Šport > Moto športi
92 ogledov

Za začetek sezone zmagi za Japonca in Španca

Tokrat brez dirke v najmočnejšem razredu.

Japonec Tetsuta Nagashima (Kalex) je zmagovalec dirke razreda moto2 na uvodni preizkušnji sezone 2020 v motociklizmu. Drugi je bil v Losailu v Katarju Italijan Lorenzo Baldassarri (Kalex), tretji pa njegov rojak Enea Bastianini (Kalex). V Katarju so tokrat za uvod nove sezone sicer nastopili le dirkači v šibkejših razredih. V moto3 je slavil Španec Albert Arenas (KTM) pred Britancem Johnom McPheejem (Honda), tretji pa je bil Japonec Ai Ogura (Honda).

Na uvodni postaji nove sezone ni bilo dirkačev elitnega razreda motoGP, ker zaradi strogih varnostnih ukrepov v povezavi z novim koronavirusom v Katarju zaradi predvidene karantene ne bi mogli pravočasno priti na prizorišče. Dirkači v obeh šibkejših razredih so že prej opravljali teste na dirkališču v Losailu.

Za Nagashimo, nekoliko presenetljivega zmagovalca moto2, je današnji uspeh prvi v karieri. Do zmage je prišel v zadnjih krogih, potem ko je ugnal lanskega zmagovalca Baldassarrija in Bastianinija. Na četrtem mestu je končal Američan Joe Roberts, ki si je v sobotnih kvalifikacijah priboril najboljše izhodišče, peti pa Avstralec Remy Gardner, sin nekdanjega svetovnega prvaka najmočnejšega razreda do 500 ccm iz leta 1987 Wayna Gardnerja.

Nagashima je zmago sprejel zelo čustveno, posvetil pa jo je rojaku Shoyi Tomizawi, ki je pred desetletjem tudi zmagal na tej dirki, pozneje pa se je smrtno ponesrečil. "Shoya je bil vedno moj vzor in prijatelj. Ta zmaga mi ogromno pomeni, še posebej, ker sem jo dosegel na istem prizorišču kot on," je dejal današnji zmagovalec.

 | Avtor:

V moto3 stopničke določila kazen

V najšibkejšem razredu je za jubilejno stoto zmago proizvajalca KTM na dirkah za SP poskrbel Arenas. V zadnjem krogu je imel sicer hud boj z britanskim tekmecem, ki pa ga je na koncu dobil, a je bila razlika med njima le 53 tisočink.

Na stopničkah je končal še Ogura, čeprav je bil prek ciljne črte pred njim še Španec Jaume Masia. A vodstvo tekmovanja ga je, ker je v zadnjem krogu skrajšal enega od zavojev, kaznovalo z odvzemom enega mesta, tako da je naknadno zdrsnil na četrto.

Po prestavitvi tajske dirke, ki so jo z 22. marca prestavili na jesen, bo zdaj naslednja preizkušnja te sezone šele 5. aprila v Teksasu, ko bodo predvidoma tudi prvič v sezoni nastopili udeleženci v najmočnejšem razredu motoGP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.