Šport > Moto športi
8 ogledov

Zaradi soka ob navijače

Emerson Fittipaldi s svojim sinom Emersonom mlajšim, ki se je rodil leta 2007. Žurnal24 main
Tokrat bo gost Časovnega stroja še eden izmed legendarnih voznikov formule 1. To je Emerson Fittipaldi. Brazilec je v svoji karieri dobil dve prvenstvi, zmago pa je slavil na 14 dirkah.
 

Preberite v Časovnem stroju

Mikka Hakkinen: Leteči Finec: tih, a hiter
Ayrton Senna: Premikal je meje mogočega
Giacomo Agostini
Eric Cantona: Kralj Eric

V naši stalni tedenski rubriki Časovni stroj se bomo tokrat spomnili zlatih časov voznika formule 1 Emersona Fittipaldija . Brazilec sicer ni osvojil toliko naslovov svetovnega prvaka kot na primer njegov sonarodnjak Ayrton Senna ali Nemec Michael Schumacher . Vendar si je z dvema naslovoma, 14. zmagami in drznimi vožnjami vseeno prislužil mesto med legendami tega športa.

Jabolko ne pade daleč od drevesa
Emerson Fittipaldi
se je rodil 12. decembra 1946 v Sao Paulu . Njegov oče Wilson je bil takrat znan športni novinar in radijski komentator. Emersonov starejši brat Wilson je bil ravno tako kot starši navdušen nad dirkanjem, nekaj časa je bil celo voznik v formuli 1, kasneje pa je postal tudi lastnik enega izmed moštev. In ker jabolko ne pade daleč od drevesa, ni čudno, da je v avtomobilistične vode zavil tudi Emerson. Oba z bratom sta postopoma napredovala iz kategorije v kategorijo. Najprej v formulo Vee, kjer je Emerson pri 21 letih tudi osvojil naslov prvaka. Leta 1969 je z namenom, da svoj talent pokaže tudi ostalemu svetu in predvsem menedžerjem v formuli 1, odšel v Evropo . Najprej je vozil v formuli Ford , njegov trener Jim Russell pa ga je kmalu spravil v Lotusovo moštvo v formuli 3. Že naslednje leto je Emerson napredoval, tokrat v formulo 2, kjer je ravno tako vozil za moštvo Lotus.


Emerson Fittipaldi v dirkalniku, s katerim je še drugič zmagal na sloviti dirki Indianapolis 500. © AFP

 
 

Prvič in zadnjič

Fittipaldi je prvo zmago v formuli 1 dosegel v VB, kjer je dosegel tudi svojo zadnjo zmago.

Večni boj s Stewartom
Njegove odlične predstave je opazil Colin Chapman , ki ga je povabil na testiranja v formulo 1, saj je iskal voznika, ki bi lahko pomagal prvemu možu Jochenu Rindtu . Čeprav je bila sezona v polnem teku, mu je Chapman ponudil mamljivo pogodbo, ki je Emerson ni zavrnil, čeprav je bil na začetku šele tretji voznik v moštvu, poleg Rindta je bil tu še John Miles . Na prvi dirki v Veliki Britaniji je Emerson zasedel osmo mesto, na drugi, tokrat v Nemčiji , pa je bil četrti in tako osvojil prve točke v formuli 1. Sledila je tragedija v moštvu. Prvi voznik, prej omenjeni Jochen Rindt, se je na dirki v Imoli smrtno ponesrečil, John Miles pa je odšel iz moštva. Naenkrat je Emerson postal prva zvezda takrat enega od najboljših moštev v formuli 1.

Brazilec je že v prvi sezoni dokazal, da je vreden zaupanja in da lahko še kako dobro prenaša pritisk, saj je dobil dirko v ZDA . Leta 1972 se je Lotus izkazal z izjemnim dirkalnikom lotus 72. Fittipaldi je bil neustavljiv, dobil je pet od 11 dirk in brez večjih težav kot najmlajši voznik postal svetovni prvak, za 16 točk je prehitel Jackieja Stewarta . Naslednjo sezono je Colin Chapman v ekipo pripeljal Ronnieja Petersona , in čeprav je Fittipaldi dobil prvi dve dirki v Argentini in Braziliji , je očitno podlegel pritisku. Na številnih dirkah je storil za večino nerazumljive napake, poleg tega pa je Lotus med sezono zamenjal motorje, ki so bili veliko slabši, in Emerson je prvenstvo končal na drugem mestu. Zanimivo, 16 točk za Stewartom. Vendar ga to ni prizadelo.


Fittipaldi s svojo tretjo ženo © EPA

 
Drugi naslov in bankrot
Ob pravem času je odšel h konkurenčnemu moštvu McLaren, saj je Lotusov dirkalnik izgubljal stik z vrhom. Tu se je takoj odlično znašel, kar se je odražalo tudi na rezultatih. Tri zmage in nenehno uvrščanje med dobitnike točk mu je prinesli drugi in tudi zadnji naslov prvaka. Naslednje leto je bil drugi, po dveh dobljenih dirkah je v skupnem seštevku zaostal zgolj za Nikijem Laudo . Na višku svoje kariere pa je Emerson šokiral vse okrog sebe z novico, da se seli v moštvo svojega brata Wilsona Fittipaldi Automotive . Vendar pa moštvo nikakor ni bilo konkurenčno ostalim in dvakratnemu svetovnemu prvaku se nekajkrat celo sploh ni uspelo uvrstiti na dirko, kasneje pa ga je premagoval tudi klubski kolega Keke Rosberg . Emerson je svojemu bratu vseeno ostal zvest kar pet let, vse do slovesa od formule 1, ki pa ni bilo prijetno, saj sta brata dve leti kasneje zaradi neuspeha ekipe zašla v hude dolgove, ki pa jih je Emersonu po zaslugi poznanstev in trdega dela uspelo poravnati.

Indianapolis 500
Brazilčeva ljubezen do dirkanja pa ni zamrla in štiri leta po upokojitvi se je preselil v ameriško serijo CART , kjer je ravno tako postal prvak. V Ameriki so ga gledalci kmalu vzljubili in on jim je to vračal z izjemnimi vožnjami, ki so mu prinesle številne naslove. Tako je kar dvakrat zmagal na izjemno popularni dirki Indianapolis 500 , ki velja za zelo nevarno in kjer je lahko vsak, ki pride nepoškodovan do cilja, zelo vesel.

 

"Leteti na tleh"

Leta 1997 je doživel nesrečo, ko je strmoglavil s svojim manjšim letalom. Utrpel je kar hude poškodbe hrbtenice, vendar se je pobral. Napisal je tudi avtobiografijo z naslovom Flying on the ground, ki govori o njegovem dirkanju.

Dokončno se je upokojil šele leta 1996, potem ko je doživel samo eno izmed mnogih nesreč na dirki v Michiganu . Kasneje se je v dirkanje vračal v različnih vlogah, kot lastnik moštev, voznik med veterani …

Sok namesto mleka
Fittipaldi je imel zelo razburkano tudi zasebno življenje, saj je bil poročen kar trikrat. Najprej, med letoma 1970 in 1982, z Mario Heleno , s katero ima tri otroke Juliano , Jasona in Tatiano . "Preveč sem se osredotočil na reševanje ekipe, zato je trpelo tudi moje zasebno življenje," je takrat razložil Emerson, ki se je v sredini 80. let poročil s Tereso , s katero ima hčerko Joano in sina Luco . Vendar tudi ta zakon ni trajal dolgo. Očitno pa Emerson upa, da pregovor v tretje gre rado drži, saj se je poročil še tretjič, tokrat z Rossano Fanucchi , ki mu je lani rodila sina Emersona .

Da je Fittipaldi znal poskrbeti za marsikateri škandal, dokazuje tudi njegov odziv po drugi zmagi na prej omenjeni dirki Indianapolis 500. Po tradiciji mora zmagovalec na ciljni črti popiti kar veliko porcijo mleka, Emerson je eden izmed dveh v vsej zgodovini, ki tega ni storil. Ker je imel v Braziliji številne nasade pomaranč, se je odločil, da bo raje popil pomarančni sok in si tako naredil lepo reklamo. Kasneje naj bi sicer popil kozarec mleka, vendar šele, ko kamere niso več snemale. Celo njegovi navijači so ga izžvižgali in mnogi so mu nestrinjanje s to potezo pokazali vedno, ko se je vrnil na prizorišče.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.