Šport > Moto športi
10 ogledov

Zmaga Vettlu, Alonso besen!

1/20
Žurnal24 main
Tretjo dirko v Valencii je dobil Sebastian Vettel (Red Bull). Dirko je zaznamovala grozljiva nesreča Marka Webbra (Red Bull) in popolna zmeda ob varnostnem avtomobili. Ferrari jo je označil za škandal.
Zakaj bes Alonsa? Varnostni avto je na stezo zapeljal ravno takrat, ko sta mimo zapeljala Vettel in Hamilton. Nemec še po pravilih, Britanec pa ga je prehitel. In tako sta celoten krog do postanka lahko odpeljala s polno hitrostjo, medtem ko je Alonso lepo ostal za varnostnim avtomobilom in tako izgubil toliko časa, da je po postanku padel na deveto mesto. Ferrari je po dirki napisal javno pritožbo, v kateri so dirko označili za škandal.

Z vodstvom od starta do cilja je VN Evrope, deveto dirko sezone 2010, dobil Sebastian Vettel (Red Bull). Drugo in tretje mesto sta osvojila dirkača McLarna, Lewis Hamilton pred Jensonom Buttnom. Hamilton je bil edini nevaren Vettlu, a je po kazni sredi dirke preveč izgubil in ga ob koncu ni več mogel ogroziti. Po drugi zmagi letos ima Vettel 115 točk in ostaja tretji za vodilnim Hamiltonom (127) in Buttnom (121). Tretjo dirko v Valencii je zaznamovala strašljiva nesreča Marka Webbra (Red Bulla), ki je poletel po trčenju v Heikkija Kovalainena (Lotus). Ostal je nepoškodovan. "Formula 1 je doživela enega svojih najsrečnejših dni. Tole bi se lahko končalo zelo, zelo tragično," je takoj po nesreči dejal nekdanji dirkač David Coulthard. Tako je bil tudi Vettel bolj kot same zmage vesel, da je z Webbrom vse v najlepšem redu.

Razlago, zakaj rdeča luč, ko je želel zapeljati iz boksov, od Fie zahtevata tudi Schumacher in Mercedes, češ da ni bilo razloga zanjo, saj se dirkači še niso zvrstili za varnostnim avtomobilom. Schumija je to stalo uvrstitve med najboljše.

Razočaranje dirke sta moštvi Ferrarija in Mercedesa. Michael Schumacher in Nico Rosberg sta bila na 15. in 10. mestu povsem nekonkurenčna. Ferrarija pa sta na račun varnostnega avtomobila izgubila vrsto mest. Po dirki je tako Alonso besnel: "To je sramota! Gledalci so gledali zmanipulirano dirko. Dobro nam je šlo, potem pa se je zgodil varnostni avto. Hamilton ga je prehitel na način, kakršnega sam še nisem videl. Takrat sem bil tik za njim, a je on končal na drugem, jaz pa na devetem mestu. Hamilton bi moral biti osmi." In Hamiltonom odziv? "Ob sebi sem videl varnosti avto, a sem mislil, da sem pred njim, in tako sem peljal naprej." Pozitivni presenečenji dirke sta na koncu četrti Rubens Barrichello (Williams) in Kamui Kobajaši (Sauber) na sedmem mestu. Po dirki so komisarji zaradi prehitre vožnje v času varnostnega avtomobila s pet sekundnim pribitkom kaznovali deveterico dirkačev, s čimer je Alonso pridobil eno mesto, Rosberg pa dve.

Skupni vrstni red po deveti dirki sezone:
Dirkači
1. Hamilton 127 točk
2. Button 121
3. Vettel 115
4. Webber 103
5. Alonso 98
6. Kubica 83
7. Rosberg 75
8. Massa 67
9. Schumacher 34
10. Sutil 31
Moštva
1. McLaren Mercedes 248
2. Red Bull Renault 218
3. Ferrari 165
4. Mercedes 109
5. Renault 89
6. F. India Mercedes 43
7. Williams Cosworth 20
8.  Toro Rosso Ferrari 10

Kako se je razpletalo
Najbolje je startal Hamilton in za drugo mesto takoj prehitel Webbra, nakar je v prvem zavoju napadel še Vettla, ki je začel s pola. Rahlo sta zadela, a oba nadaljevala: Sebastian kot vodilni in Lewis kot drugi. Za njiju sta prišla Ferrarija, Webber je v uvodnih zavojih zdrsnil na deveto mesto. Skozi gnečo uvodnega kroga se je s 15. na 11. prebil Schumacher. V 10. krogu se je zgodila ena najhujših nesreč v zadnjih 15 letih v formuli 1. Webber je od zadaj zadel Kovalainena, dvignilo ga je v zrak, poletel je, se obrnil v zraku in nato silovito pristal na tleh, nakar se je še zaril v zaščitne gume. K sreči je nepoškodavan izstopil iz dirkalnika. Na stezo je zapeljal varnostni avto, dirkači pa so se v naslednjih krogih zvrstili v boksih. Vettel je ostal vodilni in pred Hamiltonom. Na tretje mesto je prišel Kobajaši (brez postanka). Ferrarija sta zdrsnila na 10. in 17. mesto, Schumacherju pa so se ob izvozu iz boksov prižgale rdeče luči, izgubil je vsaj 10 sekund in padel na 19. mesto.

Sredi dirke je prišla kazen vožnje skozi bokse za Hamiltona, ki je po nesreči Webbra prehitel varnostni avto. A do kazni si je pred tretjim Kobajašijem nabral toliko prednosti (15 sekund), da se je po njej vrnil nazaj na drugo mesto. A s tem komisarji še niso rekli zadnje: po sami dirki bodo zaradi spornih dogodkov v času varnostnega avtomobila preučili poteze Buttna, Barrichella, Petrova, Hülkenberga, de la Rose, Sutila, Liuzzija, Buemija in Kubice in tako rezultati še niso uradni. Drugi del dirke je mineval bolj mirno. Hamilton je pritiskal in se z najhitrejšimi časi približeval vodilnemu. Zmanjkalo mu je časa. Kobajaši je na edini postanek zapeljal tri kroge pred koncem in zdrsnil na 9. mesto, a v zadnjem krogu s svežimi pnevmatikami prehitel Alonsa in nato v zadnjem zavoju za končno sedmo mesto še Buemija.

VN Evrope, Valencia, končni vrstni red:

1. Sebastian Vettel (Red Bull Renault)
2. Lewis Hamilton (McLaren Mercedes)
+5,042
3. Jenson Button (McLaren Mercedes)* +7,658
4. Rubens Barrichello (Williams Cosworth)* +20,627
5. Robert Kubica (Renault)* +22,122
6. Adrian Sutil (Force India Mercedes)* +25,168
7. Kamui Kobajaši (Sauber Ferrari) +30,965
8. Fernando Alonso (Ferrari) +32,809
9. Sebastien Buemi (Toro Rosso Ferrari)* +31,299
10. Nico Rosberg (Mercedes) +44,382
11. Felipe Massa (Ferrari) +46,621
12. Pedro de la Rosa (Sauber Ferrari)* +42,414
13. Jaime Alguersuari (Toro Rosso Ferrari) +48,239
14. Vitalij Petrov (Renault)* +43,287
15. Michael Schumacher (Mercedes) +48,826
16. Vitantonio Liuzzi (Force India Mercedes)* +45,890
17. Lucas di Grassi (Virgin Cosworth) +1 krog
18. Karun Čandok (Hispania Cosworth) +2 kroga
19. Timo Glock (Virgin Cosworth)** +2 kroga
20. Bruno Senna (Hispania Cosworth) +2 kroga
21. Jarno Trulli (Lotus Cosworth) +4 krogi
odstopili: N. Hülkenberg (Williams Cosworth)*, H. Kovalainen (Lotus Cosworth), M. Webber (Red Bull Renault)

*pet sekund pribitka zaradi kršenja pravila ob varnostnem avtomobilu
**20 sekund pribitka zaradi ignoriranja modrih zastav

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.