Šport > Moto športi
1 ogledov

Zmagovalcu 12 točk

Zmagovalec bi po novem prejel 12 točk in bil s tem pravičneje nagrajen za zmago. Žurnal24 main
Moštva formule 1 predlagajo takojšnjo spremembo točkovnega sistema: zmagovalcu 12 točk. V sezoni 2010 pa bi uvedli konstruktorsko točko za najhitreje opravljen postanek.
 

V Ženevi tudi Nick Fry

V četrtek še ni bilo uradno, da je nekdanja ekipa Honde rešena. Na sestanku Fote pa je bil v imenu Rossa Brawna navzoč Nick Fry, dosedanji vodja Honde. Bil je še zelo skrivnosten: "Rečem lahko le, da obvestilo pride kmalu." In je prišlo!

Ob robu avtomobilskega salona v Ženevi so se v četrtek zbrali lastniki oziroma vodje ekip formule 1, da bi v okviru združenja moštev Fota predebatirali posamezne za formulo 1 pereče teme. Sklepe oziroma predloge so za tem predstavili na novinarski konferenci. Glavna in najzanimivejša je zagotovo ideja o spremembi točkovnega sistema. Fota tako predlaga, naj poslej zmagovalec namesto 10 prejme 12 točk, drugouvrščeni namesto osem devet točk, tretji pa namesto šest sedem točk, za mesta od štiri do osem bi sistem točkovanja ostal enak (5-4-3-2-1). "Gledalci zahtevajo, da je zmagovalec posamezne dirke nekoliko bolj nagrajen," je predlog obrazložil novi vodja McLaren Mercedesa Martin Whitmarsh . Ideja je torej v nasprotju s predlogom Bernieja Ecclestona o uvedbi kolajn oziroma je v skladu z željami gledalcev, ki so svoje ideje lahko oddali jeseni v vsesvetovni spletni anketi.

 
 

Gledalci zahtevajo, da je zmagovalec posamezne dirke nekoliko bolj nagrajen.

Martin Whitmarsh

 
Če bi predlagani točkovni sistem veljal v lanski sezoni, bi Felipe Massa in Lewis Hamilton sezono sklenila vsak s po 113 točkami. Zaradi zmage več bi prvak postal Massa (v resnici je s točko več prvak postal Hamilton). V sezoni 2007 ta točkovni sistem troboja med Kimijem Räikkönenom , Lewisom Hamiltonom in Fernandom Alonsom ne bi spremenil, prvak bi ostal Räikkönen.

fota_montezemolo-reters

Predsednik Fote in Ferrarija, Luca di Montezemolo, je potrdil, da vsi proizvajalci in ekipe, ki trenutno sodelujejo v formuli 1, ostajajo tekmovanju zvesti vsaj do leta 2012. Novo pogodbo Concorde bodo podpisali še ta mesec. © Reuters

 
Fota še predlaga, da bi morala moštva pred startom dirke objaviti, s kolikšno količino goriva starta posamezni dirkač, saj naj bi bile dirke tako gledalcem lažje razumljive. Predloga Fote res nista slaba in ker niti ne pomenita velike spremembe, bi ju bilo možno uveljaviti že v letošnji sezoni, ki se začne konec tega meseca. Seveda ju mora prej potrditi Mednarodna avtomobilistična zveza ( Fia ).

Preostali predlogi Fote se nanašajo na prihodnje sezone. Za sezono 2010 predlagajo konstruktorsko točko za najhitreje opravljen postanek, skrajšanje dirke na 250 kilometrov oziroma največ uro in 40 minut (doslej dobrih 300 kilometrov oziroma dve uri). Spremenili bi tudi kvalifikacijski koncept, a nove ideje zanj še niso našli. "Gledalci zdajšnji koncept namreč podpirajo, mi pa bi ga radi spremenili," je slednje pojasnil Whitmarsh. Pri tem so Fii v razmislek ponudili še vrsto predlogov za znižanje stroškov (od tega, naj motorji, menjalniki ... zdržijo napore večih dirk, pa do večjega številka standardiziranih delov). Če vas zanimajo podrobnosti, si celotno sporočilo Fote lahko preberete tukaj (v angleščini).

 

Preberite še:

Hamilton: Kdo ve, kdo je najhitrejši.

Na sestanku so sodelovali: Mario Theissen (BMW Sauber), Ron Dennis  in Martin Whitmarsh (McLaren), Flavio Briatore (Renault), Stefano Domenicali in Luca di Montezemolo (Ferrari), John Howett (Toyota), Franz Tost (Toro Rosso), Christian Horner (Red Bull), Alex Burns (Williams) in Nick Fry (nekdanja Honda).
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.