Šport > Moto športi
1327 ogledov

Ženske za volanom formule

Sebastian Vettel VN Avstralije F1 EPA
Avtomobilistični zanesenjaki za naslednje leto pripravljajo novo tekmovanje v formuli, takoimenovano W Series, v kateri bodo tekmovale ženske.

Na sporedu bo šest dirk, nagradni sklad bo 1,5 milijona dolarjev, tekmovanje pa naj bi služilo nadarjenim dekletom kot odskočna deska za formulo 1, zmagovalka naj bi dobila 400.000 dolarjev.

Vse dirke bodo v Evropi, dirkališč še niso določili, se pa nameravajo v naslednjih letih širiti tudi v ZDA in Avstralijo. Prva dirka naj bi bila na sporedu spomladi.

"Mislim, da se lahko ženske za volanom povsem enakovredno kosajo z moškimi. Dober voznik mora biti zelo dobro psihološko in telesno pripravljen, mora biti predan športu, nikakor pa mu ni treba biti moški," je dejal David Coulthard, eden od organizatorjev tekmovanja in nekdanji voznik formule 1, eden od vodij projekta, ki naj bi zagotovil formuli 1 tudi voznice. V projekt sta vpletena tudi konstruktor pri Red Bullu Adrian Newey in nekdanji direktor McLarna Dave Ryan.

Dekletom, ki jih bodo izbrali prireditelji, ne bo treba zagotavljati denarnih sredstev, ne bo treba pripeljati svojih sponzorjev. Na raznih testih jih bodo izbrali od 18 do 20, tekmovale pa bodo v bolidih Tatuus T-318 Formula 3.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.