Šport > Moto športi
25 ogledov

Zakaj je Vettel boljši od Räikkönena?

kimi raikkonen sebastian vettel EPA
Kimi Räikkönen je tako hiter kot njegov moštveni kolega Sebastian Vettel, a štirikratni svetovni prvak naredi manj napak, je pojasnil tehnični direktor Ferrarija James Allison.

Nekdanji svetoni prvak Kimi Räikkönen po vrnitvi v Maranello ni bil konkurenčen Fernandu Alonsu, glavni razlog pa naj bi se skrival v karakteristikah Ferrarijevega poskočnega konjička, ki je bil povsem pisan na kažo španskemu dirkaču.

Neuradno se je napovedovalo, da bo Räikkönen v drugi sezoni ujel ritem, a zgodba se je bolj ali manj ponovila. Sebastian Vettel je brez pretiranega pompa prevzel vlogo ''prvega'' dirkača in ima po slabi polovici sezone kar 59 točk prednosti pred moštvenim kolegom. Še več, Nemec je zbral šest uvrstitev na stopničke, vključno z zmago na VN Malezije, medtem ko se je Kimi na zmagovalni oder zavihtel le v Bahrajnu.

james allison ferrari inženir | Avtor: EPA EPA
Tehnični direktor Ferrarija je pojasnil, da je Vettel v letošnji sezoni storil eno samo napako, in sicer v v zadnjem ovinku 36 kroga v Bahrajnu, kjer si je poškodoval sprednje krilce in moral na prisilni postanek. Räikkönen je imel občutno več težav, še posebej na kvalifikacijah, kar je otežilo njegove predstave v nedeljo.

''Med Sebastianom in Kimijem ni razlike v hitrosti. Včasih je hitrejši Kimi, včasih pa Seb. Razlika je v tem, da Sebastian nikoli oziroma skoraj nikoli ne naredi napake. Razen konca tedna v Bahrajnu ni naredil nobene napake. Kimi je imel več spodrsljajev. Enako bi trdil, če bi bil Kimi ob meni. Mislim, da bi se strinjal,'' je povedal Allison.

Britanski inženir je prepričan, da rdeči v nadaljevanju sezone lahko zmanjšajo zaostanek za srebrno puščico. Vettel se je prve zmage v rdečem dirkalniku, v katerem je tako uspešno nastopal njegov vzornik Michael Schumacher, čakal le dve dirki, kar je tifoze navdahnilo z velikim optimizmom.

 ''VN Malezije je bil zares izjemen dan. Vrnili smo se na zmagovita pota, kar nam je dalo velik zagon in komaj čakam, da vse skupaj podoživimo. Če pogledam naš napredek od začetka sezone, smo zabeležili dobre rezultate. Pridobili smo 1,5 sekunde na krog, zahvaljujoč posodobitvam dirkalnika in pogonske enote. Če bi moral staviti, kaj se bo zgodilo v nadaljevanju sezone, verjamem, da bomo zmanjšali zaostanek za Mercedesom in da bomo boljši od Williamsa,'' je optimistično zaključil Allison.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.