Šport > Moto športi
349 ogledov

Woffinden grozljivo padel, a vseeno slavil naslov

Tai Woffinden Reševalni pas/Twitter
Britanec Tai Woffinden je svetovni prvak v speedwayu za sezono 2018. Na zadnji dirki svetovnega prvenstva je v poljskem Torunu zmagal in tako na najboljši način potrdil naslov prvaka. Najboljši slovenski speedwayist Matej Žagar je bil danes 11., sezono je končal na desetem mestu. Za Britanca je letošnja lovorika tretja po letih 2013 in 2015.

V boju za prestižno lovoriko je bil v domačem Torunu še Poljak Bartosz Zmarzlik, a je Tai Woffinden brez večjih težav ubranil deset točk naskoka pred zadnjo dirko, sezono je končal pri 139 točkah. Zmarzlik je danes ostal brez finala, 14 točk pa je bilo premalo, da bi lahko ogrozil tekmeca, tako da se je moral zadovoljiti z naslovom podprvaka s 129 točkami. Tretji v seštevku sezone je Šved Fredrik Lindgren (109).

Speedway | Avtor: Epa Epa

"Super je. Lepo je končati sezono na tak način, seveda pa se moram najprej zahvaliti predvsem tistim, ki so mi najbolj pomagali, predvsem ženi in otroku, ki sta zame največji navdih," je po srečnem razpletu zadnje postaje sezone dejal sveži prvak.

Woffinden je kljub grdemu padcu v 11. vožnji prišel do finala, kjer je nato prepričljivo slavil. Z zmago je tudi preprečil prvi uspeh Rusu Artjomu Laguti, ki je pred tem dobil vseh šest voženj, finalno pa nato končal na drugem mestu. Tretji je bil v Torunu njegov rojak Emil Sajfutdinov.

Manj uspešno se je sezona končala za slovenskega dirkača Mateja žagarja; lovil je osmo mesto, ki v seriji grand prix še prinaša neposredno uvrstitev v naslednjo sezono, toda z le šestimi točkami v rednem delu in brez polfinala se mu želja ni uresničila.

Žagar je tako zbral 79 točk in za deset zaostal za Rusom Emilom Sajfutdinovom na osmem mestu v SP. V kvalifikacijah za sezono 2019 ni bil uspešen, tako da mu preostane le upanje, da bo za nastope med elito 2019 dobil posebno povabilo organizatorja tekmovanja, ki za vsako sezono podeli štiri takšna vabila.

Žagar tokrat ni imel svojega večera, saj si je v Torunu, na ovalu, kjer je doslej dirkal z različnim uspehom, z dvema drugima in dvema tretjima mestoma privozil vsega šest točk. Še najbolj pomemben za končno razvrstitev je bil morda njegov zadnji nastop v tej sezoni, ko je bil od njega boljši novi svetovni prvak, Žagar pa je za seboj pustil Poljaka Macieja Janowskega ter Danca Nickija Pedersena. Slednjemu je s tem preprečil napredovanje v polfinalne boje, s tem pa tudi zbiranje novih točk.

Žagar je tako sezono končal mesto pred Pedersenom, ki ima letos sicer eno zmago in izjemno visok rating, saj je tudi trikratni svetovni prvak, zato bo skoraj zagotovo dobil tudi "wild card".

A to hkrati pomeni, da ima tudi Žagar vsaj kanček možnosti, da ob Pedersenu tudi on nadaljuje kariero v seriji SGP; kandidata za vabilo pa sta najverjetneje še Poljak Patryk Dudek, zmagovalec letošnje VN Slovenije, ki je zaradi poškodbe končal na nesrečnem devetem mestu, ter še en nekdanji svetovni prvak, Avstralec Chris Holder, ki je imel povsem ponesrečeno sezono s končnim 12. mestom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.