Šport > Moto športi
22441 ogledov

Znan razlog za smrt dirkača

Paulo Goncalves Epa
Smrt Paula Goncalvesa zasenčila dirkanje na Dakarju.

Današnji dan je na vzdržljivostnem reliju Dakar zaznamovala smrt enega bolj izkušenih tekmovalcev, Portugalca Paula Goncalvesa. Med avtomobilisti sicer po današnji sedmi etapi vodi Španec Carlos Sainz (Mini), med motociklisti pa Američan Ricky Brabec (Honda). Slovenski udeleženec relija Simon Marčič je na skupno 64. mestu.

Štiridesetletni portugalski motociklist Goncalves je preminil po padcu na 276. kilometru sedme etape relija Dakar med Rijadom in Wadi Al Dawasirjem v Savdski Arabiji. Ob prihodu zdravniške ekipe je bil Goncalves nezavesten, s helikopterjem so ga takoj prepeljali v bolnišnico, a mu ni bilo več pomoči.

Portugalec je letošnjo šesto etapo končal na osmem mestu, skupno pa je na svojem 13. nastopu zasedal 46. mesto. Najboljšo uvrstitev je dosegel leta 2015, ko je končal na drugem mestu.

"Prireditelji so dobili obvestilo o nesreči ob 10.08 po lokalnem času. Poslali so reševalni helikopter, do dirkača so prišli ob 10.16. Našli so ga nezavestnega zaradi srčnega zastoja. Po poskusu oživljanja na kraju nesreče so ga prepeljali v bolnišnico, kjer pa so žal lahko le ugotovili njegovo smrt," so sporočili prireditelji dirke.

Paulo Goncalves | Avtor: Epa Epa

"Celotna karavana relija Dakar izraža sožalje družini in prijateljem Paola Goncalvesa," so še sporočili organizatorji.

Portugalec je prva smrtna žrtev tega zahtevnega tekmovanja po letu 2015, ko je med dirko v Argentini umrl Poljak Michal Hernik. Skupno pa je reli v dosedanji zgodovini na treh različnih prizoriščih zahtevali že 25 žrtev med aktivnimi udeleženci, v nesrečah pa so umirali tudi spremljevalci, gledalci in novinarji. Skupno število žrtev dirke je zdaj 70.

"Reli Dakar je ena najtežjih dirk na svetu. Letos spet dobivamo dokaz za to. Paolo je bil sicer eden najboljših in najbolje pripravljenih dirkačev," je za portugalsko televizijo o smrti rojaka dejal Bernardo Vilar. Za zdaj še ni natančno znano, kaj se je zgodilo z nesrečnim dirkačem, oziroma kako je prišlo do nesreče.

Paulo Goncalves | Avtor: Epa Epa

Rezultati so bili zaradi tragičnega dogodka danes v ozadju. Med avtomobilisti je Španec Carlos Sainz (Mini) dobil etapo, ki je imela najdaljšo hitrostno preizkušnjo (546 km), pred Katarcem Nasserjem Al-Attiyahom (Toyota) in moštvenim sotekmovalcem Francozom Stephanom Peterhanslom. Skupno ima zdaj Sainz po tretji etapni zmagi deset minut naskoka pred Al-Attiyahom.

Pri motociklistih je bil v etapi najboljši Argentinec Kevin Benavides (Honda) pred Špancem Joanom Barredo Bortom in Avstrijcem Matthiasom Walknerjem (KTM). Edini slovenski udeleženec Simon Marčič je bil 50., skupno pa je zdaj na 64. mestu z dobrimi 12 urami in pol zaostanka. V skupnem vodstvu ostaja na vrhu Američan Ricky Brabec (Honda) pred Čilencema Pablom Quintanillo (Husqvarna) in Josejem Ignaciem Cornejom Florimom (Honda).

V ponedeljek bodo dirkači vozili osmo etapo, dolgo 716 km, v okolici Wadi Al Dawasirja.

Komentarjev 2
  • Snežinko 10:10 13.januar 2020.

    Svaka vam čast, spoštovani Ig.K. "Znan razlog za smrt" ??? Ki je .... kaj? Dejstvo, da "razlog za smrt še ni znan" vam ne pomeni nič? A res s tako lahkoto lažete in zavajate javnost? Vas mamica ni naučila, da ...prikaži več je laganje greh in grdo? Sramota na celi črti! Ampak vi, novinarji, kot s tem naslovom dokazujete, itak nimate vesti.

  • sam50 08:14 13.januar 2020.

    Ja,novinarji 24UR brez meja- znan razlog.da je po nesreči umrl,v nadaljevanju pa,da še ni ugotovljen razlog za nesrečo in smrt, naslov pa govori kot ponavadi nekaj drugega....