Šport > Moto športi
56 ogledov

Za Danico (najbrž) ne bo mleka

23. startno mesto v konkurenci 33 za Danico Patrick ni razlog za veselje. (Foto: Žurnal24 main
V nedeljo se dogaja 94. dirka 500 milj Indianapolisa. Helio Castroneves dirka za četrto zmago. Največja zvezda Indycarja Danica Patrick pa nima realnih možnosti, da bi nazdravila z mlekom.
Tribune tega 2,5 milje dolgega ovala, to je dobre štiri kilometre, lahko sprejmeno do 400 tisoč gledalcev. Objekt je tako zelo velik, da bi znotraj steze lahko postavili Vatikan, rimski Kolosej, teniška igrišča Wimbledona, stadiona Rose Bowl in Yankee ter dirkališče za konjske dirke Kentucky Derby. Neverjetne so tudi hitrosti. Najvišja končna hitrost je bila izmerjena pri 385 km/h, povprečna hitrost kroga pa je 299 km/h.

VN Monaka, 24 ur Le Mansa in Indy 500. Tri največje dirke na svetu. Formula 1 v Monte Carlu se je zgodila pred 14 dnevi, športni avtomobili bodo 24 ur po Le Mansu vozili čez dva tedna, to nedeljo pa je v seriji IndyCar na sporedu že 94. dirka 500 milij na slovitem ovalu Brickyard v Indianapolisu. Največji dirkaški spektakel, kot ga imenujejo Američani, se bo zgodil ob 18.00 po srednjeeevropskem času. Na startu ene najstarejših dirk bo 29 dirkačev in štiri dirkačice. Glavni favorit, da prvi prevozi dvestotič jard originalnih kockic Brickyarda iz leta 1911 in si po tradiciji nazdravi s steklenico mleka, je Brazilec Helio Castroneves s Penskejem, ki bo dirko za svojo četrto zmago začel z najboljšega startnega mesta. "Počaščen sem, da lahko izenačin dosežek Mearsa in Foyta, Zame sta legendi te dirke. Sanjsko bo, če ponovim njun dosežek," pred startom razmišlja Carstroneves, kateremu je pred letom dni grozilo, da bo zaradi težav z davkarijo moral končati kariero, nakar se je le smel vrniti v ZDA in le nekaj dni zatem zmagal lanski Indy 500.

Če Helio Castrtoneves to nedeljo zmaga, se bo na lestvici najboljših s štrirmi zmagami izenačil z A. J. Foytom, Rickom Mearsom in Alom Unserjem. Med junaki te dirke, ki jih nekoliko bolj poznamo tudi v Evropi, so Jacques Villeneuve (1996), Juan Pablo Montoya (2000), Mario Andretti (1969), Jim Clark (1965), Graham Hill (1966) in Emerson Fittipaldi (1989, 1993), pa tudi Bill Vukovich (1953, 1954), Kalifornijec srbskih korenin.

V Indianapolisu je v središču pozornosti zadnja leta najhitrejša in najbolj atraktivna dirkačica Američanka Danica Patrick. A letos je vse prej kot hitra, saj je po šestih dirkah sezone na skromnem 16. mestu skupnega seštevka. Niti ne bo najvišje uvrščena ženska na startu – je namreč 23. oziroma dve mesti za Brazilko Ano Beatriz in tik za Švicarko Simono de Silvestro (v osmi vrsti). "Tako slabega dirkalnika tukaj še nisem imela," je prejšnji vikend po kvalifikacijah bentila vselej vročekrvna Danica. "Letošnja sezona je zame res težka. Trudim se, da bi obdržala samozavest, a na Indyju mi tako slabo še ni šlo," priznava Patrickova, ki so ji v zadnjih tednih pogosto očitali, da ji dirkanje v IndyCarju ni več najpomembnejše. "Vedela sem, da bo težko, ko bom dirkala in tu in v Nascarju, a nisem vedela, da bo tako težko." Spomnimo, da je na svoji debitanski dirki v Indianapolisu leta 2005 osvojila odlično četrto mesto, pa tudi vodila je že na Indyju. "Vseeno upam, da nedelja prinese nekaj pozitivnega."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.