Šport > Moto športi
43 ogledov

"Za vedno bo ostal v naših srcih"

pedrosa marquez EPA
Aktualni svetovni prvak Marc Márquez in njegov moštveni kolega Dani Pedrosa sta obujala spomine na nedavno preminulega ameriškega motociklista Nickyja Haydna.

Nicky Hayden, nekdanji svetovni prvak elitnega motociklističnega razreda (2006), je bil 17. maja vpleten v prometno nesrečo, ko ga je med kolesarjenjem v bližini Riminja zbil osebni avtomobil. Američan, ki je prevozil stop znak, je utrpel hude poškodbe in pet dni kasneje izgubil poslednjo dirko njegovega življenja.

Tragična nesreča je močno pretresla motociklistični svet,v katerem je 35-letnik pustil velik pečat. Valentino Rossi ga je označil za enega najboljših prijateljev v karavani, lepi spomini pa na Haydna vežejo tudi Marca Márqueza in Danija Pedroso.

"Pripravljali smo se za odhod na enodnevno testiranje v Montmelo, ko smo izvedeli grozno novico o Nickyjevi smrti. Bil je odličen dirkač in izjemen človek," je povedal Márquez, ki si je garažo s Haydnom delil lani, ko je ta vskočil namesto poškodovanega Pedrose.

"Na začetku moje kariere, ko sem imel 15 let, on pa je bil svetovni prvak, sva se skupaj udeležila nekega dogodka. Moja angleščina je bila zelo slaba, zato je poskusil govoriti v španščini. Bil je zelo smešen in sproščen. Do mene se je vedel kot do mlajšega brata. Lani sva si delila garažo v Avstraliji in po dirki smo imeli prijetno zabavo. Nicky je bil strasten motociklist in za vedno bo ostal v naših srcih," je dodal svetovni prvak.

nicky hayden | Avtor: EPA EPA


Pedrosa in Hayden sta bila moštvena kolega precej dlje, in sicer od sezone 2006 do 2008, ko se je Američan preselil k Ducatiju. "Vikend v Mugellu bo zelo čustven," je o bližajoči se dirki v Italiji dejal Pedrosa.

"Težko je izgubiti prijatelja, še posebej nekoga, s katerim sva se v treh letih zelo zbližala. Spominjam se, kako se je Nicky gnal, kako se je trudil, kako nikoli ni odnehal v lovu na svoje sanje, da bi postal svetovni prvak. Ko sem imel leta 2015 težave s podlahtjo, me je takoj obiskal in mi priporočil zdravnika, ki me je operiral. Bil je zelo prijazen človek. Zelo mi je žal, še posebej zaradi njegove družine. Ko bomo v Mugellu zapeljali na stezo, bo v naših srcih.''

Dirka za VN Italije bo prva po Haydnovi smrti, saj je v času zadnje preizkušnje v Le Mansu ležal v kritičnem stanju v bolnišnici v Ceseni, kamor so ga prepeljali po nesreči.

V točkovanju prvenstva po petih dirkah vodi Maverick Vinales (85 točk), sledita pa mu Pedrosa (68) in Rossi (62). Branilec naslova Márquez je četrti (58).

Hayden je zadnji dve sezoni dirkal v razredu Superbike. Na zadnji dirki v Donningtonu sta v Hondini garaži nepremično stala njegov motocikel in čelada. "Ni te več, a mi te ne bomo nikoli pozabili," so prizor pospremili v ekipi.

hayden motor superbike | Avtor: Facebook Facebook

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.