Šport > Moto športi
67 ogledov

Žagar neuspešen v kvalifikacijah za SP

matej žagar EPA
Poleg osmerice speedwayistov, ki bodo letošnjo sezono končali na prvih osmih mestih v seriji Grand Prix, si bo naslednje leto neposredno uvrstitev na svetovno prvenstvo zagotovila še trojica najuspešnejših v letošnjih kvalifikacijah. Med njimi ni slovenskega dirkača Mateja Žagarja, ki je v ruskem Togliattiju končal na 12. mestu.

Sklepni del kvalifikacij za serijo Grand Prix, tekmovanje poteka že vso sezono, se je sinoči končal v Rusiji s finalno dirko oziroma preizkušnjo GP Challenge. Prvih treh mest in s tem uvrstitve v SP 2018 so se razveselili Poljaka Przemyslaw Pawlicki in Patryk Dudek na prvem in tretjem ter domačin Artjom Laguta na drugem. O zmagi je odločala dodatna vožnja, saj sta Pawlicki in Laguta v rednem delu zbrala po 13 točk.

Matej Žagar se je letos odločil za rezervno pot do zagotovitve stalnega nastopanja v SP, potem ko je za letošnjo sezono že dobil posebno vabilo krovne zveze.

V Togliattiju mu ni šlo po načrtih, saj je končal šele na 12. mestu s petimi točkami ter tako pristal daleč od mest, ki na tej dirki edina štejejo: prvih treh. Slovenskemu prvaku tako ostaja le možnost, da se do konca sezone prebije vsaj na osmo mesto v SP (trenutno je deseti) ali pa morda spet dobi vabilo.

Tik za vodilno trojko v Togliattiju je bil Britanec Craig Cook z 11 točkami, a ima vseeno precej možnosti za uvrstitev na SP: Dudek namreč letos uspešno nastopa na dirkah najvišje ravni, trenutno je tretji, če bo mesto v SP naslednje leto dobil po tej poti, bo naslednja kvalifikacijska vozovnica pripadla Cooku.

V kvalifikacijah so poleg Žagarja obtičali še nekateri nekdanji ali sedanji člani elitne speedwayske druščine: Danec Michael Jepsen Jensen je bil peti, Piotr Pawlicki, mlajši brat zmagovalca Przemyslawa šesti, Danec Peter Kildemand sedmi, njegov rojak Leon Madsen deseti, 17. pa Slovak Martin Vaculik, zmagovalec letošnje dirke v Krškem in trenutno osmi v SP.

Speedway, kvalifikacije za SP: 

1. Przemyslaw Pawlicki (Pol) 13+3
2. Artjom Laguta (Rus) 13+0
3. Patryk Dudek (Pol) 12
4.Craig Cook (VBr) 11
5. Michael Jepsen Jensen (Dan) 9
6. Piotr Pawlicki (Pol) 9
7. Peter Kildemand (Dan) 8
8. Vaclav Milik (Češ) 6 ... 
12. Matej Žagar (Slo) 6
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.