Šport
26 ogledov

"Možen tudi naslov svetovnih prvakov"

Zlatko Zahovič opozarja, da naših nogometašev proti Severni Irski ne čaka lahka Žurnal24 main
Najboljši strelec v zgodovini slovenske nogometne reprezentance Zlatko Zahovič je pred začetkom svetovnega prvenstva v JAR optimistično razpoložen in povsem zaupa v Kekove fante.
Iz domačega naslanjača
Zlatko Zahovič si nobene od tekem SP ne bo ogledal v živo: "Na žalost ali pa na srečo imam dovolj dela v klubu, tako da bom ostal doma in si tekme ogledal iz domačega naslanjača."

Da se sprva vrnemo v preteklost, preden se posvetimo prihodnosti. Kako ste videli celotne kvalifikacije od začetka pa do fantastičnega zaključka?
Zelo pozitivno. Reprezentanca je rasla skozi celotne kvalifikacije. V nekem trenutku je bila lestvica zelo varljiva, saj smo mi šele na koncu dvakrat igrali s San Marinom. V tistem času so nekateri že iskali glavo selektorja in ga menjavali, kar je bilo povsem krivično. To so lahko naredili samo tisti, ki se ne spoznajo na nogomet. Na koncu je vse prišlo na svoje mesto, reprezentanti so odigrali odlično, selektor pa se je izkazal s svojimi potezami, tako da gredo fantje povsem zasluženo na svetovno prvenstvo.

Na SP se bomo v skupinskem delu pomerili z Anglijo, ZDA in Alžirijo. Reprezentanti s selektorjem na čelu so si kot cilj zadali uvrstitev v osmino finala. Realno?
Zagotovo. Moramo vedeti, da ko se reprezentanca enkrat uvrsti na svetovno prvenstvo, ima povsem enake možnosti kot vse druge, tako da je uvrstitev v osmino finala povsem realna.

Po vrsti se bomo pomerili z Alžirijo, ZDA in na koncu z Anglijo. Večina ljudi je mnenja, da bo odločilna že prva tekma proti Alžircem. Vi delite to mnenje?
Odločilna je vsaka tekma. Prva tekma pa je zelo pomembna za psihološki motiv in zagon. Če bi prvo tekmo zaključili v pozitivnem smislu, bo to zelo dobro za preostali dve srečanji. Toda tudi, če izid na prvi tekmi ne bo pozitiven, imamo še dve tekmi, ki se lahko končata tako ali drugače.

Bo tekma proti Angliji kot nekakšna nagrada za naše reprezentante, čeprav so se z njimi že udarili na prijateljskem srečanju?
Ne vem, za koga bo to nagrada, za naše igralce ali za Angleže. Ne vem, zakaj bi se morala Slovenija podcenjevati ali bati kogarkoli. Imamo dovolj kvalitete, da gremo na zmago proti vsaki reprezentanci in tudi proti Angliji. Ni razloga, da se podcenjujemo, saj smo sposobni zmagati proti vsaki reprezentanci.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Uvrstitev v osmino finala se ne zdi tako nemogoča, toda ali lahko naša reprezentanca naredi še korak dlje?
Kot prvo je treba povedati, da ta reprezentanca ne more razočarati, saj je že z uvrstitvijo na SP dosegla svoj cilj. Tako na njihova ramena ni treba nalagati prevelikega bremena. Treba je razmišljati o vsaki tekmi posebej, nato pa bomo videli, kaj se bo zgodilo. Sanje so seveda zaželene in upravičene, toda treba je razmišljati o vsaki tekmi posebej in videli bomo, kaj se bo na koncu zgodilo.

Ne vem, za koga bo to nagrada, za naše igralce ali za Angleže. Ne vem, zakaj bi se morala Slovenija podcenjevati ali bati kogarkoli. Imamo dovolj kvalitete, da gremo na zmago proti vsaki reprezentanci in tudi proti Angliji.
Zlatko Zahovič

Naslov svetovnih prvakov?
Vsaka reprezentanca, ki je udeleženka svetovnega prvenstva, je pred začetkom potencialni svetovni prvak.

Prva slovenska zgodba na SP se ni končala srečno. Se lahko kaj podobnega zgodi tudi tokrat?
Vedno, kadar je v igri denar in neetični ljudje, je to možno.

Menite, da zgodba o premijah še ni pozabljena?
Vsekakor ni dobro, kar se je dogajalo. Vsak poraz seveda odpira določene rane. Jaz upam, da jih ne bo, in sem tudi prepričan, da jih ne bo, zaradi selektorja, ki je tudi zelo dober pedagog in psiholog. Prepričan sem, da ne bo padel pod nobene vplive, kot je takratni selektor na SP 2002.

Na žalost tudi tokrat tako kot leta 2002 naši nogometaši ne bodo imeli tako glasne podpore s tribun, kot če bi bilo prvenstvo v Evropi. To bo zagotovo izguba za našo ekipo?

Zagotovo. Čeprav so naši reprezentanti zelo uspešni, so nesrečni. Nesrečni zaradi tega, ker je prvenstvo v Afriki in ne bo tako odmevno, kot bi bilo, če bi bilo prvenstvo nekje v Evropi, toda s tem se je treba sprijazniti.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Glavna prednost slovenske reprezentance po mnenju strokovnjakov je ekipa. Vi delite to mnenje ali prednost Kekove ekipe vidite kje drugje?
Zagotovo je ekipni duh naša prednost. S tem je povezan tudi selektor, saj drži z igralci in oni držijo z njim. To je vez, ki je zelo čvrsta in jo je zelo težko prebiti. To je njihova velika moč.

Kje pa so naše slabosti?
Nekaj pomanjkljivosti seveda imamo – neizkušenost, tudi velikih tekem fantje še nimajo veliko v nogah. Tako da je normalno, da je nekaj pomanjkljivosti, ampak imamo pa tudi veliko srce.

Zagotovo je ekipni duh naša prednost. S tem je povezan tudi selektor, saj drži z igralci in oni držijo z njim. To je vez, ki je zelo čvrsta in jo je zelo težko prebiti. To je njihova velika moč.
Zlatko Zahovič

Imate kakšen nasvet za izbrance Matjaža Keka?
Imam. Lahko jim rečem, da ne morejo razočarati, kar je zelo pomembno s psihološkega vidika, saj so nas vse že navdušili. Sporočam pa jim tudi to, naj držijo s selektorjem, kajti to je edina pot.

Projekt svetovno prvenstvo 2010 se bo začel s pripravami v Brunicu. Menite, da je to pravilna odločitev vodstva reprezentance, da bodo fante odpeljali stran od slovenske javnosti in jim s tem zagotovili primeren mir?

Če se je selektor tako odločil, je to odločitev treba podpirati. On ima svoje razloge za to. Prepričan sem, da se je, potem ko je vse analiziral, odločil pravilno, in to je potrebno podpirati in spoštovati. Brunico pa tudi ni tako daleč, da jih navijači ne bi prišli obiskat in jim izrazit podporo.

Leta 2002 je bilo jasno, da ste vi tisti, od katerega se je pred začetkom prvenstva največ pričakovalo. Od koga pa
tokrat največ pričakujete vi?
Pošteno povedano, imamo odlične igralce, a prav nihče posebej ne izstopa. Naša moč je v kolektivu. Toda na velikih tekmovanjih bomo potrebovali nekoga, ki izstopa, kajti drugače je zelo težko narediti nekaj velikega.

Imate v glavi ime, ki bi lahko izstopalo?
Sam ga ne vidim, ampak upam, da se bo nekdo pojavil.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

O spisku reprezentance so se in se bodo vedno kresala mnenja, kdo bi moral biti na njem in kdo ne. Na koncu je to odločitev selektorja, ki za to tudi odgovarja. Pa je kljub temu kakšen igralec, ki ga ni na seznamu, a bi ga vi uvrstili nanj?
Ni razloga, kajti jaz povsem zaupam v selektorja Keka. Zame bo najboljši tisti, ki ga bo izbral Kek, zaradi tega, ker je že dokazal, da izbira pravilno, tako da mu je treba povsem zaupati.

Kdo je sicer prvi favorit za naslov svetovnih prvakov?
Favoriti so tiste ekipe, ki so že zmagovale in ki imajo pravi zmagovalni duh ter ne padajo pod vpliv evforije. Torej, če gremo po vrsti, Brazilija, Španija, Nemčija, Italija, Argentina. Tu nekje gre tudi iskati zmagovalca. Ne pričakujem pa nikakršnih presenečenj. Morda le eno.

Veliko se govori, da bo to prvenstvo v znamenju Lea Messija in Cristiana Ronalda. Kaj menite vi?
To je zelo lahko analizirati, kajti če pogledamo po statistiki, hitro vidimo, da se nogometni svet vrti okoli njiju. Toda to je eno tekmovanje, kjer je lahko veliko presenečenj. Sploh zaradi tega, ker se igra v Južni Afriki, saj menim, da se bodo največji igralci, kot sta Ronaldo in Messi, počutili tuje in nekako ne bodo pokazali vsega, kar znajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.