Šport > Moto športi
825 ogledov

Zgodba o zlovešči zanki dobila neverjeten epilog

Reševalni pas/Twitter
FBI je v preiskavi ugotovila, da zanka nima nobene povezave s temnopoltim dirkačem.

Ameriški zvezni preiskovalni urad FBI je po opravljeni preiskavi ugotovil, da edini temnopolti dirkač v avtomobilističnem prvenstvu Nascar Bubba Wallace ni bil žrtev rasistične grožnje. Fotografski dokazi, so pri FBI zapisali v izjavi, kažejo, da se je "vlečna vrv garažnih vrat, postavila v obliko zanke že od lanske jeseni".

bubba wallace Zlovešč simbol Šport Gnusno dejanje rasizma na sloviti dirki

Kot poročata francoska in nemška tiskovna agencija, AFP in DPA, zvezni preiskovalci niso ugotovili znakov kaznivega dejanja v dogodku, ki je pretresel svet avtomobilističnega športa v ZDA.

"Po temeljitem pregledu dejstev in dokazov v zvezi s tem dogodkom smo ugotovili, da ni bilo storjeno kaznivo dejanje," sta v izjavi povedala Jay E. Town, tožilec ZDA za severno okrožje Alabame, in Johnnie Sharp ml., vodja pisarne FBI v Birminghamu v Alabami.

Predstavniki serije Nascar so v torek izrazili olajšanje, da "Wallace ni bil tarča zločina iz sovraštva."

"Cenimo hitro in temeljito preiskavo in hvaležni smo, da smo lahko izvedeli, da to ni bilo naklepno, rasistično dejanje, naperjeno proti Bubbi," so na Twitterju sporočili iz Nascarja. "Še vedno smo v celoti zavezani temu, da bomo vsem, ki radi dirkajo, zagotovili prijazno in vključujoče okolje."

Videoposnetki, ki jih je potrdil Nascar, so pokazali, da je bila vrv garaži številka 4, ki so jo dodelili ekipi dirkača Wallacea, tam prisotna že oktobra.

"Čeprav je zdaj znano, da je bila vrv v garaži številka 4 tam od lanskega leta, nihče ni mogel vedeti, da bodo Wallaceu prejšnji teden dodelili prav to garažo," so povedali.

Nedeljsko odkritje zanke, ki je spomnila na temno obdobje rasističnih tolp, ki linčajo temnopolte Američane, je vznemirilo svet dirkalnih vozil. To odkritje se je zgodilo le nekaj dni po tem, ko se je Wallace zapeljal v dirkalniku z napisom Black Lives Matter (Življenja temnopoltih štejejo). Wallace je tudi prisilil Nascar, da je na svojih dirkah prepovedal obešanje zastav konfederacije južnjaških držav.

V ponedeljek, ko je več kot ducat agentov FBI opravilo razgovore, se je na dirkališču Talladega v Alabami zgodila parada voznikov in članov posadk, združenih v podporo Wallaceu.

Predsednik Nascarja Steve Phelps je novinarjem v ponedeljek povedal, da je organizacija stopila v stik z FBI, potem ko je član Wallaceove ekipe poročal, da je v Wallaceovi garaži odkril zanko. Phelps je nemudoma obsodil dejanje kot zavržno ter napovedal, da bo storilcu ali storilcem trajno prepovedal sodelovanje v tem športu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.