Šport > Moto športi
28 ogledov

Žagar v boj za elito

Matej Žagar Urban Urbanc
Mataj Žagar se bo v soboto na ovalu v švedski Vetlandi bojeval za mesto med elito v seriji Speedway Grand Prix za prihodnjo sezono. Najboljši Slovenec je prepričan, da mu lahko uspe.

Najboljšega slovenskega spidvejista Mateja Žagarja čaka v soboto najpomembnejša dirka letošnje sezone. V švedski Vetlandi bo nastopil na finalni dirki kvalifikacijskega ciklusa svetovnega prvenstva. Najboljši trije na tej dirki, ki se bo začela ob 17. uri, si bodo pribojevali stalno mesto v seriji Speedway Grand Prix za prihodnjo sezono.

Z odličnimi nastopi na obeh dirkah, prek katerih se je uvrstil v to dirko (tako imenovani SGP Challenge), in dobro formo v poljski profesionalni ligi v zadnjem času spada Žagar v sam krog favoritov. "To je moj največji cilj, odkar sem po dveletnem dirkanju med elito v letih 2006 in 2007 izgubil mesto med petnajsterico, ki se vsako leto bojuje za naslov svetovnega prvaka," je pred dirko dejal Žagar, ki je kljub padcu in poškodbi, ki jo je staknil na Poljskem pred dvema tednoma, dobro pripravljen: "Upam, da mi bo ta oval znova ustrezal, saj sem na njem osvojil svoj prvi odmeven mednarodni uspeh, ko sem pred leti tukaj postal evropski mladinski prvak."

Konkurenca bo neizprosna, saj gre za biti ali ne biti in za tri mesta, ki si jih srčno želi vsak, ki dirka v tem športu brez zavor. Žagarju bodo tako nasproti stali vozniki, s katerimi se vsak teden srečuje tudi v poljski profesionalni ligi, kljub vsemu pa bo tokrat pri vseh motivacija povsem drugačna. Na uradni spletni strani organizatorja so Žagarja razglasili kar za Šveda in morda mu bo pomagala tudi ta navidezna "domača" prednost.

Ob rutini in izkušnjah, ki mu jih ne manjka, bi Žagarju letos lahko uspelo, s tem pa bi po petih letih spet spremljali Slovenca v najprestižnejši konkurenci. O močni konkurenci na dirki v Vetlandi pa priča tudi podatek, da ima od 16 voznikov na startni listi izkušnje v seriji seriji SGP kar deset Žagarjevih tekmecev. V takšni dirki odloča vsaka malenkost in za slovenskega asa bo trepetala tudi četa navijačev, ki bi še kako radi znova navijali zanj tudi na dirkah elitne serije. Žagar je elito sicer znova okusil letos, ko je v italijanskem Terenzanu nastopil kot voznik s posebnim povabilom in se na VN Italije uvrstil v polfinale, z malo sreče pa bi lahko celo vozil v velikem finalu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.