Šport > Moto športi
21 ogledov

Zmagal dirkač številka 2 - Webber!

VN VB Silverstone 2010 zmaga Mark Webber Red Bull
1/36
Žurnal24 main
Mark Webber je veliki zmagovalec VN VB. V prvem zavoju je prehitel Sebastiana Vettla in dokazal svoje ekipi, ki favorizira Nemca. "Fantastično! Ni slabo za dirkača številka 2," je ustrelil proti moštvu.

To ni bi rezultat čarovnije, temveč rezultat trdega dela naših mehanikov. S tem paketom sva z Jensonom naredila maksimum.
Lewis Hamilton
"Mislim, da bi si Mark moral reči: ‘Okej, kar naj ima boljši del, saj ga bom na stezi itak premagal’." Tako je Marku Webbru pred startom desete dirke sezone svetoval Stirling Moss, potem ko je moštvo Red Bulla novo avstralčevo prednje krilce dalo Sebastianu Vettlu (ta je svojega polomil) in se znova soočalo z obtožbami o favoriziranju nemškega dirkača. In Webber je nasvet upošteval! Vettla je prehitel v prvem zavoju. Vodstva ni več izpustil iz rok in dosegel svojo peto zmago v karieri in tretjo letos, s katero je v skupnem seštevku znova pred Vettlom. "Fantastično! Ni slabo za dirkača številka 2," je po prečkanju ciljne zbodel svoje moštvo. "Bravo Mark, zdaj se lahko smejiš," je odvrnil Christian Horner. Vettel je v prvem krogu staknil še predrto pnevmatiko, padel na zadnje mesto, a dirko vseeno končal kot sedmi. Pred 120.000 domačimi gledalci je z manj kot dvema sekundama zaostanka drugo mesto osvojil Lewis Hamilton (McLaren) in povišal prednost v točkovanju. Že tretji Nico Rosberg (Mercedes) je za najboljšima zaostal več kot 20 sekund. Slednji je zasenčil zmagovalca 91 dirk Michaela Schumacherja (Mercedes), ki je končal na devetem mestu. Še slabše je šlo Ferrarijema: Fernando Alonso je bil po kazni 14., Felipe Massa po treh postankih 15. Sezona se čez 14 dni nadaljuje z VN Nemčije.

Skupni seštevek SP po 10. dirki sezone 2010:
Dirkači
1. L. Hamilton 145 točk
2. J. Button 133
3. M. Webber 128
4. S. Vettel 121
5. F. Alonso 98
6. N. Rosberg 90
7. R. Kubica 83
8. F. Massa 67
9. M. Schumacher 36
10. A. Sutil 35
Moštva
1. McLaren Mercedes 278 točk
2. Red Bull Renault 249
3. Ferrari 165
4. Mercedes 126
5. Renault 89
6. F. India Mercedes 47
7. Williams Cosworth 31
8. Sauber Ferrari 15

Kako se je razpletalo
Bilo je slutiti in se je zgodilo. Webber, razočaran nad ekipno odločitvijo, da njegovo novo krilce dobi Vettel, je na startu napadel hitrejšega s kvalifikacij in ga v prvem zavoju prehitel. Nemec je skozi Copse zapeljal široko in vanj je rahlo zadel eden od tekmecev in mu predrl pnevmatiko. Na istem mestu sta se za boljšo pozicijo borila dirkača Ferrarija in s predrto pnevmatiko je nastradal Massa. Po uvodnem krogu sta tako Massa in Vettel zapeljala v bokse in padla na zadnji mesti. V ospredju je dve sekundi pred Hamiltonom vodil Webber, tretji Kubica pa je za sabo zadrževal Rosberga, Alonsa, Barrichela, Schumacherja, Buttna (na startu je dobil šest mest) … Dirkali so skoraj dve sekundi na krog počasnejše od vodilnih dveh in imeli že po 10 krogih 17 in več sekund zaostanka.

Po postankih sta Mark in Lewis ostala na prvih dveh mestih, Rosberg pa je prišel pred Kubico in Alonsa. Slednji je Poljaka v 17. krogu prehitel, a to mu je uspelo s sekanjem šikane in dobil je kazen vožnje skozi bokse. Še preden je Ferrarijev dirkač lahko zapeljal na kazensko vožnjo, je moral na progo varnostni avto, saj je bilo na stezi veliko delov z Sauberjevaga dirkalnika Pedra De la Rose (enostavno so mu odpadali z zadnjega krilca) in tako je šla Špancu še ena dirka po zlu: padel je na 16. mesto. Pred tem je dober rezultat pustil še Robert Kubica (Renault), potem ko ga je izdal dirkalnik. Po dveh tretjinah dirke so bili tako spredalj Webber, Hamilton in Rosberg. S poznejšim postankom je na četrto prišel Button.

Vroč prvi krog, prehitevanja in slavje Webbra. Poglejte v galeriji.

Strnjena konkurenca po varnostnem avtomobilu je pomenila priložnost za Vettla in ta je s prehitevanji napredoval. Ko je v 42. krogu opravil z velikim vzornikom Schumacherjem je bil že osmi, nakar mu je mnogo boljši odpor nudil Vitantonio Liuzzi (Force India Mercedes). Prehitel ga je šele v zadnjem krogu in končan na sedmem mestu. Pred njima sta končala najlepši presenečenji VN VB peti Rubens Barrichello (Williams) in šesti Kamui Kobajaši (Sauber).

VN VB, Silverstone, končni vrstni red:

1. Mark Webber (Red Bull Renault)
2. Lewis Hamilton (McLaren Mercedes) +1,3
3. Nico Rosberg (Mercedes)
+21,3
4. Jenson Button (McLaren Mercedes) +21,9
5. Rubens Barrichello (Williams Cosworth) +31,4
6. Kamui Kobajaši (Sauber Ferrari) +32,1
7. Sebastian Vettel (Red Bull Renault) +36,6
8. Adrian Sutil (Force India Mercedes) +40,9
9. Michael Schumacher (Mercedes) +41,5
10. Nico Hülkenberg (Williams Cosworth) +42,0
11. Vitantonio Liuzzi (Force India Mercedes) +42,4
12. Sebastien Buemi (Toro Rosso Ferrari) +47,6
13. Vitalij Petrov (Renault) +59,3
14. Fernando Alonso (Ferrari) +62,3
15. Felipe Massa (Ferrari) +67,4
16. Jarno Trulli (Lotus Cosworth) +1 krog
17. Heikki Kovalainen (Lotus Cosworth) +1 krog
18. Timo Glock (Virgin Cosworth) +2 kroga
19. Karun čandok (Hispania Cosworth) +2 kroga
20. Sakon Jamamoto (Hispania Cosworth) +2 kroga
Odstopili:  J. Alguersuari (Toro Roso Ferrari), P. de la Rosa (Sauber Ferrari), R. Kubica (Renault), L. di Grassi (Virgin Cosworth)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.