom. "Voda se počasi umika," je sporočal Vettel. "A težava je, da se umika res počasi." Jasna kritika organizatorjem: kje je drenaža!? Na umik varnostnega avtomobila je bil pripravljen le Hamilton: "Razmere so dobre." Ko so mu dejali, da druge skrbi mokra steza, je odvrnil: "Ja, kaj ni deževna dirka? Kaj so pa mislili?" Po uri in 40 minutah se je po 17 krogih za varnostnim avtomobilom dirka z letečim startom končno začela.

Skupni seštevek po 17. dirki sezone 2010:
Dirkači
1. F. Alonso 231 točk
2. M. Webber 220
3. L. Hamilton 210
4. S. Vettel 206
5. J. Button 189
6. F. Massa 143
7. R. Kubica 124
8. N. Rosberg 122
9. M. Schumacher 66
10. R. Barrichello 47
Moštva
1. Red Bull Renault 426
2. McLaren Mercedes 399
3. Ferrari 374
4. Mercedes 188
5. Renault 143

Prva sta napadla Mercedesa, a Nico Rosberg (Mercedes) je bil kmalu žrtev vrtenja Webbra. Na stezo se je v 21 krogu tako vrnil varnostni avto. Po drugem letečem startu je Vettel ostal vodilni in pred Alonsom ter Hamiltonom. Steza je bila vse bolj suha in prvi so tvegali s pnevmatikami intermediate (med njimi peti Button). Bilo je prezgodaj, saj se je nekaj krogov kasneje raztreščil Sebastien Buemi (Toro Rosso) in na stezo je zapeljal varnostni avto. To so ostali izkoristili za postanek. Sebastian se je vrnil na prvo mesto, Lewis je po težavah pri Fernandovem postanku prišel na drugo mesto. Tega ni zadržal za dolgo, saj ga je po novem letečem startu v prvem zavoju zaneslo in je zdrsnil nazaj na tretje.

V zadnjih 15 krogih je bila steza že skoraj povsem osušena, Alonso in Hamilton pa sta z najhitrejšimi krogi na dirki lovila in dihala za ovratnik vodilnemu Vettlu. 10 krogov pred ciljem je Sebastian tarnal, da se temni in bi morali prekiniti dirko. In kaj je na vidljivost dejal Lewis? "Vse je okej!" Krog kasneje se je dirka končala, a le Vettla! Izdal ga je renaultov motor! Po odstopu obeh Red Bullov se je v garaži Ferrarija in McLarna rajalo. Malo pred šesto uro po lokalnem času sta v mraku Alonso in Hamilton varno prepeljala karirasto zastavico za zelo pomembni uvrstitvi v bitki za prvaka.

VN Koreje, Jeongam, končni vrstni red:

1. Fernando Alonso (Ferrari)
2. Lewis Hamilton (McLaren Mercedes) +14,9
3. Felipe Massa (Ferrari) +30,8
4. Michael Schumacher (Mercedes) +39,6
5. Robert Kubica (Renault) +47,7
6. Vitantonio Liuzzi (Force India Mercedes) +53,5
7. Rubens Barrichello (Williams Cosworth) +69,2
8. Kamui Kobajaši (Sauber Ferrari) +77,8
9. Nick Heidfeld (Sauber Ferrari) +80,1
10. Nico Hülkenberg (Williams Cosworth) +80,8
11. Jaime Alguersuari (Toro Rosso Ferrari) +84,1
12. Jenson Button (McLaren Mercedes) +89,9
13. Heikki Kovalainen (Lotus Cosworth) +1krog
14. Bruno Senna (Hispania Cosworth) +2kroga
15. Sakon Jamamoto (Hispania Cosworth) +2kroga
Odstopili: A. Sutil (Force India), S. Vettel (Red Bull), V. Petrov (Renault), T. Glocki (Virgin), S. Buemi (Toro Rosso), L. di Grassi (Virgin), J. Trulli (Lotus), M. Webber (Red Bull), N. Rosberg (Mercedes)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.