Šport > Moto športi
587 ogledov

Vinales v španskem dvoboju ugnal svetovnega prvaka

maverick vinales Epa
Dirkač Yamahe Maverick Vinales je slavil drugič v sezoni. Svetovni prvak Marc Marquez je z drugim mestom dosegel nov rekord v elitnem motociklističnem razredu.

Španec Maverick Vinales (Yamaha) je zmagal na veliki nagradi Malezije v motociklizmu v kraljevem razredu motoGP. Drugi je bil na dirkališču v Sepangu njegov rojak Marc Márquez (Honda), ki je že pred to dirko osvojil naslov svetovnega prvaka.

Njegov mlajši brat Alex Marquez je po drugem mestu v Maleziji že predčasno postal prvak v razredu moto2.

Afridza Munandar Tragična nesreča Šport Smrt dirkača na VN Malezije, drugi se bori za življenje (video)

Šestindvajsetletni Marc Márquez je tako vpisal novih 20 točk in postavil nov rekord; 395 točk, kot jih ima trenutno na prvem mestu, ni zbral v eni sezoni še noben motociklist v zgodovini SP. Do 383 točk je Španec Jorge Lorenzo prišel leta 2010.

Tretji v razredu motoGP je bil Italijan Andrea Dovizioso (Ducati), drugi v skupnem seštevku po predzadnji dirki sezone SP.

Marc Marquez VN Malezije Šport Grd padec Marca Marqueza

Četrti je bil Italijan Valentino Rossi (Yamaha), ki se je z Doviziosom in Špancem Alexom Rinsom (Suzuki) do zadnjega boril za tretje mesto. Omenjeno trojica je prišla v cilj v razmaku manj kot sekunde.

Italijan Franco Morbidelli je bil na šestem mestu skoraj tri sekunde in pol za petim Rinsom. Frencoski novinec v tem razredu Fabio Quartararo je začel s prvega startnega mesta in bil razočaran po osvojenem sedmem mestu.

V ospredju pa sta svojo dirko peljala Vinales in Márquez, ob tem da se je prvi zelo hitro nekoliko oddaljil ter na koncu za dobre tri sekunde prehitel novega in starega od prvaka. Ta si je šesti naslov privozil že prejšnji mesec, zaradi padca v sobotnih kvalifikacijah, pa je to dirko začel šele z 11. mesta.

Fabio Quartararo Video Šport Na prvem treningu v Sepangu padel rekord

Vendar se je zelo hitro prebil na drugo mesto in potem Vinalesa ni skušal ogrožati. Vinales je s to zmago dobil uteho po padcu ob koncu prejšnje dirke SP v Avstraliji, kjer je vodil večji del tekme. Obenem je sedaj tretji v seštevku SP in je na četrto potisnil Rinsa.

"Zelo dobro sva startala v Vinalesom. Potem sem nekoliko izgubljal oprijem na gumah in zaostal. Preveč časa sem se zadržal tudi za Avstralcem Jackom Millerjem, kjer je Vinales še nekaj pridobil. A sezone še ni konec, komaj čakam na dirko v domači Valencii," je povedal Márquez in se veselil tudi bratovega dosežka.

maverick vinales | Avtor: Epa Epa

MotoGP, izidi:

1. Maverick Vinales (Špa/Yamaha) 40:14,632
2. Marc Marquez (Špa/Honda) 3,059
3. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati) 5,611
4. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) 5,965
5. Alex Rins (Špa/Suzuki) 6,350
6. Franco Morbidelli (Ita/Yamaha-SRT) 9,993 ...

 SP skupno (18):

1. Marc Marquez (Špa/Honda) 395, že prvak
2. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati) 256
3. Maverick Vinales (Špa/Yamaha) 176
4. Alex Rins (Špa/Suzuki) 194
5. Danilo Petrucci (Ita/Ducati) 176
6. Fabio Quartararo (Fra/Yamaha-SRT) 172

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.