Šport > Moto športi
31 ogledov

Zaključek Webbru, Vettel po težavah drugi

webber formula brazilija trening
1/18
Reuters
Avstralec Mark Webber (Red Bull) je na zadnji dirki sezone le prišel do prve zmage, saj je na dirki za veliko nagrado Brazilije prehitel tudi že okronanega prvaka in moštvenega kolega Sebastiana Vettla. Nemec je ciljno črto po težavah z menjalnikom prečkal kot drugi. Jenson Button (McLaren) si je s tretjim mestom priboril drugo mesto v skupnem seštevku.

Potem ko je že bilo že od oktobrske dirke v Suzuki naprej znano, da je Sebastian Vettel ubranil naslov svetovnega prvaka v F1, pa je bila nedeljska zadnja preizkušnja sezone v Braziliji pomembna za dirkače, ki so se borili za naslov svetovnega podprvaka. Tega si je po tretjem mestu priboril Jenson Button, kot tretji pa je sezono končal današnji zmagovalec Mark Webber, ki je obenem prav na zadnji dirki dosegel prvo zmago sezone, skupno pa sedmo v karieri.

Njegov moštveni sotekmovalec Vettel in lanski zmagovalec VN Brazilije je imel namreč težave z menjalnikom, tako da ga je 35-letni Avstralec na koncu ugnal za skoraj 17 sekund. Vettel, ki je dirko začel z rekordnega 15. najboljšega startnega položaja to sezono, si je v uvodnem krogu nabral več kot sekundo prednosti pred Webbrom in Buttnom. Za vodilno trojico pa Lewisu Hamiltonu ni uspelo ubraniti napada Fernanda Alonsa, ki se je prebil na četrto mesto. Za mesto je napredoval tudi Felipe Massa, ki je bil šesti. Po težavah z menjalnikom je Vettel v 30. krogu prepustil mesto številka 1 moštvenemu kolegu Webbru, ki je tako prišel do zmage.

Moštvo Red Bull je tako še tretjič v sezoni 2011 hkrati osvojilo prvo in drugo mesto; konstruktorskega naslova, drugega zapored, so se pri Red Bullu veselili že pred časom. Vettel je sezono končal s kar 392 točkami pred najbližjim zasledovalcem Buttnom, ki jih je zbral 270, Webber je bil tretji z 258 točkami, Španec Alonso na četrtem mestu pa je zbral zgolj točko manj (257).

"Mark je danes dirkal fantastično! Zaslužil si je zmago. Za menoj je res izjemna sezona, tako da tudi z današnjim drugim mestom ne morem biti razočaran," je v cilju dejal svetovni prvak Vettel in dodal: "Danes pač nisem imel sreče z menjalnikom. A kljub temu se lahko ekipi pri Red Bullu od srca zahvalim za fenomenalno leto. Hvaležen sem mehanikom za vse, kar storijo zame na dirkah, in še bolj tistim, ki preizkušajo in kujejo nove in nove izboljšave v tovarni."

Webber je bil vesel, da je prvič v sezoni stopil iz Vettlove sence in še drugič v karieri (po letu 2009) osvojil VN Brazilije: "Danes je zame res poseben dan. Bilo bi lepo, če bi s Sebom lahko do konca dirkala skupaj, a je imel tehnične težave. Sam sem zmage zelo vesel, saj sem se to sezono tudi jaz nekajkrat spopadal s tehničnimi težavami."

Britanec Hamilton, ki je bil še v igri za skupno drugo mesto, je moral dirko zaradi okvare menjalnika predčasno končati. Svetovni prvak iz leta 2008, ki je skupno sezono končal na petem mestu, je na dirkališču v Interlagosu odstopil v 48. krogu. "Mislim, da je za menoj res zanimiva sezona. Danes sem res dal se od sebe, užival sem v dirkanju, a mi je smola preprečila, da bi dosegel kaj več. Ves čas sem izzival Masso, a menjalnik žal ni zdržal," je Hamilton po dirki dejal za BBC.

Ferrarijev dvojec - Alonso in Brazilec Massa - je danes končal na četrtem oziroma petem mestu, šesti pa je bil dirkač moštva Force India, Nemec Adrian Sutil.

Izidi, VN Brazilije (71 krogov, 305,909 km):

1. Mark Webber (Avs/Red Bull) 1:32:17,464 ure (povpr. hitrost: 198,877 km/h)
2. Sebastian Vettel (Nem/Red Bull) + 0:16,973
3. Jenson Button (Ang/McLaren Mercedes) 0:27,638
4. Fernando Alonso (Špa/Ferrari) 0:35,048
5. Felipe Massa (Bra/Ferrari) 1:06,733
6. Adrian Sutil (Nem/Force India) 1 krog
7. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) 1 krog
8. Paul di Resta (Ško/Force India) 1 krog
9. Kamui Kobajaši (Jap/Sauber) 1 krog
10. Vitalij Petrov (Rus/Lotus Renault) 1 krog
...

SP skupno (po 19 dirkah sezone), dirkači:

1. Sebastian Vettel 392 točk
2. Jenson Button 270
3. Mark Webber 258
4. Fernando Alonso 257
5. Lewis Hamilton 227
6. Felipe Massa 118
7. Nico Rosberg 89
8. Michael Schumacher 76
9. Adrian Sutil 42
10. Vitalij Petrov 37
...

Konstruktorji:

1. Red Bull 650
2. McLaren Mercedes 497
3. Ferrari 375
4. Mercedes 165
5. Lotus Renault 73
6. Force India 69
7. Sauber 44
8. Toro Rosso 41
9. Williams 5

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.