Šport > Moto športi
16 ogledov

"Žurnalov" talent prihaja v F1

1/8
Žurnal24 main
Sedma VN sezone bo ta vikend v Montrealu. Kanada ima dva zmagovalca in enega prvaka. Letošnja sezona je peta zaporedna brez Kanadčana. Nič več. Priložnost dobiva 22-letni Robert Wickens.

Kanada je imela v 61 sezonah formule 1 le dva svoja zmagovalca: Jacques Villeneuve je z Williamsom zmagal 11-krat, njegov oče Gilles Villeneuve pa s Ferrarijem šestkrat. Jacques je leta 1997 (leto po zmagi na dirki Indy 500) osvojil tudi naslov svetovnega prvaka. A odtlej je šla njegova kariera hitro navzdol. Leta 2006 je odpeljal zadnjo dirko med elito in odtlej je Kanada brez svojega dirkača. Nič več. Pred VN Kanade, ki bo ta konec tedna v Montrealu, je ekipa Marussia Virgin Cosworth podpisala pogodbo z 22-letnim Robertom Wickensom. Za zdaj bo Torontončan le njihov rezervni dirkač, ki bo sem in tja dobil kakšno priložnost na prvem petkovem prostem treningu, za naslednjo sezono pa se mu nasmiha redni sedež v ekipi, ki je tudi v svoji drugi sezoni daleč od mest, ki prinašajo točke.

"Marussii in Virginu bom skušal poplačati za zaupanje in že letos čim več prispevati," je ob prihodu v Montreal dejal Wickens. Vodja ekipa John Booth je dodal: "Robert bo z nami na čim več dirkah to sezono, da bo spoznal delo z inženirji in pomagal pri razvoju dirkalnika." Da bi pripravil na redni sedež od sezone 2011 naprej.

Wickens je v Evropo prišel leta 2007, ko je v Svetovni seriji formule Renault 3.5 osvojil skupno 25. mesto (odpeljal je le štiri dirke). Leto kasneje je bil 12., a že opozoril nase in tako ga je pod okrilje vzel Red Bull. Dal mu je možnost dirkanja v ponovno ustanovljeni formuli 2. Sezono je začel z dvema zmagama, kasneje pa ni več stopil na najvišjo stopničko in je prvenstvo končal na drugem mestu. To isto mu je uspelo v lanski sezoni v seriji GP3. Za Red Bull je bilo to premalo in pred to sezono je ostal brez njihove finančne podpore. Sanj o Toru Rossu ali Red Bullu v formuli 1 je bilo konec.

Pozimi ga je pod okrilje vzela ruska Marussia. Vrnil se je v ekipi Carlin in v Svetovno serijo formule Renault 3.5, ki je letos med vsemi pripravljalnimi serijami za formulo 1 postala najbolj konkurenčna. Ima eno zmago in tri druga mesta. Kljub dvema odstopoma je po osmih dirkah na skupnem drugem mestu, a le točko za Jeanom-Ericom Vergneom (prvi favorit za naslov rezervni dirkač Tora Rossa Daniel Ricciardo je z zmagama iz Monaka 28 točk za Wickensom, a je izpustil je prvi dve dirki). Wickensu so letošnji dobri rezultati omogočili, da je prek Marussie prišel do kokpita v formuli 1.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.