Šport > Moto športi
5 ogledov

Žagar zmagal na kaotični dirki

Speedway NV Evrope Borut Cvetko/Mediaspeed
Z današnjo dirko na osrednjem nogometnem stadionu v Varšavi se je začela nova sezona svetovnega prvenstva v speedwayu.

Po številnih težavah in prekinitvah so prvo dirko serije Grand Prix po 12 vožnjah dokončno prekinili, zmagovalec pa je postal slovenski prvak Matej Žagar, ki je v prvih treh vožnjah zbral osem točk.

Dirka na novem stadionu v Varšavi bi morala predstavljati spektakel v tem športu, a se je končala s pravo blamažo. Zaradi slabih varnostnih razmer in nevarne steze so jo namreč potem, ko so dirkači z več prekinitvami opravili prvih 12 voženj, po dolgem čakanju morali odpovedati, s čimer so zelo razočarali več kot 50.000-glavo množico na stadionu.

Do odpovedi je bil v najboljšem položaju Žagar, ki je dobil svoji prvi vožnji in bil enkrat drugi, tako da je zbral osem točk. Za njim sta bila uvrščena Britanec Chris Harris in domačin Jaroslaw Hampel s po sedmimi, takšen pa je nazadnje tudi uraden vrstni red na uvodni dirki sezone. Takšen uradni vrstni red poljske dirke je v pojasnilu na uradni spletni strani zapisalo tudi vodstvo tekmovanja, ki je prekinitev dirke utemeljilo z varnostnimi zahtevami.

Zmagi se ne gleda v zobe

"Nobeni zmagi se ne gleda v zobe in zato sem seveda presrečen s tem uspehom, sezona se ne bi mogla pričeti na boljši način. Kljub temu bi si želel, da bi po dobrih vožnjah, ki sem jih kljub težavni progi prikazal, zmagal na način, ki bi si ga zaslužili tudi vsi gledalci, ki so prišli na ta čudovit objekt," je svoje prve vtise strnil Žagar in se še v svojem slogu pošalil: "Še dobro, da sta bili uvodni dirki v Sloveniji na prav tako težavnih progah in sem s tem že imel dober trening, zato le zahvala AMD Krško in ST Lendava iz moje strani."

Žagar je z veliko prednostjo dobil svojo prvo vožnjo, v kateri je vodil od starta do cilja. Pred drugo zmago v tem večeru pa je skupaj s sovozniki pete preizkušnje večera prav tako pisal zgodovino serije GP. Zaradi težav s startnimi vrati, ki so v tej vožnji popolnoma odpovedala, so se morali vozniki startati s pomočjo zelene luči. Po končani pripravi na start, je sodnik prižgal zeleno luč in ko je le ta ugasnila, je to pomenilo pričetek vsake vožnje. Kaj takega se v tem tekmovanju še ni zgodilo. Na veselje peščice slovenskih navijačev, ki je uspela priti do v vsega dveh dneh razprodanih vstopnic, je bil prav Žagar prvi zmagovalec tovrstne tehnike startanja.

V zadnjem nastopu je Žagar startal slabše: "Ko sem videl zeleno luč sem se podzavestno zmotil, kot verjetno tudi kdo drug od voznikov, saj sem pogledal proti startnim vratom, kjer bi morala biti vrvica, ko sem se zavedal napake, je zelena luč že ugasnila in lahko sem se le podal v boj za ostalimi. Po trdem dirkanju sem prehitel dva in s tem dobil dve točki, ki sta se na koncu izkazali ključni za mojo drugo zmago."

Žagar bo na naslednji VN v Tampereju branil svojo lansko zmago in to celo kot vodilni v točkovanju SP. "Tudi tam je proga izjemno tehnično zahtevna, kar mi vedno ustreza, z novimi motorji, ki delujejo resnično precej bolje od lanskih se tako že veselim novih podvigov v tej sezoni," je dobro razpoložen Žagar pojasnil svoj pogled na naslednjo preizkušnjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.