Šport > Moto športi
59 ogledov

Žagar neuspešen v kvalifikacijah za SP

matej žagar EPA
Poleg osmerice speedwayistov, ki bodo letošnjo sezono končali na prvih osmih mestih v seriji Grand Prix, si bo naslednje leto neposredno uvrstitev na svetovno prvenstvo zagotovila še trojica najuspešnejših v letošnjih kvalifikacijah. Med njimi ni slovenskega dirkača Mateja Žagarja, ki je v ruskem Togliattiju končal na 12. mestu.

Sklepni del kvalifikacij za serijo Grand Prix, tekmovanje poteka že vso sezono, se je sinoči končal v Rusiji s finalno dirko oziroma preizkušnjo GP Challenge. Prvih treh mest in s tem uvrstitve v SP 2018 so se razveselili Poljaka Przemyslaw Pawlicki in Patryk Dudek na prvem in tretjem ter domačin Artjom Laguta na drugem. O zmagi je odločala dodatna vožnja, saj sta Pawlicki in Laguta v rednem delu zbrala po 13 točk.

Matej Žagar se je letos odločil za rezervno pot do zagotovitve stalnega nastopanja v SP, potem ko je za letošnjo sezono že dobil posebno vabilo krovne zveze.

V Togliattiju mu ni šlo po načrtih, saj je končal šele na 12. mestu s petimi točkami ter tako pristal daleč od mest, ki na tej dirki edina štejejo: prvih treh. Slovenskemu prvaku tako ostaja le možnost, da se do konca sezone prebije vsaj na osmo mesto v SP (trenutno je deseti) ali pa morda spet dobi vabilo.

Tik za vodilno trojko v Togliattiju je bil Britanec Craig Cook z 11 točkami, a ima vseeno precej možnosti za uvrstitev na SP: Dudek namreč letos uspešno nastopa na dirkah najvišje ravni, trenutno je tretji, če bo mesto v SP naslednje leto dobil po tej poti, bo naslednja kvalifikacijska vozovnica pripadla Cooku.

V kvalifikacijah so poleg Žagarja obtičali še nekateri nekdanji ali sedanji člani elitne speedwayske druščine: Danec Michael Jepsen Jensen je bil peti, Piotr Pawlicki , mlajši brat zmagovalca Przemyslawa šesti, Danec Peter Kildemand sedmi, njegov rojak Leon Madsen deseti, 17. pa Slovak Martin Vaculik , zmagovalec letošnje dirke v Krškem in trenutno osmi v SP.

Speedway, kvalifikacije za SP:

1. Przemyslaw Pawlicki (Pol) 13+3
2. Artjom Laguta (Rus) 13+0
3. Patryk Dudek (Pol) 12
4.Craig Cook (VBr) 11
5. Michael Jepsen Jensen (Dan) 9
6. Piotr Pawlicki (Pol) 9
7. Peter Kildemand (Dan) 8
8. Vaclav Milik (Češ) 6 ...
12. Matej Žagar (Slo) 6
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.