Šport > Moto športi
115 ogledov

Vsega štiri točke rešile še zadnje vprašanje svetovnega prvaka

Remy Gardner Reševalni pas/Twitter
Remy Gardner je postal svetovni prvak razreda moto2.

Avstralec Remy Gardner je novi svetovni prvak v srednjem motociklističnem razredu moto2. Triindvajsetletnik iz Sydneyja je zadnjo dirko svetovnega prvenstva za VN Valencie končal kot deseti in ohranil štiri točke naskoka v boju za naslov prvaka. Zadnjo dirko je sicer dobil njegov edini tekmec v boju za naslov, Španec Raul Fernandez.

Drugo mesto je pripadlo Italijanu Fabiu Di Giannantoniu (Gresini), tretje pa Špancu Augustu Fernandezu (Marc VDS).

Gardnerju (Red Bull) je za naslov na zadnji dirki zadoščalo 13. mesto, danes pa se ni ravno naprezal v lovu vsaj na tri točke, s katerimi bi prvič v karieri postal svetovni prvak.

Na koncu je zasedel deseto mesto in zbral 311 točk. Njegov edini tekmec v boju za naslov, tudi moštveni kolega Raul Fernandez je bil danes prvi in je zbral skupno 307 točk. Tretje mesto je v skupnem seštevku pripadlo Italijanu Marcu Bezzecchiju (Sky Racing VR46), ki je sezono končal z 214 točkami.

Gardner je tako postal prvi avstralski prvak v srednjem razredu po Kelu Carruthersu leta 1969 in skupno sedmi Avstralec, ki je slavil v enem od treh razredov po Caseyju Stonerju, Micku Doohanu, Tomu Phillisu, Keithu Campbellu, Carruthersu ter očetu Waynu Gardnerju. Zdaj 62-letni nekdanji dirkač je bil svetovni prvak leta 1987 v 500-kubičnem razredu.

To je drugi par oče-sin, ki se je v cestnem motociklizmu na najvišji ravni podpisal pod vsaj en naslov svetovnega prvaka. V elitnem razredu je to uspelo Američanoma Kennyju Robertsu (1978, 1979, 1980) in njegovemu sinu Kennyju Robertsu mlajšemu (2000).

Ob 14. uri bo na vrsti še zadnja dirka sezone na najvišji ravni, ko se bodo na stezi Ricarda Torma v Valencii pomerili dirkači razreda motoGP. Zadnji dirko v karieri bo odpeljal največji zvezdnik motociklizma, Italijan Valentino Rossi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.