Šport
302 ogledov

Motociklizem zahteval novo smrtno žrtev

luis salom EPA
Na drugem prostem treningu pred sedmo letošnjo dirko za VN Katalonije se je smrtno ponesrečil dirkač razreda moto2 Luis Salom.

Prizorišče sedme letošnje dirke motociklističnega prvenstva je bilo usodno za komaj 24-letnega Španca Luisa Saloma.

Dirkač Kalexa, ki je nastopal v razredu moto2, se je tragično ponesrečil na drugem prostem treningu na dirkališču v Montmelu. Po neuradnih podatkih naj bi s približno 150 km/h priletel v zaščitno ogrado.

Salom je 24 minut pred koncem treninga v 12. ovinku katalonskega dirkališča izgubil oblast nad motociklom in zletel s steze. Vzrok za nesrečo ostaja uganka.

Špancu so na licu mesta nudili prvo zdravniško pomoč, nato pa so ga prepeljali v eno od bližnjih bolnišnic v Barceloni. Prireditelji dirke so prosti trening prekinili, kasneje pa odpovedali.

''Na prizorišče sta nemudoma prispela dva zdravniška avtomobila in dva rešilca, na pomoč pa je prišel tudi zdravniški helikopter. Saloma so operirali takoj po prihodu v bližnjo bolnišnico, kljub naporom zdravniškega osebja pa je preminil ob 16.55 po lokalnem času,'' je v uradni izjavi sporočilo vodstvo tekmovanja.

Salom je prva smrtna žrtev v motociklizmu po letu 2011, ko se je usodno ponesrečil Italijan Marco Simoncelli.

Španec je kariero začel leta 2009 v Jerezu v kategoriji do 125 ccm, na zmagovalni oder pa se je povzpel 25-krat. V razredu moto3 je zbral devet zmag, skupno je leta 2012 v tem razredu osvojil naslov svetovnega podprvaka, leto pozneje je bil tretji. V razredu moto2 je nastopil na 41 dirkah, trikrat je bil na stopničkah, nazadnje letos na prvi dirki v Katarju.  

48 smrtnih žrtev v elitnih tekmovanjih

Skupno je na stezah motociklističnih prvenstev med treningi in dirkami od leta 1949 umrlo 48 dirkačev, na dirkah različnih nižjih ravni po vsem svetu pa je ta številka še mnogo višja.

V tem tisočletju so se na dirkah oziroma treningih smrtno ponesrečili Japonec Daijiro Kato v Suzuki 2003, njegov rojak Shoya Tomizawa v Misanu 2010, Simoncelli v Sepangu 2011 in danes Salom v Barceloni.

Padec Saloma je videl eden od prijateljev Valentina Rossija. ''Luis je padel na čudnem mestu, kar bržkone pomeni, da je šlo za okvaro motorja. Povedali so mi, da ni mogel zaviti,'' je razkril ''The Doctor''.

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 1
  • h3o 20:52 03.junij 2016.

    sevedadirka bo, če je pa dirka zaradi denarja in ne zaradi višjih ciljev. Boli njih đoko za tistega nesrečnika