Šport > Moto športi
7 ogledov

Zgodovinska zmaga Vettla in Tora Rossa

Vettel je sebi in Bikcem privozil prvo zmago.
1/17
Žurnal24 main
Zmagovalec VN Italije v Monzi je Sebastian Vettel (Toro Rosso). To je njegova in moštvena prva zmaga! Po 14. dirki je razlika med tokrat sedmim Hamiltonom in šestim Masso le točka.
 

VN Italije

1. S. Vettel (Toro Rosso)
2. H. Kovalainen (McLaren)
3. R. Kubica (BMW)
4. F. Alonso (Renault)

Veliki zmagovalec štirinajste dirke sezone svetovnega prvenstva formule 1 je Sebastian Vettel ( Toro Rosso ). Za 21-letnega Nemca, pravijo mu novi Michael Schumacher , ter za ekipo (nekdanji Minardi ) je to prva zmaga. Vettel je bil najboljši že na kvalifikacijah in je na dirki, ki se  je začela na mokri, končala pa na delno osušeni stezi, vodil od starta do cilja. Visoko prednost pred zasledovalci si je privozil že v prvi tretjini dirke. Prvič po zadnji zmagi Schumacherja smo slišali nemško himno, medtem ko italijanska ni igrala v čast Ferrarija, temveč Tora Rossa. Pri 21 letih in 74 dneh je postal najmlajši zmagovalec dirke formule 1. Pred tem je ta prestižni naslov pripadal Fernandu Alonsu, ki je avgusta 2003 slavil pri 22 letih in 26 dneh. "Grazie mille, grazie mille (Tisočkrat hvala!)," je po prehodu ciljne črte po radijski zvezi navdušeno vzklikal mladi Nemec.

Vettel v objemu vodje ekipe Bergerja. © AFP

 
Na zmagovalni oder prve deževne dirke v Monzi po letu 1981 sta se povzpela še Heikki Kovalainen ( McLaren Mercedes ) in Robert Kubica ( BMW Sauber ). Kovalainen je torej drugo mesto zadržal že s starta, Kubica pa se je na stopničke prebil s postankom manj. Slednji je pred dvema letoma prav tu prvič v karieri stal na zmagovalnem odru. Glavna konkurenta za naslov prvaka sta končala na šestem ( Felipe Massa  – Ferrari ) oziroma sedmem mestu ( Lewis HamiltonMcLaren Mercedes ). Massa se je tako v skupnem seštevku Hamiltonu približal na vsega točko zaostanka. Britanec je dirkal odlično in s prehitevanji na mokrem dokazal vse svoje kvalitete, drugače pa je bilo z njegovim finskim konkurentom. Kimi Räikkönen ( Ferrari ) je z devetim mestom še tretjič zapored ostal brez ene same točke, na mokrem je bil povsem izgubljen. V težkih razmerah so si točke privozili še četrti Fernando Alonso ( Renault ), peti Nick Heidfeld (BMW Sauber) in osmi Mark Webber ( Red Bull ).

 
 

Imel sem dobro dirko, dobro strategijo, zadnji krog je bil čudovit, pa vožnja nazaj v garaže, na stopničkah je bilo neverjetno. To je najlepši dan v mojem življenju. Teh občutkov ne bom nikdar pozabil.

Sebastian Vettel

 
"Neverjetno! Dirka je minila brez ene same težave, dirkalnik je bil odličen. Imel sem dobro dirko, dobro strategijo, zadnji krog je bil čudovit, pa vožnja nazaj v garaže, na stopničkah je bilo neverjetno. To je najlepši dan v mojem življenju. Teh občutkov ne bom nikdar pozabil," je po dirki na novinarski konferenci nekoliko nepovezano razlagal Sebastian Vettel. A to mu je povsem odpuščeno, saj je do premierne zmage prišel na svoji 22. dirki in pri vsega 21 letih. "Velika zahvala gre ekipi, vse so naredili fantastično. Kdo bi si na začetku sezone mislil, da nam lahko uspe. Fantastično … brez besed sem." Nemec je priznal, da je bil ključen za zmago pole position: "Bil sem prvi in nisem imel težav z vidljivostjo. Takoj sem napravil veliko prednost pred Heikkijem. Skratka, popoln vikend: prvo startno mesto in zmaga. Sploh ne vem, kaj naj vam povem." Po letu 1957 je to prva zmaga kakšne italijanske ekipe, ki se ne imenuje Ferrari. "Ta podatek pove vse. Ljudje so se navadili poslušati italijansko himno le v čast Ferrarija. To je poseben dan za vse v naši ekipi, ki ga ne bodo nikdar pozabili. S Ferrarijem, McLarnom in BMW-jem se ne moremo primerjati, v naši tovarni v Faenzi dela le okoli 160 ljudi. Jaz sem del te ekipe, vsi smo eno in smo izredno veseli."

Sebastian Vettel si je že v uvodni tretjini dirke privozil zadostno prednost pred konkurenco. © AFP

 

 
 

Nemogoče je bilo zmagati. Seb in Toro Rosso sta bila ves vikend premočna.

Heikki Kovalainen

 
"Nemogoče je bilo zmagati. Seb in Toro Rosso sta bila ves vikend premočna," je moral priznati Heikki Kovalainen , ki pa je bil resnici na ljubo edini, ki je kolikor toliko sledil junaku VN Italije Sebastianu Vettlu. "V prvem delu dirke sem imel nekaj težav s pnevmatikami, nikakor nisem mogel voziti hitreje. Ob koncu sem bil sicer nekoliko hitrejši, a vseeno je drugo mesto tokratni maksimum." Z razpletom je bil zadovoljen tudi tretjeuvrščeni Robert Kubica . "Na koncu je vikend izpadel kot dober, čeprav nam na kvalifikacijah ni šlo. Imeli smo srečo s postankom, saj smo ga načrtovali pozno in tako smo lahko že ob prvem postanku zamenjali dežne pnevmatike s pnevmatikami intermediate. Po postanku sem zlahka pazil na svoje tretje mesto, ki je nagrada za delo celotne ekipe."

 

Skupni vrstni red

Dirkači:
1. L. Hamilton 78 točk
2. F. Massa 77
3. R. Kubica 64
Moštva:
1. Ferrari 134 točk
2. McLaren 129
3. BMW Sauber 117

Dirka se je zaradi mokre steze in rahlega dežja začela z varnostnim avtomobilom. Umaknil se je po dveh krogih in spopad za točke VN Italije se je lahko začel. V uvodnem delu je Vettel iz kroga v krog za nekaj desetink na krog povečeval prednost pred drugim Kovalainenom in tretjim Webbrom. S 14. oziroma 15. mesta sta se naprej prebijala kandidata za naslov prvaka, Räikkönen in Hamilton. Potem ko sta v osmem krogu oba prehitela Fisichello, je krog zatem Lewis prehitel Kimija in se po prehitevanju Heidfelda v 14. krogu znašel na 10. mestu, dva kroga zatem je bil že mimo Glocka in Kubice na osmem mestu, Kimi pa je ostal na 12. A Hamiltonovih brezkompromisnih prehitevanj še ni bilo konec, v 18. krogu je kot naslednji padel Alonso. Do svojega poznega prvega postanka (27. krog) je Hamilton prišel tik za vodilnega Vettla in je bil po prvih postankih tik za Masso na petem mestu. Medtem se je steza toliko osušila, da so začeli dirkači drug za drugim voziti drugič v bokse za menjavo dežnih pnevmatik za pnevmatike intermediate. Vettel in Kovalainen sta obdržala prvi dve mesti in imela pred druglimi visoko prednost. Kubica, Alonso, Heidfeld in Massa pa so bili na mestih ob tri do šest drug za drugim. 16 krogov pred koncem jih je začel loviti Hamilton, po drugih postankih je za njimi zaostajal osem sekund, a jih ujel v vsega treh krogih, pa vendarle jih na ob koncu delno osušeni stezi ni mogel ogroziti. Räikkönen je bil sredi dirke v vse bolj izgubljenem položaju, pred zadnjimi desetimi krogi je bil z minuto zaostanka 13., a je v zaključku le pridobil nekaj mest. Medtem se na mestih, ki prinašajo točke, v zadnjih desetih krogih ni nič spremenilo.

Massa je začel kot šesti in tam tudi končal, Hamilton pa se je s 15. prebil tik za Brazilca. © AFP

 

 

Preberite še

Trulli: Iz Pescare do Monze.
Mosley: Navija za Lewisa!
Räikkönen še naprej rdeč.

Do konca sezone ostajajo le še štiri dirke. Prvenstvo pa je še naprej povsem odprto. Hamilton ima v seštevku dirkačev le še točko prednosti pred Masso, Kubica (tokrat najboljši od vodilne četverice) se je utrdil na tretjem mestu in za vodilnim zaostaja 14 točk. Räikkönen ima na četrtem mestu 21 točk zaostanka za Hamiltonom in le še štiri oziroma sedem prednosti pred Heidfeldom in Kovalainenom. V moštvenem seštevku se McLaren Mercedes počasi približuje Ferrariju, ki vodi že od pomladi, blizu jima je še naprej BMW Sauber. Renault in Toyota (41 točk) pa sta zdaj izenačena na četrtem mestu. Medtem se je Toro Rosso (27) prebil na šesto mesto. Sezona se nadaljuje čez 14 dni, in sicer je na sporedu premierna dirka formule 1 v Singapurju in premierna pod žarometi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.