Šport > Moto športi
3642 ogledov

Zaradi vojne v Ukrajini v hudih težavah tudi Moto GP, obetajo se spremembe

Moto GP Epa
Vojna v Ukrajini zamaknila motoGP v Argentini

Uvodni trening za dirko motociklističnega svetovnega prvenstva v Argentini v vseh razredih je zamaknjen za 24 ur, potem ko so imela letala s ključno opremo za dirko zaradi ruske invazije na Ukrajino zamudo. "Zaradi težav s tovornimi leti bo oprema za veliko nagrado Argentine v državo prispela šele v petek," so v izjavi zapisali pri motoGP.

Eno od letal z opremo je na poti iz Indonezije, kjer je bila dirka pred dvema tednoma, zdaj z opremo še vedno na tleh v Keniji.

Veliko tovornih letal za motoGP upravljajo ruska podjetja, zdaj pa imajo zaradi vojne prepoved, je dejal Carmelo Ezpeleta, izvršni direktor promotorja Dorna Sports. "Izgubili smo skoraj 20 odstotkov letov, ki smo jih imeli na voljo, in največja težava je, da letov sploh ni več na voljo," je dejal.

Do zamud prihaja, ko se dirka v Argentino vrača prvič po letu 2019, saj so dirki 2020 in 2021 odpovedali zaradi koronske pandemije. Prosti treningi za vse dirkaške razrede bodo na programu tako šele v soboto, kvalifikacije pa v soboto popoldan.

Dirko bo izpustil zadnji zmagovalec Argentine, šestkratni svetovni prvak Španec Marc Marquez, ki je padel na ogrevanju pred VN Indonezije. V ekipi Honde ga bo zamenjal Stefan Bradl.

Dirka v Termasu de Riu Hondu bo tretja v sezoni. V skupnem seštevku elitnega razreda na vrhu ostaja zmagovalec dirke v Katarju Italijan Enea Bastianini (Ducati), ki ima 30 točk. Tesno pa mu sledita Južnoameričan Brad Binder (KTM) in Francoz Fabio Quartararo (Yamaha/27). Portugalec Miguel Oliveira (KTM/25) je po zmagi v Indoneziji napredoval na četrto mesto.

Komentarjev 1
  • Eddie 12:50 01.april 2022.

    Sklepam, da gre za prevoznika ABC.