Šport > Moto športi
34 ogledov

Vinales dobil padcev polno dirko

Maverick Vinales VN Argentine
1/7
EPA
Na dirkališču Rio Hondo so najhitrejši motociklisti opravili z drugo preizkušnjo sezone.

Potem ko sta dirki za VN Argentine v Riu Hondu v razredih moto 2 in moto3 dobila ista dirkača kot na prvi letošnji dirki svetovnega prvenstva v Dohi, Italijan Franco Morbidelli in Španec Joan Mir, se je to ponovilo tudi v kraljevskem razredu MotoGP, v katerem je bil spet najboljši Španec Maverick Vinales na Yamahi.

Letos novinec v moštvu Yamahe je izkoristil zgodnjo napako in padec najhitrejšega v deževnih kvalifikacijah ter branilca naslova svetovnega prvaka Marca Marqueza (Honda) in se brez težav pripeljal do nove zmage. Drugo mesto je na tokrat suhi stezi zasedel še en voznik Yamahe, italijanski veteran Valentino Rossi, tretji pa je bil Cal Crutchlow na Hondi.

Najbolj zanimivo na začetku

Najzanimivejši trenutki druge letošnje dirke svetovnega prvenstva so se zgodili že na začetku. Že kmalu se je na tleh znašel Španec Jorge Lorenzo (Ducati), Marquez pa je izkoristil najboljši startni položaj in hitro začel večati vodstvo. A želja, da popravi vtis s prve dirke, na kateri je zasedel zanj četrto mesto, je bila na zahtevni podlagi prevelika, tako da mu je že v tretjem krogu spodneslo kolo, dirko je končal v pesku. 

Zanimivo je, da je v razredu moto 2 enako napako storil njegov mlajši brat Alex, in sicer v zadnjem krogu, ko se je z Morbidellijem boril za zmago, na podoben način pa je dirko končal tudi njegov moštveni kolega pri Hondi in rojak Dani Pedrosa. Nasploh je bilo padcev na dirki toliko kot že dolgo ne, padli so še Andrea Iannone (Suzuki), Andrea Dovizioso (Ducati) in Pol Espargaro (Red Bull KTM).

Ko je ob progi končal Marquez, se je Vinalesu, ki je z izjemo kvalifikacij, kraljeval na vseh treningih, odprla pot do zmage. To je začel s šestega startnega mesta, skupaj z moštvenim kolegom Rossijem (na dirki je praznoval jubilej, nastopil je na 350. dirki v karieri), ki je bil na sedmem startnem položaju, sta takoj prehitela Britanca Karla Abrahama, Italijana Danila Petruccija (Ducati) ter Pedroso (Honda), pred njima je poleg Marqueza ostal le še Cal Crutchlow, ki se Vinalesu ni mogel dolgo upirati. 

Dalj je kazal zobe Rossiju, ki pa ga je sedem krogov pred ciljem vendarle prehitel in Yamahi privozil dvojno zmago, njena dirkača držita dvojno vodstvo tudi v skupnem seštevku prvenstva.

Zmagovalec ostal strpen

Maverick Vinales VN Argentine | Avtor: EPA EPA
"Težka dirka. Nisem imel ugodnega startnega položaja, a sem se hitro pripeljal v ospredje. Nato sem nekaj časa vozil v svojem ritmu, nisem se zagnal za Marquezom, ko pa je ta padel, sem tudi sam postal bolj previden. Enostavno sem hotel priti do cilja in osvojiti največjo možno število točk. Uspelo mi je zmagati, kar je seveda fantastično," je bil na cilju navdušen Vinales, ki je postal prvi voznik Yamahe po Waynu Raineyju in letu 1990, ki je dobil uvodni dirki sezone.

Spet je bil zadovoljen tudi Rossi. "Mehaniki so mi rekli, da je to moja 350. dirka in da se moram dobro odrezati. Mislim, da sem se. Dobro sem startal, se med dirko dobro počutil, napak nisem delal. Maverick je bil prehiter, a nič hudega. Sam sem zadovoljen tudi z drugim mestom, v boju za njega sem bil nekoliko hitrejši od Crutchlowa," je dejal Rossi, seznam zadovoljnih dirkačev pa je dopolnil Crutchlow: "Lepo se je vrniti na stopničke. V bistvu sem do tretjega mesta prišel brez težav, več pa nisem mogel doseči. Čeprav sem imel občutek, da se lahko enakovredno kosam tako z Vinalesom kot Rossijem, mi motor tega ni dopustil. Nekajkrat me je opozoril, da je bolje, če se zadovoljim s tretjim mestom. In sem se."

VN Argentine (motoGP), izidi:

1. Maverick Vinales (Špa/Yamaha) 41:45,060
2. Valentino Rossi (Ita) Yamaha +2,915
3. Cal Crutchlow (VBr/Honda) 3,754
4. Alvaro Bautista (Špa/Ducati) 6,523
5. Johann Zarco (Fra/Yamaha) 15,504
6. Jonas Folger (Nem/Yamaha) 18,241
7. Danilo Petrucci (Ita/Ducati) 20,046
8. Scott Redding (VBr/Ducati) 25,480
9. Jack Miller (Avs/Honda) 25,665
10. Karel Abraham (Češ/Ducati) 26,403
...

SP skupno (motoGP):

1. Maverick Vinales (Špa/Yamaha) 50 točk
2. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) 36
3. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati) 20
4. Scott Redding (Ducati Pramac) 17
5. Cal Crutchlow (VBr/Honda) 16
6. Jonas Folger (Nem/Yamaha Tech3) 16
7. Jack Miller (Avs/Honda Marc VDS) 15
8. Marc Marquez (Špa/Honda) 13
9. Alvaro Bautista (Špa/Ducati) 13
10. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 11
...

Komentarjev 1
  • wolf.ata 22:12 22.april 2017.

    vse lepo in prav ampak VN Amerike danes (22.4.17) ni kvalifikacij v živo,halo,plačujemo vse vrste prispevkov za tv,radio,internet,itd.,pa nam gospodje podražajo zaradi,Pop tv,A kanala,itd.2-3eure ampak zopet ni kvalifikacij v živo,če je že ta "talent" novinar v Zda in bo posnetek ...prikaži več ob 22,25,a niso mogli dati v živo?????